IV WWP 2007 - piwo konkursowe - jakie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marek-C
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 848

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
    To ja dam pils 0%, monach 0%, specjalne 0%, pszeniczny 40%, żytni 20%, wiedeński 40%.

    A obecny konkurs jest pt: "wpływ drożdży, temperatury fermentacji, środków do refermentacji oraz ręki piwowara na smak piwa."
    No cóż jak napisałem 'nie jestem najmądrzejszy''

    Przepraszam! już się nie będę wtrącał! a piwko sam wypiję....(4.5kg pilzeńskiego + 250g carapisla na s-23)

    A przy zasypie jaki zaproponowałeś to raczej nie przystępuj do konkursu na Pilsa!

    Ostatnia zmiana dokonana przez Marek-C; 2006-06-17, 11:53.
    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

    Comment

    • kham
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.01
      • 751

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
      Jak z tą dekokcją se odpuścicie to porwę się na pilsa.

      Marek

      ps. dekokcja to chyba była stosowana z powodu niemania termometru.

      ps2. tak moim zdaniem: podając zasyp, sposób zacierania, chmielenia, ilości składników, temperatury, robimy konkurs pt. 'wpływ faz księżyca na smak piwa'. Może trochę dowolności?
      np.

      -pils max 90%
      -monachijski max 30%
      -specjalne max 10%
      -goryczka max 40g
      -aromat max 50g

      Ma wyjść 20 l dobrego piwa!

      I niech towarzystwo się wysili!

      ps3. Ja tu nie jestem najmądrzejszy!
      Nie kuś szatanie. Bo zamiast gara kupię sobie stado fermentatorów i próby porównawcze na różnych wariantach, w ramach dozwolonych proporcji, prowadzić będę.
      I odrazu pierwsze pytanie: jak traktować wiedeński? jako specjalny czy zastępstwo pilsa lub monacha?

      Comment

      • Marek-C
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 848

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
        Nie kuś szatanie. Bo zamiast gara kupię sobie stado fermentatorów i próby porównawcze na różnych wariantach, w ramach dozwolonych proporcji, prowadzić będę.
        I odrazu pierwsze pytanie: jak traktować wiedeński? jako specjalny czy zastępstwo pilsa lub monacha?

        Pilzeński, monachijski to baza (w polskich warunkach, i moim nienajmądrzejszym zdaniem) reszta to specjalne.

        Marek

        ps. miałem już nie zabierać głosu!
        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #64
          Z tym pilsem, to chodziło mi tylko o to, że w konkursie od początku miała być ustalona receptura, a temat miał być o tym jaka dokładnie. Nie o zmianie zasad.

          Ja bym nie traktował wiedeńskiego jako specjalnego.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #65
            Myślę, że mam pomysła na recepturę jasnego Jako, że bardzo smakują mi lagerki Alchemycha to się go po prostu zapytam o recepturę na np. Wiosenne, które piłam na zlocie rok temu. Pysznie chmielony, superaromatyczny pilsik to był, pasuje? A pił ktoś czyjąś dobrą ciemną pszeniczkę?
            Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2006-07-16, 09:36.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              (...)
              A pił ktoś czyjąś dobrą ciemną pszeniczkę?
              A może grodziskie? To też w końcu piwo pszeniczne.
              Konkurs dokonale przysłużłby się popularyzacji tego trochę zapomnianego piwa.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                A może grodziskie? To też w końcu piwo pszeniczne.
                Konkurs dokonale przysłużłby się popularyzacji tego trochę zapomnianego piwa.
                Telepatia - własnie miałam się wpisać w tym temacie

                Ja tam nie jestem chętna na grodziskie, jury znowu się będzie męczyć, bo nie każdy takie piwo lubi Ale mam pomysła: wyślij mi Mapajaku jakąś butelczynę tego trunku, wezmę ją na Zlot i zrobimy zbiorczą degustację z osobami zainteresowanymi konkursem, zadecydują, czy chcą coś takiego uwarzyć, co Ty na to?
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Telepatia - własnie miałam się wpisać w tym temacie

                  Ja tam nie jestem chętna na grodziskie, jury znowu się będzie męczyć, bo nie każdy takie piwo lubi Ale mam pomysła: wyślij mi Mapajaku jakąś butelczynę tego trunku, wezmę ją na Zlot i zrobimy zbiorczą degustację z osobami zainteresowanymi konkursem, zadecydują, czy chcą coś takiego uwarzyć, co Ty na to?
                  O.K - w poniedziałek wysyłam.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #69
                    Piwka od Mapajaka doszły, jedno zostalo zdegustowane we Wroc, 3 pozostałe w Zwierzu. Generalnie wszystkim smakowało, ale osoby pytane raczej nie widziały go jako piwa konkursowego - zbyt oryginalne.

                    Jeśli ktoś, kogo nie pytałam o zdanie, a chce coś napisać - zapraszam


                    Moja propozycja na konkurs to, wg mnie, dwa najtrudniejsze do zrobienia idealnie piwa:
                    - pszenica jasna
                    - jasne piwo dolnej fermentacji

                    Przepis na dolną - tylko pilzneński, blg 12, chmiel dowolnie, drożdże dowolnie
                    Przepis na pszenicę - całkiem dowolny, tylko blg ma być podobne, 11-12.

                    Co wy na to??
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • iron
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2002.08
                      • 6771

                      #70
                      Apropos (chyba tak się to pisze ) piwa dolnej fermentacji - dodałbym - skoro ma być trudno - żeby był to pils , czyli musi być obowiązkowo zacieranie dekokcyjne i chmielenie tylko chmielem aromatycznym.
                      Uzasadnienie - mimo napisów na etykietach różnych kupnych piw - nie mamy w kraju żadnego pilsa, tylko same lagery. A kto ma podwyższać poprzeczkę, jak nie piwowarzy domowi

                      A my już teraz możemy się zgłosić do jurnych członków
                      Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2006-09-13, 21:48.
                      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                      Rock, Honor, Ojczyzna

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23991

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
                        Apropos (chyba tak się to pisze ) piwa dolnej fermentacji - dodałbym - skoro ma być trudno - żeby był to pils , czyli musi być obowiązkowo zacieranie dekokcyjne i chmielenie tylko chmielem aromatycznym.
                        Uzasadnienie - mimo napisów na etykietach różnych kupnych piw - nie mamy w kraju żadnego pilsa, tylko same lagery. A kto ma podwyższać poprzeczkę, jak nie piwowarzy domowi

                        A my już teraz możemy się zgłosić do jurnych członków
                        nie ma nie ma - teraz Wy macie uwarzyć to co żeście wymyślili.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          (...)
                          Moja propozycja na konkurs to, wg mnie, dwa najtrudniejsze do zrobienia idealnie piwa:
                          - pszenica jasna
                          - jasne piwo dolnej fermentacji

                          Przepis na dolną - tylko pilzneński, blg 12, chmiel dowolnie, drożdże dowolnie
                          Przepis na pszenicę - całkiem dowolny, tylko blg ma być podobne, 11-12.

                          Co wy na to??
                          Jestem za!

                          Comment

                          • Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 2115

                            #73
                            Ja jestem za podaniem jednego zasypu pszenicy.

                            Co do postu Irona, myślę, że zacieranie może być dowolne, a jury zdecyduje, czy chmielenie aromatem i dekokcja wygrają.

                            Comment

                            • kham
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.01
                              • 751

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              Piwka od Mapajaka doszły, jedno zostalo zdegustowane we Wroc, 3 pozostałe w Zwierzu. Generalnie wszystkim smakowało, ale osoby pytane raczej nie widziały go jako piwa konkursowego - zbyt oryginalne.

                              Jeśli ktoś, kogo nie pytałam o zdanie, a chce coś napisać - zapraszam


                              Moja propozycja na konkurs to, wg mnie, dwa najtrudniejsze do zrobienia idealnie piwa:
                              - pszenica jasna
                              - jasne piwo dolnej fermentacji

                              Przepis na dolną - tylko pilzneński, blg 12, chmiel dowolnie, drożdże dowolnie
                              Przepis na pszenicę - całkiem dowolny, tylko blg ma być podobne, 11-12.

                              Co wy na to??
                              Dodał bym tylko ograniczenie max ilość chmieli ( a może i gatunków???- tyko do polskich )i całkowitą dowolność w zacieraniu oraz planie chmielenia. No i w tym wypadku receptury do wglądu czyli tak naprawdę opublikowania.

                              Comment

                              • cafepiwosz
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2005.09
                                • 85

                                #75
                                Czy to już jest ostateczna receptura na pilsa, czy będą modyfikacje, bo ja już bym się zabrał do roboty !!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X