Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwosz
IV WWP 2007 - piwo konkursowe - jakie?
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamCzyli w sobote otwieramy oficjalny sezon korumpowania jury???
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaZnaczy się masz na myśli, że odrazu zaklepiemy sobie u przewodniczącego jakies dobre miejsca w konkursie?
Comment
-
-
Po konsultacji z Sensorem, który zgłosił chęć w ponownym jurorowaniu na Warsztatach informuję, że receptury, tak jak w tym roku, bedo wg tego samego przepisu, dowolne będą drożdże.
Pozostajemy przy piwie jasnym dolnej fermentacji z dekokcją, na samym słodzie pilzneńskim oraz na pszenicy jasnej - tu się skłonię do propozycji Wesołego, żeby była z carahellem, też z dekokcją oczywiście.
Szczegóły co do zacierania i chmielenia zapodam jutro, będzie to zmierzało w kierunku klasyki gatunku. Do połowy listopada poddaję jeszcze szczegóły pod dyskusję - a potem - do dzieła!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Szczegóły co do zacierania i chmielenia zapodam jutro
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia"Jutro" wprawdzie było już wczoraj, ale zapomniałam o sprawie, obiecuję do wieczora DZISIAJ zamieścić konkretną propozycję finalnąŻycie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaggykSkoro jutro było wczoraj, ciekawe kiedy będzie dzisiaj
Piwo jasne dolnej fermentacji:
90% pilzneński
10% monachijski
Balling: 12
Zacieranie: dekokcyjne. Nie podaję dokładnych parametrów, bo, wiadomo, z dekokcją czasy wyjdą każdemu inne, taki wyznacznik powinien wystarczyć.
Chmielenie 60 min.na 20 l:
20g marynka na początek
20 g marynka 30 min. przed końcem
20 g marynka 5 min. przed końcem
Drożdże: dowolne dolnej fermentacji
Comment
-
-
Mój umysł jest teraz ciut zmącony degustacją kilku młodych warek, tym bardziej więc zastanawiam sie nad sensem stawiania wymogu sposobu zacierania.
Dekokcja? - Owszem, ale niech ona wygra z piwem zacieranym inaczej; czyżby dekokcyjne zacieranie było wymiernikiem jakości produktu finalnego? - A skoro tak, to takie piwo, jako niby lepsze, tym bardziej chyba poradzi sobie z konkurencją, która zacierała np. po brytyjsku.
Jasne pełne dolnej fermentacji, z podaniem ekstraktu początkowego i składu zasypu (ale juz bez narzucania sposobu chmielenia), jest moim zdaniem wystarczającym kryterium, które z jednej strony utrzyma piwowara w odpowiednich dla stylu ramach, a z drugiej pozwoli mu na wiekszą swobodę, niż tylko dobór drożdży. Tu weszedłby w grę prawdziwy kunszt piwowara (a przynajmniej każdy miałby taką okazję).
To samo dotyczy górnej fermentacji.
PS.
Nie chcę nikomu burzyć szlachetnej ideii konkursów, ale dla dobra domowego piwowarstwa, myślę sobie, że warto byłoby może sobie te kwestie wyjaśnić...
Comment
-
-
Dziękuję za cenne uwagi, ale byłoby fajnie, jakbyś czytał nie tylko posty z ostatniej strony, bo:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaPo konsultacji z Sensorem, który zgłosił chęć w ponownym jurorowaniu na Warsztatach informuję, że receptury, tak jak w tym roku, bedo wg tego samego przepisu, dowolne będą drożdże.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamJakieś ograniczenia np: ilość warów?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaDziękuję za cenne uwagi, ale byłoby fajnie, jakbyś czytał nie tylko posty z ostatniej strony, bo...
Tym bardziej nie chciałbym burzyć dobrej atmosfery przy jakimkolwiek konkursie.
Comment
-
-
Comment