Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
IV WWP 2007 - piwo konkursowe - jakie?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecStout to nie tylko "gorzka lura"
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecMarcin, jak mi sprawisz zestaw do rektyfikacji to mogą być i destylaty.Last edited by Marcin_wc; 2006-05-26, 17:10.
Comment
-
-
Nie, podziękuję. Z moją dziewczyną jest mi bardzo dobrze.
Chociażby milk stout'a.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcAle zwykły Guinness to właśnie gorzka lura, dlatego Marusia pytała o propozycję konkretnego.
Comment
-
-
Nadal sugeruję dać kategorię "Stout".Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Jak dla mnie może byc stoucik owsiany, 16 blg.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesto mów od razu w czym byś chciała wygrać i nie będziemy się spierać
Comment
-
-
Burza mózgów jakoś ustała, zatem proponuję:
1. pszeniczne ciemne, oczywiscie z dekokcją.
2. jasne dolnej fermentacji
Proszę o propozycje receptur Lagerek może po prostu ze 100% zasypem pilzneńskiego? Średnio chmielony, trzykrotnie. Zacierany na wytrawnie.
Comment
-
-
Moja propozycja.
Jasne:
pils 80-85%
carapils 15-20%
Dunkel weizen:
pszenica ciemna 55%
pils 30%
carahell 10%
carapils 5%
Zacieranie w obu przypadkach dekokcyjne, choć nie jest to wymagane. Przerwy dowolne.
Chmielenie ustalone z góry. Trzeba tylko ustalić objętość warki wzorcowej, to coś przeliczę.Pozdrawiam, Wesoły
Comment
-
-
Przerwy proponuję też ustalone z góry. Wiadomo, że i tak wyjdą mniej-więcej
Comment
-
-
Zapomniałem dopisać, dla obu przepisów zalecany dodatek słodu zakwaszającego w ilości 0,7-0,8%.
Dodatkowo po sprawdzeniu słodu oferowanego przez BA - Słód pszeniczny ciemny 14-18 EBC - piwo wyjdzie na tym słodzie dość jasne. Może by tak szczyptę karmelu ciemnego? Przy 1,5-2% kolor powinien być dość przyjemny.Last edited by Wesoly; 2006-06-13, 20:21.Pozdrawiam, Wesoły
Comment
-
Comment