III Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie: propozycja konkursu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    NIE NIE NIE i jeszcze raz NIE... Dyskusji nie będzie
    No dobra, Ty tu rządzisz. Srodkowe zdanie było całkowicie zbyteczne.

    Ja i tak zrobię górne z receptury na dolniaka, jak taka będzie obowiązywać. Najwyżej wystąpię poza konkursem

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Myślę własnie, żeby zarówno dolniaki jak i górniaki były robione wg JEDNEJ receptury. A już padł pomysł (Joelka), że niektórzy jak będa mieli ochote to mogą zrobic jedną brzeczkę, rozlać do dwóch fermentorów i zadać jedną dolnymi, a drugą górnymi drozdżami.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #18
        Kurcze, jakies małe zainteresowanie

        Wczoraj knuliśmy trochę nt. receptury, ja się skłaniam w kierunku niezbyt mocnego ciemniaczka, Jerzy wczoraj przyniósł akurat takiego smacznego, w składzie słód pilzneński, monachijski i karmele oczywiście.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Maggyk
          Szara Adminiscjencja
          🍼
          • 2004.05
          • 5617

          #19
          Co się martwisz - mniej zainteresowanych tworzeniem receptury to i własne zdanie możesz narzucić.
          Ja osobiście jestem za ciemniakiem, bo lubię ciemne piwa
          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
          Piwo domowe -
          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

          Reklama w BROWARZE
          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #20
            No, moż emasz rację, jak zapodam recepturę, to może się piwowarzy ożywią i zrobią piwko końkursowe
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

              #21
              ja jestem za dolniakiem, ale od biedy mogę zrobić dolną na górnofermentacyjnych. pasuje mi lekki (zarówno ekstraktywnością jak i kolorem) ciemniaczek.

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Proponuję piwowarom zamierzającym brac udział w III edycji Warsztatów konkurs na piwo uwarzone wg jednej receptury.
                (...)
                Czy udział w Warsztatch to warunek konieczny do udziału w konkursie?
                Mógłbym piwo uwarzyć i podesłać kurierem.
                Co do receptury to proponuję konkurs na zwykłe, bez żadnych "udziwnień", codzienne, najprostsze do uwarzenia piwo - słód pilźnieński, ewentualnie mały dodatek monachijskiego lub karmelowego, marynka + lubelski, drożdże dolnej lub górnej fermentacji.

                Comment

                • joelka
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.03
                  • 817

                  #23
                  Ja jestem za ciemniaczkiem z pilzneńskiego, monachijskiego i karmelu jasnego. Ponownie proponuję drożdże górnej fermentacji jako te z pierwszeństwem na konkurs ale kto ma mozliwość niech zrobi i dolną jakby nagle spontanicznie utworzył się pomysł konkursu nr 2 na piwa dolnej fermentacji.

                  PS. Pomysł z podzieleniem warki RZuffia na pół i zrobienie z jednej brzeczki, i dolnej, i górnej fermentacji okazał się trafiony w dziesiątkę. Wczorajsza degustacja utwierdziła mnie w przekonaniu, że z jednego warzenia zrobię dwie różne fermentacje i dla zainteresowanych efektami przeznaczę pare butelek na warsztaty w celu porównania piwek

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23928

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                    Ja jestem za ciemniaczkiem z pilzneńskiego, monachijskiego i karmelu jasnego. Ponownie proponuję drożdże górnej fermentacji jako te z pierwszeństwem na konkurs ale kto ma mozliwość niech zrobi i dolną jakby nagle spontanicznie utworzył się pomysł konkursu nr 2 na piwa dolnej fermentacji.

                    PS. Pomysł z podzieleniem warki RZuffia na pół i zrobienie z jednej brzeczki, i dolnej, i górnej fermentacji okazał się trafiony w dziesiątkę. Wczorajsza degustacja utwierdziła mnie w przekonaniu, że z jednego warzenia zrobię dwie różne fermentacje i dla zainteresowanych efektami przeznaczę pare butelek na warsztaty w celu porównania piwek
                    my z Maggykiem taką opcję wykorzystaliśmy na piwko świdnickie. mam nadzieję że będzie ok
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • joelka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.03
                      • 817

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                      my z Maggykiem taką opcję wykorzystaliśmy na piwko świdnickie. mam nadzieję że będzie ok
                      Jeśli wykorzystaliście opcję zadania dwoma rodzajami drożdży tę samą brzeczkę to gwarantuję same przyjemności w degustowaniu całkiem różnych smakowo piw. Niezłe doświadczenie. Bo to jedyny sposób mieć dwa piwa uwarzone w identycznych warunkach. Gdybym miała większy gar i robiła 40 l brzeczki to każdą warkę tak bym traktowała.

                      Comment

                      • dkrasnodebski
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.05
                        • 2316

                        #26
                        Marusiu, nie wiem czy będę na warsztatach ale wydaję mi się, że jako organizator konkursu powinnaś sama narzucić jakąś recepturę. Ci co będą chcieli wziąć udział w konkursie wezmą się za warzenie, zaś ci którym receptura nie będzie odpowiadać zrobią cosik innego i zwyczajnie przywiozą do spróbowania.
                        Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                        www.radoslawstolar.pl

                        Comment

                        • Ahumba
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.05
                          • 9056

                          #27
                          Ja po wczorajszym dniu, gdy moja Luba zachwycała się Twoim piwkiem #40 ciemniaczkiem mglanym-mglistym proponuję coś podobnego na konkurs
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebski
                            Marusiu, nie wiem czy będę na warsztatach ale wydaję mi się, że jako organizator konkursu powinnaś sama narzucić jakąś recepturę.
                            Ciiii... staram się stworzyć pozory, że liczę się z Waszym zdaniem
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                              Czy udział w Warsztatch to warunek konieczny do udziału w konkursie?
                              Mógłbym piwo uwarzyć i podesłać kurierem.
                              Oczywiście, opcja korespondencyjna jest jak najbardziej na miejscu, choć oczywiście fajnie by było, jakbyś zaszczycił nas wizytą Jeśli jednak się nie uda, to bardzo chętnei przyjmę piwa
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Shlangbaum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2005.03
                                • 5828

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                                Oczywiście, opcja korespondencyjna jest jak najbardziej na miejscu, choć oczywiście fajnie by było, jakbyś zaszczycił nas wizytą Jeśli jednak się nie uda, to bardzo chętnei przyjmę piwa
                                No to skoro można przesłać to i ja chcę

                                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X