IV WWP 2007 - piwo konkursowe - jakie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    IV WWP 2007 - piwo konkursowe - jakie?

    W przyszłym roku też chciałabym zrobić konkurs piwny w trakcie Warsztatów. Jury w tej edycji stwierdziło, że receptura była zbyt wydumana, zatem na przyszły raz trzeba pomyśleć o czymś prostszym. Dwa: nie może to być piwo zbyt mocne, bo się nam jury zwarzy

    Jakieś propozycje? Jest taki długi termin, że marzy mi się porter lub koźlak, ale jak stwierdziłam powyżej - biedne jury by było

    Może jakiś zwykły pilsik? Kategoria też byłaby górna i dolna.... no tak głośno myślę...
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • dkrasnodebski
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 2316

    #2
    A może pszeniczniak?
    Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

    www.radoslawstolar.pl

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

      #3
      dwie propozycje: pszeniczne (o już mnie ubiegł darek ) i kopia jakiegoś przemysłowego.
      Last edited by e-prezes; 2006-05-24, 08:23.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        O pszenicy też myślałam, tylko wtedy będzie jedna kategoria - piwo górnej fermentacji, ale to nie problem.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Wesoly
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.10
          • 371

          #5
          Pszenica jest dobrym wyborem.
          Drugie piwo może lekki stout?

          Jestem zdania, że powino to być piwo mieszczące się w jakimś stylu.
          Jury będzie wtedy łątwiej oceniać.
          Składniki, sposób zacierania i chmielenia dowolny.
          Pozdrawiam, Wesoły

          Comment

          • dkrasnodebski
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.05
            • 2316

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
            Pszenica jest dobrym wyborem.
            Drugie piwo może lekki stout?
            To może ciemna pszenica
            Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

            www.radoslawstolar.pl

            Comment

            • strzelczyk76
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2003.11
              • 823

              #7
              Jasna pszenica - dużo się ostatnio mówiło o tym, jak trudno zrobić dobrego pszeniczniaka - więc taki konkurs - to wyzwanie!!
              NORMALNOŚĆ



              Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Może jakiś zwykły pilsik? Kategoria też byłaby górna i dolna.... no tak głośno myślę...
                Jestem za. Zwykłe piwo do codziennego picia.
                kategoria dolna - pils 10-12 Blg
                katogoria górna - pale ale 10-12 Blg
                Słód pilźnieński, niewieli dodatek Carapils i monachijskiego, 40 g marynki + 20 lubelskiego

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                  kopia jakiegoś przemysłowego.
                  Świetny pomysł, zróbmy kopię Imperatora.

                  Comment

                  • Wujcio_Shaggy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.01
                    • 4628

                    #10
                    ... i dodatkową konkurencję - czyje najgłębiej odfermentuje...

                    Poza tym, pszenica to dobry pomysł; może być nawet w dwóch kategoriach - jasna i ciemna.
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                    Comment

                    • strzelczyk76
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2003.11
                      • 823

                      #11
                      Nie róbcie 2 podobnych piw!! (pszenica jasna/ciemna lub te same piwo np. pils - fermentacja górna/dolna) - już w tym roku jury błagalnie pytało - czy dużo jeszcze??

                      Jak już 2 piwa - to niech będą inne style z użyciem innych drożdży,
                      np. Pszeniczne jasne - ferment. górna oraz pils (lager) - ferment. dolna
                      - te piwa bardzo dobrej jakości - naprawdę trudno zrobić.

                      Zrezygnowałbym natomiast z pale ale (jak proponował mapajak) - bo IMO - to piwo nie jest jakoś specjalnie trudno zrobić... nuda
                      NORMALNOŚĆ



                      Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

                      Comment

                      • buran
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.12
                        • 110

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76
                        Nie róbcie 2 podobnych piw!! (pszenica jasna/ciemna lub te same piwo np. pils - fermentacja górna/dolna) - już w tym roku jury błagalnie pytało - czy dużo jeszcze??

                        Jak już 2 piwa - to niech będą inne style z użyciem innych drożdży,
                        np. Pszeniczne jasne - ferment. górna oraz pils (lager) - ferment. dolna
                        - te piwa bardzo dobrej jakości - naprawdę trudno zrobić.

                        Zrezygnowałbym natomiast z pale ale (jak proponował mapajak) - bo IMO - to piwo nie jest jakoś specjalnie trudno zrobić... nuda
                        Jak najbardziej popieram ten wybór: pszeniczne i pilsa. Oba są trudne do zrobienia - moje nigdy nawet się nie zbliżyły smakiem do komercyjnych (lecz nie jestem doświadczonym piwowarem). Poza tym termin pasuje: pilsa warzymy w zimie - większość ma warunki i mamy czas na dobre dojrzanie. Pszenica - można warzyć wiosną, ponieważ nie potrzeba dużo czasu na dojrzewanie. Dzięki temu może być dużo chętnych a ponieważ piwa są "trudne" tym większa satysfakcja z wygranej.
                        Proponowałbym też nie podawać składu piwa - niech każdy się zaprezentuje i spróbuje trafić w styl.
                        Jeżeli możnaby zaproponować trzecią kategorię to coś otwartego np: dymione lub "podróbę" np. Guinessa.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buran
                          Jak najbardziej popieram ten wybór: pszeniczne i pilsa. Oba są trudne do zrobienia
                          Właśnie, to będzie trudna konkurencja. Piwo jasne dolnej fermentacjioraz piwo pszeniczne - ale może jednak ciemne, żeby za nudno nie było kolorystycznie
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            #14
                            A może ciemniaka zamiast pilsa? Albo jakies piwo bursztynowe.
                            Last edited by darko; 2006-05-24, 18:16.

                            Comment

                            • Ahumba
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 9056

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              piwo pszeniczne - ale może jednak ciemne, żeby za nudno nie było kolorystycznie
                              Jestem ZA, lubię ciemne piwka a z różnych przyczyn interesuje mnie tylko góra.
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X