IV WWP 2007 - piwo konkursowe - jakie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwosz
    Czy to już jest ostateczna receptura na pilsa, czy będą modyfikacje, bo ja już bym się zabrał do roboty !!!
    W sobotę na szkoleniu chciałabym to dograć z tegorocznym, i , mam nadzieję, przyszłorocznym przewodniczącym jury
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • kham
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.01
      • 751

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      W sobotę na szkoleniu chciałabym to dograć z tegorocznym, i , mam nadzieję, przyszłorocznym przewodniczącym jury
      Czyli w sobote otwieramy oficjalny sezon korumpowania jury???

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
        Czyli w sobote otwieramy oficjalny sezon korumpowania jury???
        Znaczy się masz na myśli, że odrazu zaklepiemy sobie u przewodniczącego jakies dobre miejsca w konkursie?
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • kham
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.01
          • 751

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Znaczy się masz na myśli, że odrazu zaklepiemy sobie u przewodniczącego jakies dobre miejsca w konkursie?
          Nie wiem jak Tobie, ale ja najlepsze interesy "wychodziły" przy piwie. Trzeba podtrzymywać tradycję.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #80
            Po konsultacji z Sensorem, który zgłosił chęć w ponownym jurorowaniu na Warsztatach informuję, że receptury, tak jak w tym roku, bedo wg tego samego przepisu, dowolne będą drożdże.

            Pozostajemy przy piwie jasnym dolnej fermentacji z dekokcją, na samym słodzie pilzneńskim oraz na pszenicy jasnej - tu się skłonię do propozycji Wesołego, żeby była z carahellem, też z dekokcją oczywiście.

            Szczegóły co do zacierania i chmielenia zapodam jutro, będzie to zmierzało w kierunku klasyki gatunku. Do połowy listopada poddaję jeszcze szczegóły pod dyskusję - a potem - do dzieła!
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia

              Szczegóły co do zacierania i chmielenia zapodam jutro
              "Jutro" wprawdzie było już wczoraj, ale zapomniałam o sprawie, obiecuję do wieczora DZISIAJ zamieścić konkretną propozycję finalną
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Maggyk
                Szara Adminiscjencja
                🍼
                • 2004.05
                • 5617

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                "Jutro" wprawdzie było już wczoraj, ale zapomniałam o sprawie, obiecuję do wieczora DZISIAJ zamieścić konkretną propozycję finalną
                Skoro jutro było wczoraj, ciekawe kiedy będzie dzisiaj
                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                Piwo domowe -
                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                Reklama w BROWARZE
                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
                  Skoro jutro było wczoraj, ciekawe kiedy będzie dzisiaj
                  Dzisiaj jest dzisiaj, zatem:

                  Piwo jasne dolnej fermentacji:

                  90% pilzneński
                  10% monachijski

                  Balling: 12

                  Zacieranie: dekokcyjne. Nie podaję dokładnych parametrów, bo, wiadomo, z dekokcją czasy wyjdą każdemu inne, taki wyznacznik powinien wystarczyć.

                  Chmielenie 60 min.na 20 l:
                  20g marynka na początek
                  20 g marynka 30 min. przed końcem
                  20 g marynka 5 min. przed końcem

                  Drożdże: dowolne dolnej fermentacji
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

                    #84
                    Mój umysł jest teraz ciut zmącony degustacją kilku młodych warek, tym bardziej więc zastanawiam sie nad sensem stawiania wymogu sposobu zacierania.

                    Dekokcja? - Owszem, ale niech ona wygra z piwem zacieranym inaczej; czyżby dekokcyjne zacieranie było wymiernikiem jakości produktu finalnego? - A skoro tak, to takie piwo, jako niby lepsze, tym bardziej chyba poradzi sobie z konkurencją, która zacierała np. po brytyjsku.

                    Jasne pełne dolnej fermentacji, z podaniem ekstraktu początkowego i składu zasypu (ale juz bez narzucania sposobu chmielenia), jest moim zdaniem wystarczającym kryterium, które z jednej strony utrzyma piwowara w odpowiednich dla stylu ramach, a z drugiej pozwoli mu na wiekszą swobodę, niż tylko dobór drożdży. Tu weszedłby w grę prawdziwy kunszt piwowara (a przynajmniej każdy miałby taką okazję).

                    To samo dotyczy górnej fermentacji.

                    PS.
                    Nie chcę nikomu burzyć szlachetnej ideii konkursów, ale dla dobra domowego piwowarstwa, myślę sobie, że warto byłoby może sobie te kwestie wyjaśnić...

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #85
                      Dziękuję za cenne uwagi, ale byłoby fajnie, jakbyś czytał nie tylko posty z ostatniej strony, bo:

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      Po konsultacji z Sensorem, który zgłosił chęć w ponownym jurorowaniu na Warsztatach informuję, że receptury, tak jak w tym roku, bedo wg tego samego przepisu, dowolne będą drożdże.
                      i w związku z tym zakładam osobny temat pt. "konkrety" a tu pozostawiam miejsce do dyskusji o sensowności/bezsensowności zacierania/chmielenia/warzenia/konkursów/forum/wyższości piw jasnych nad ciemnymi/itp.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • kham
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.01
                        • 751

                        #86
                        Jakieś ograniczenia np: ilość warów?

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
                          Jakieś ograniczenia np: ilość warów?
                          Nie, możesz uwarzyć warów ile chcesz, ale do konkursu wystawiasz tylko jeden
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Wielki_B
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.02
                            • 1968

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Dziękuję za cenne uwagi, ale byłoby fajnie, jakbyś czytał nie tylko posty z ostatniej strony, bo...
                            Przed poprzednim postem przeczytałem cały wątek. A moje uwagi nie aspirują do wagi "cenne"...
                            Tym bardziej nie chciałbym burzyć dobrej atmosfery przy jakimkolwiek konkursie.

                            Comment

                            • kham
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.01
                              • 751

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              Nie, możesz uwarzyć warów ile chcesz, ale do konkursu wystawiasz tylko jeden
                              Wyraże się jaśniej. Ilość "półek" dowolna??

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19267

                                #90
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                                ...
                                Drożdże: dowolne dolnej fermentacji
                                ...
                                rozumiem, że nottinghamy się nie kwalifikują? a tak na marginesie przychylam się do zdania W_B choć mogę zrobić dekokcją - i tak większość tak robię.
                                Last edited by e-prezes; 2006-11-03, 08:08.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X