IV WWP 2007 - piwo konkursowe - jakie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    No coś Ty, pić tym bardziej nie zamierzam
    Czemu? Taki prosty by był zasyp: 3 kg cukru, 0,5kg czegoś spalonego(np. obiadu) i już.

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
      Stout to nie tylko "gorzka lura"
      Ale zwykły Guinness to właśnie gorzka lura, dlatego Marusia pytała o propozycję konkretnego.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
      Marcin, jak mi sprawisz zestaw do rektyfikacji to mogą być i destylaty.
      Może jeszcze jakąś panią do towarzystwa byś chciał?
      Last edited by Marcin_wc; 2006-05-26, 17:10.

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        #33
        Nie, podziękuję. Z moją dziewczyną jest mi bardzo dobrze.

        Chociażby milk stout'a.
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • fteo
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.05
          • 1139

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
          Ale zwykły Guinness to właśnie gorzka lura, dlatego Marusia pytała o propozycję konkretnego.
          Guinness dostępny w pubach na terenie Irlandii smakuje zupełnie inaczej niż ten lany w naszych pubach czy butelkowy dostępny w sklepach.
          http://lotnictwo.net.pl/
          http://www.flightradar24.com/
          http://www.airshow.sp.mil.pl/

          Comment

          • cafepiwosz
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.09
            • 85

            #35
            Jeśli chodzi o drugą kategorię, to bardzo odpowiada mi pils lub kożlak. Receptura powinna być dokładnie ustalona jak w tym roku. Oczywiście bardzo chętnie wezmę udział w konkursie !!

            Comment

            • Maidenowiec
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.07
              • 2287

              #36
              Nadal sugeruję dać kategorię "Stout".
              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

              Thou shallt not spilleth thy beer!

              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19269

                #37
                lubię stouty i nie będę protestował choć jeśli ma być odgórnie ustalona receptura to widzę sprzeciw - kto ją będzie ustalał?

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #38
                  Jak dla mnie może byc stoucik owsiany, 16 blg.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19269

                    #39
                    to mów od razu w czym byś chciała wygrać i nie będziemy się spierać

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                      to mów od razu w czym byś chciała wygrać i nie będziemy się spierać
                      No, nie ukrywam, że mój stoucik owsiany ma wielu wielbicieli Ale to nie ja tu forsuję stouta, ja tylko ewentualnie się zgadzam
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                        choć jeśli ma być odgórnie ustalona receptura to widzę sprzeciw - kto ją będzie ustalał?
                        Ty sobie jaja robisz?

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #42
                          Burza mózgów jakoś ustała, zatem proponuję:
                          1. pszeniczne ciemne, oczywiscie z dekokcją.
                          2. jasne dolnej fermentacji

                          Proszę o propozycje receptur Lagerek może po prostu ze 100% zasypem pilzneńskiego? Średnio chmielony, trzykrotnie. Zacierany na wytrawnie.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Wesoly
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.10
                            • 371

                            #43
                            Moja propozycja.
                            Jasne:
                            pils 80-85%
                            carapils 15-20%

                            Dunkel weizen:
                            pszenica ciemna 55%
                            pils 30%
                            carahell 10%
                            carapils 5%

                            Zacieranie w obu przypadkach dekokcyjne, choć nie jest to wymagane. Przerwy dowolne.
                            Chmielenie ustalone z góry. Trzeba tylko ustalić objętość warki wzorcowej, to coś przeliczę.
                            Pozdrawiam, Wesoły

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #44
                              Przerwy proponuję też ustalone z góry. Wiadomo, że i tak wyjdą mniej-więcej
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Wesoly
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2003.10
                                • 371

                                #45
                                Zapomniałem dopisać, dla obu przepisów zalecany dodatek słodu zakwaszającego w ilości 0,7-0,8%.
                                Dodatkowo po sprawdzeniu słodu oferowanego przez BA - Słód pszeniczny ciemny 14-18 EBC - piwo wyjdzie na tym słodzie dość jasne. Może by tak szczyptę karmelu ciemnego? Przy 1,5-2% kolor powinien być dość przyjemny.
                                Last edited by Wesoly; 2006-06-13, 20:21.
                                Pozdrawiam, Wesoły

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X