IV WWP 2007 - piwo konkursowe - jakie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
    Ty sobie jaja robisz?
    właśnie dlatego robię sobie jaja
    dla mnie warzenie piwa to zabawa i taka rygorystyka mi nie odpowiada

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
      dla mnie warzenie piwa to zabawa i taka rygorystyka mi nie odpowiada
      Skoro nie widzę Cię na liście konkursowiczów w Żywcu, to brak rygorystyki też Ci nie odpowiada Daj nam podyskutować o konkretach, pitu-pitu skończylismy (wiem, łudzę się)
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        #48
        akurat na Żywiec wyszły mi tak kiepskie, że szkoda się kompromitować. może rzeczywiście jestem za kiepski dobra idę porterować, pszam potrenować.

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Skoro nie widzę Cię na liście konkursowiczów w Żywcu, to brak rygorystyki też Ci nie odpowiada Daj nam podyskutować o konkretach, pitu-pitu skończylismy (wiem, łudzę się)
          E-prezes jest na liście we wspólnym projektem pod nazwą LajboCKowy Koźlak



          A tak, żeby nie było pitu pitu, to jako dodatek do pszenicy proponuję 250 g Carawheat.

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • kham
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.01
            • 751

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Burza mózgów jakoś ustała, zatem proponuję:
            1. pszeniczne ciemne, oczywiscie z dekokcją.
            2. jasne dolnej fermentacji

            Proszę o propozycje receptur Lagerek może po prostu ze 100% zasypem pilzneńskiego? Średnio chmielony, trzykrotnie. Zacierany na wytrawnie.
            Ponieważ siedzę w domciu gdze mam tylko 27 stopni pana Celsjusza ma to wpływ na moje myślenie. Proponuje dolniaka: pilźnieński z malutkim dodatkiem manachijskiego (gdzieś tu był już taki przepis i ponoć efekt fajny) zacierany na wytrawnie ale bez przesady czyli nie np jedna przerwa w temp 62 stopnie, mocno chmielony i blg początkowe 10. Czyli coś czego mi dziś trzeba.

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #51
              Ja proponuję niedodawać słodów specjalnych, które dostępne sa tylko w BA.

              Pils:
              95% pils
              5% karmel jasny

              Blg 12

              zacieranie dekokcyjne tylko na wytrawnie

              chmielenie: 150g dla goryczki, 50dla smaku i 50 dla aromatu(proporcje podane dla lubelskiego), dla Marynki: 70g dla goryczki, 30dla smaku i 30 dla aromatu.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                Ja proponuję niedodawać słodów specjalnych, które dostępne sa tylko w BA
                Jestem za. Nie wszyscy potencjalni konkursowicze muszą chcieć kupować cokolwiek w BA.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                  Jestem za. Nie wszyscy potencjalni konkursowicze muszą chcieć kupować cokolwiek w BA.
                  No cóż, ci, którzy będą robić ciemną pszenicę i tak raczej będą musieli. A czasu jest dużo na skompletowanie surowców.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                    (...)
                    chmielenie: 150g dla goryczki, 50dla smaku i 50 dla aromatu(proporcje podane dla lubelskiego), dla Marynki: 70g dla goryczki, 30dla smaku i 30 dla aromatu.
                    Za dużo chmielu.
                    Moja propozycja:
                    30 g Marynki (granulat)
                    30 g lubelskiego (granulat) w dwóch porcjach: 20 g na 30 min i 10 g na 5 min.

                    Słody:
                    3 kg pilźnienski + 0,2 kg monachijski + 0,2 kg Carapils,
                    ewentualnie niewielki dodatek melonoidynowego i zakwaszajacego

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      No cóż, ci, którzy będą robić ciemną pszenicę i tak raczej będą musieli. A czasu jest dużo na skompletowanie surowców.
                      Co będą musieli kupić w BA?

                      Comment

                      • dkrasnodebski
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.05
                        • 2316

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                        Co będą musieli kupić w BA?
                        Z powyższych postów wynika, że słód pszeniczny ciemny.
                        Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                        www.radoslawstolar.pl

                        Comment

                        • kham
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.01
                          • 751

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebski
                          Z powyższych postów wynika, że słód pszeniczny ciemny.
                          Bez przesady. Przecież pszenica to nie 100% zasypu. Jęczmienne można dać ciemne.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
                            Bez przesady. Przecież pszenica to nie 100% zasypu. Jęczmienne można dać ciemne.
                            Nieistotne. Chciałam przez mojego posta przekazać, że kryterium "nie kupowania w BA" jest nieadekwatne i nie zamierzam go przyjmować. Natomiast chciałabym, żeby receptura była w miarę prosta i nie widzę w niej słodu zakwaszającego ani melanoidynowego (ten drugi jak dla mnie pogarsza wręcz smak piwa, to, oczywiście, subiektywne odczucie).

                            Jesli chodzi o chmielenie i nie tylko - przyjmijmy, jak poprzednio, wzorcową objetość warki 20 l. Stąd ilość chmielu zaproponowana przez Marcina oczywiście odpada - nie ma to być piwo dla zwolenników wściekle mocno chmielonych browarów, tylko wystarczająco nachmielonych

                            Jako, że fajnie by było, jakby sporo osób wzięło udział w konkursie, nie widzę w nim wydziwionych słodów, z którymi duża część z nas nie miała jeszcze do czynienia. Wystarczy już, że będą to piwa z dekokcją- to też nie każdy potrafi
                            Zatem spokojnie carapilsa możnaby zastąpić mniejszą ilością jasnego karmelowego strzegomskiego, ale nie będę się przy tym upierać
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marek-C
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 848

                              #59
                              Jak z tą dekokcją se odpuścicie to porwę się na pilsa.

                              Marek

                              ps. dekokcja to chyba była stosowana z powodu niemania termometru.

                              ps2. tak moim zdaniem: podając zasyp, sposób zacierania, chmielenia, ilości składników, temperatury, robimy konkurs pt. 'wpływ faz księżyca na smak piwa'. Może trochę dowolności?
                              np.

                              -pils max 90%
                              -monachijski max 30%
                              -specjalne max 10%
                              -goryczka max 40g
                              -aromat max 50g

                              Ma wyjść 20 l dobrego piwa!

                              I niech towarzystwo się wysili!

                              ps3. Ja tu nie jestem najmądrzejszy!
                              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                              Comment

                              • Marcin_wc
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.09
                                • 2115

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                                -pils max 90%
                                -monachijski max 30%
                                -specjalne max 10%
                                -goryczka max 40g
                                -aromat max 50g
                                To ja dam pils 0%, monach 0%, specjalne 0%, pszeniczny 40%, żytni 20%, wiedeński 40%.

                                A obecny konkurs jest pt: "wpływ drożdży, temperatury fermentacji, środków do refermentacji oraz ręki piwowara na smak piwa."
                                Last edited by Marcin_wc; 2006-06-17, 10:51.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X