Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
IV WWP 2007 - piwo konkursowe - jakie?
Collapse
X
-
Pani Prezes - bardzo proszę o twój udział, gdyż jakby się tak stało, że wygrać by mi się udało - to do końca życia pozostanie niedosyt - że to tylko dlatego - że Marusia nie brała udziału - inni mogą mieć podobnie, więc oszczędź nam tego...
Last edited by strzelczyk76; 2007-02-01, 23:09.NORMALNOŚĆ
Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.
Comment
-
-
Bez przesady W dolnej fermentacji nie mam doświadczenia.
Generalnie i tak mam zamiar uwarzyć takie piwko, na konkurs czy też nie, z ciekawości, tylko ostatnio za dużo wyjazdów weekendowych i nie ma kiedy....Last edited by Marusia; 2007-02-02, 08:38.
Comment
-
-
Uchylam rąbka tajemnicy...
Ludzie, jak ktoś chce jeszcze uwarzyć piwko na konkurs, to zbierać się, bo nie zdąży dojrzeć!!
Dla zachęty podpowiem, że nagród będzie:
1. dużo
2. interesujące
Będzie np. dużo słodu, różne drożdże, baaardzo różne, pewne sprzęty piwowarskie o wiele cenniejsze niż ballingometr
Do roboty!!
P.S. Ja w niedzielę też uwarzę wg przepisu na końkurs, ciekawe, co mi wyjdzie - będzie to moje trzecie piwo dolnej fermentacji w karierze
Comment
-
-
a czy szefowa może powiedzieć czy receptura na drugie tematyczne piwo konkursowe też będzie ogłoszona, czy konkurs tym razem ograniczy się do jednego typu piwa?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTa czy szefowa może powiedzieć czy receptura na drugie tematyczne piwo konkursowe też będzie ogłoszona, czy konkurs tym razem ograniczy się do jednego typu piwa?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bizielA można użyć mchu i/lub żelatyny w do klarowania piwa?
Można, choć ja ogólnie to jestem przeciwna takim polepszaczom
Comment
-
-
Piwo konkursowe II - pszeniczne
Propozycja zasypu wg Wesołego, z pominięciem słodu zakwaszającego to mniej więcej:
słód pilzneński 30%
słód pszeniczny 55%
carahell 10%
carapils 5%
Co Wy na to?
Oczywiście dekokcja i proszę tez o propozycje chmielenia.
Comment
-
-
Proponuję zwiększyć ilośc słodu pszenicznego do 60% zasypu, kosztem słodu karmelowego (carahell) - zmniejszyć do 5% zasypu.
Karmelowych słodów (carahell i carapils) i tak będzie wtedu 10% - co na moje gusta wydaje się wystarczającą ilością - nie lubię za słodkiego piwa pszenicznego.NORMALNOŚĆ
Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.
Comment
-
-
Ponieważ słabo się znam na chmieleniu...
Więc bardzo chętnie się na ten temat wypowiem
proponuję:
60' - Lubelski 25g
ostatnie 10' - Lubelski 30g (podane ilości dla chmielu w szyszkach. zbiór 2006 )
( proszę wziąść pod uwagę, że chmiel 2006 jest trochę słabszy niż zazwyczaj )rowarek esoła
Comment
-
-
Ma być prosto, bez udziwnień. Proponuję jeden rodzaj karmelowgo.
pszeniczny 60%
pilźnieński 35 %
karmelowy 5% (carahel lub carapils)
Chmielenie dla aromatu to zbyt duże odstępstwo od stylu. Proponuję jedną porcję 30 g lubelskiego lub 15 g Marynki na 20 l piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakMa być prosto, bez udziwnień. Proponuję jeden rodzaj karmelowgo.
pszeniczny 60%
pilźnieński 35 %
karmelowy 5% (carahel lub carapils)
Chmielenie dla aromatu to zbyt duże odstępstwo od stylu. Proponuję jedną porcję 30 g lubelskiego lub 15 g Marynki na 20 l piwa.
pszeniczny 60%
pilźnieński 35 %
carahell 5%
30 g lubelski 60 minut.
Dekokcja oczywiście.
Zamieszczę finalną recepturkę w końkretach jeśli do poniedziałku wieczór nie będzie uzasadnionych wniosków o korekty
Comment
-
-
receptura, a chmielenie
W książce "Wszystko o piwie" Jest receptura na Hefe Weizen.
Piszą tam o dodaniu Lubelskiego na ost. 5 minut.
Z tego rozumiem, że to co mamy warzyć to ma być "pszeniczne" a nie "Hefe Weizen"?
Jeszcze gdyby ktoś mi wytłumaczył różnicę...
Łatwiej byłoby mi się dostosować do receptury,
gdybym to zrozumiałrowarek esoła
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83Z tego rozumiem, że to co mamy warzyć to ma być "pszeniczne" a nie "Hefe Weizen"?
Jeszcze gdyby ktoś mi wytłumaczył różnicę...
Comment
-
Comment