IV WWP 2007 - piwo konkursowe - jakie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dkrasnodebski
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 2316

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Regulamin nie zabrania (w końcu sama go ustalam) ale nieco łyso mi było w zeszłym roku, jak zgarnęłam 2 nagrody, nie chcę, żeby ktoś podejrzewał, że manipuluję jury
    A co, nie należało się?
    Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

    www.radoslawstolar.pl

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Musisz uważać przy warzeniu ponieważ warzenie wiąże się z możliwością wygranej

      Comment

      • strzelczyk76
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.11
        • 823

        Pani Prezes - bardzo proszę o twój udział, gdyż jakby się tak stało, że wygrać by mi się udało - to do końca życia pozostanie niedosyt - że to tylko dlatego - że Marusia nie brała udziału - inni mogą mieć podobnie, więc oszczędź nam tego...

        Last edited by strzelczyk76; 2007-02-01, 23:09.
        NORMALNOŚĆ



        Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Bez przesady W dolnej fermentacji nie mam doświadczenia.
          Generalnie i tak mam zamiar uwarzyć takie piwko, na konkurs czy też nie, z ciekawości, tylko ostatnio za dużo wyjazdów weekendowych i nie ma kiedy....
          Last edited by Marusia; 2007-02-02, 08:38.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Uchylam rąbka tajemnicy...

            Ludzie, jak ktoś chce jeszcze uwarzyć piwko na konkurs, to zbierać się, bo nie zdąży dojrzeć!!

            Dla zachęty podpowiem, że nagród będzie:
            1. dużo
            2. interesujące

            Będzie np. dużo słodu, różne drożdże, baaardzo różne, pewne sprzęty piwowarskie o wiele cenniejsze niż ballingometr

            Do roboty!!

            P.S. Ja w niedzielę też uwarzę wg przepisu na końkurs, ciekawe, co mi wyjdzie - będzie to moje trzecie piwo dolnej fermentacji w karierze
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23960

              a czy szefowa może powiedzieć czy receptura na drugie tematyczne piwo konkursowe też będzie ogłoszona, czy konkurs tym razem ograniczy się do jednego typu piwa?
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                a czy szefowa może powiedzieć czy receptura na drugie tematyczne piwo konkursowe też będzie ogłoszona, czy konkurs tym razem ograniczy się do jednego typu piwa?
                bo ja już zamówiłem drożdże do piwa pszenicznego. Początkiem marca pasowałoby uwarzyć.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biziel
                  A można użyć mchu i/lub żelatyny w do klarowania piwa?
                  O żesz.... trochę za późno zauważyłam ten wpis

                  Można, choć ja ogólnie to jestem przeciwna takim polepszaczom
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Piwo konkursowe II - pszeniczne

                    Propozycja zasypu wg Wesołego, z pominięciem słodu zakwaszającego to mniej więcej:

                    słód pilzneński 30%
                    słód pszeniczny 55%
                    carahell 10%
                    carapils 5%

                    Co Wy na to?

                    Oczywiście dekokcja i proszę tez o propozycje chmielenia.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • strzelczyk76
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2003.11
                      • 823

                      Proponuję zwiększyć ilośc słodu pszenicznego do 60% zasypu, kosztem słodu karmelowego (carahell) - zmniejszyć do 5% zasypu.

                      Karmelowych słodów (carahell i carapils) i tak będzie wtedu 10% - co na moje gusta wydaje się wystarczającą ilością - nie lubię za słodkiego piwa pszenicznego.
                      NORMALNOŚĆ



                      Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

                      Comment

                      • tomcio83
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2006.02
                        • 258

                        Ponieważ słabo się znam na chmieleniu...

                        Więc bardzo chętnie się na ten temat wypowiem

                        proponuję:
                        60' - Lubelski 25g
                        ostatnie 10' - Lubelski 30g (podane ilości dla chmielu w szyszkach. zbiór 2006 )

                        ( proszę wziąść pod uwagę, że chmiel 2006 jest trochę słabszy niż zazwyczaj )
                        rowarek esoła

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          Ma być prosto, bez udziwnień. Proponuję jeden rodzaj karmelowgo.
                          pszeniczny 60%
                          pilźnieński 35 %
                          karmelowy 5% (carahel lub carapils)
                          Chmielenie dla aromatu to zbyt duże odstępstwo od stylu. Proponuję jedną porcję 30 g lubelskiego lub 15 g Marynki na 20 l piwa.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                            Ma być prosto, bez udziwnień. Proponuję jeden rodzaj karmelowgo.
                            pszeniczny 60%
                            pilźnieński 35 %
                            karmelowy 5% (carahel lub carapils)
                            Chmielenie dla aromatu to zbyt duże odstępstwo od stylu. Proponuję jedną porcję 30 g lubelskiego lub 15 g Marynki na 20 l piwa.
                            Jestem za. Proponuję ujednolicić karmelowy i mamy na 20 l:

                            pszeniczny 60%
                            pilźnieński 35 %
                            carahell 5%
                            30 g lubelski 60 minut.


                            Dekokcja oczywiście.

                            Zamieszczę finalną recepturkę w końkretach jeśli do poniedziałku wieczór nie będzie uzasadnionych wniosków o korekty
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • tomcio83
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2006.02
                              • 258

                              receptura, a chmielenie

                              W książce "Wszystko o piwie" Jest receptura na Hefe Weizen.
                              Piszą tam o dodaniu Lubelskiego na ost. 5 minut.

                              Z tego rozumiem, że to co mamy warzyć to ma być "pszeniczne" a nie "Hefe Weizen"?

                              Jeszcze gdyby ktoś mi wytłumaczył różnicę...

                              Łatwiej byłoby mi się dostosować do receptury,
                              gdybym to zrozumiał
                              rowarek esoła

                              Comment

                              • mapajak
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.12
                                • 1187

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
                                Z tego rozumiem, że to co mamy warzyć to ma być "pszeniczne" a nie "Hefe Weizen"?

                                Jeszcze gdyby ktoś mi wytłumaczył różnicę...
                                Konkurs jest na piwo pszeniczne w stylu Hefe Weizen. Tego piwa się nie chmieli dla aromatu. Ma posiadać aromat owocowo-goździkowo-bananowy, ale pochodzący od produktów drożdży a nie od aromatycznego chmielu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X