Ja dopiero mogę wziąć się do roboty 20-tego lutego po powrocie znad morza. Mam nadzieję, że do Wrocka będzie zdąży nabrać swoich walorów.
III Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie: propozycja konkursu
Collapse
X
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
-
-
Konkurs
RECEPTURA KONKURSOWA:
pilzneński 64,7%
monachijski 27,7%
karm. jasny 5,5%
karm. ciemny 1,8%
barwiący 0,2%
Zacieranie:
65 st. 45 min.
72 st. 20 min
Chmielenie:
60 min marynka 50 g szyszki
10 min lubelski 20 g szyszki (tu jak ktoś chce niech zrobi marynkę na 20 min.)
Blg brzeczki nastawnej: 13
Dwie konkurencje: fermentacja dolna i górna, drożdze dowolne.
Do warzenia! Myślę, że spokojnie takie piwo wystarczy nastawić do końca lutego, żeby było wystarczająco dojrzałe na polowę maja. Ale oczywiscie - im wcześniej, tym lepiejLast edited by Marusia; 2006-02-09, 09:43.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaRECEPTURA KONKURSOWA:
Chmielenie:
60 min marynka 50 g szyszki
10 min lubelski 20 g szyszki (tu jak ktoś chce niech zrobi marynkę na 20 min.)
[B]Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
To jest ilość na 20 l, przepraszam, zapomniałam napisać
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaKrzysiu, a gdzie ja napisałam o 20 litrach?...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaTo jest ilość na 20 l, przepraszam, zapomniałam napisać.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia10 min lubelski 20 g szyszki (tu jak ktoś chce niech zrobi marynkę na 20 min.)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuTutaj To jest o tyle istotne, że jak zwiększa się ilość słodu, to proporcjonalnie trzeba zwiększyć ilość chmielu z powodu większej ilości brzeczki.
Ponieważ Marynka ma dwukrotnie więcej alfakwasów i związków aromatycznych niż Lubelski, winno być "niech zrobi Marynkę na 5 min.". W przeciwnym razie nadmiernie zwiększy się w piwie goryczka.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakIlości słodów są podane w %, więc ilość w kg każdy sam sobie wyliczy, tak aby wyszło 20 litrów.
Comment
-
-
Kurcze. Tak wszyscy tą recepturkę łyknęli, a ten prawie-ciemniak będzie widzę zdrowo chmielony.... Wszyscy już warzą? Może jeszcze zmodyfikujemy?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaKurcze. Tak wszyscy tą recepturkę łyknęli, a ten prawie-ciemniak będzie widzę zdrowo chmielony.... Wszyscy już warzą? Może jeszcze zmodyfikujemy?
Wolę nawet przechmielone niż niedochmielone.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusiaten prawie-ciemniak będzie widzę zdrowo chmielony (...) Może jeszcze zmodyfikujemy?
Zresztą jedyne przechmieliny jakich nie lubię to te na forum.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaRECEPTURA KONKURSOWA:
pilzneński 64,7%
monachijski 27,7%
karm. jasny 5,5%
karm. ciemny 1,8%
barwiący 0,2%
Comment
-
-
hehe, ale jaja No cóż, potraktujmy to jako możliwość manewru 0,1% między ilościa zapodanych słodów, żeby mi nikt nie wcisnął np. 0,1% Caraaroma
Comment
-
-
A moje dziś rano zostało zadane dwoma rodzajami drożdży i jedno będzie stało w wiatrołapie w kiblu, bo tam najchłodniej drożdże Munich Lager (gęstwa od Joelki, która to otrzymała je drogą pocztową od Endrio, dzięki), a drugie będzie stało również w kiblu na pięterku, drożdże WLP550.
Oby tylko nie wyszło z tego piwo kiblowe
Comment
-
Comment