IV WWP 2007 - piwo konkursowe - jakie?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
    Wyraże się jaśniej. Ilość "półek" dowolna??
    To ma być jaśniej? Czy chodzi Ci o możliwość startowania w obu konkurencjach (pszeniczne i pils?) jeśli tak - to tak, można.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    rozumiem, że nottinghamy się nie kwalifikują?
    Nie wiem, opis drożdzy wskazuje, że nadają się do dolnej, ale czy ktoś w końcu zrobił na nich dolniaka?
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• kham
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.01
      • 751

[QUOTE=Marusia]To ma być jaśniej? Czy chodzi Ci o możliwość startowania w obu konkurencjach (pszeniczne i pils?) jeśli tak - to tak, można.

Dobra spróbuje bez obrazków. Pisałem o warach nie o warkach. Łopatologicznie: 1 war w warce czyli przerwy scukrzająca i maltozowa, 3 wary zaczynamy od zakwaszającej. Pytanie dodatkowe: czy można stosować metode mieszaną np w celu skrucenia przerwy białkowej?

Comment

• mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

Ja rozumiem to tak.
        Zacieranie dekokcyjne to zacieranie dekokcyjne jednowarowe.
        Gdyby było inaczej, pisałoby zacieranie dekokcyjne dwuwarowe, trzywarowe itd.

Comment

• Czes
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.06
          • 752

[QUOTE=kham]
          Pisałem o warach nie o warkach. Łopatologicznie: 1 war w warce czyli przerwy scukrzająca i maltozowa, 3 wary zaczynamy od zakwaszającej. QUOTE]

Pojęcie war nie oznacza "przerwy / postoju", lecz wiąże się z zacieraniem dekokcyjnym: war to gotowanie części zacieru.
          Stąd techniki zacierania dekokcyjnego: jedno-, dwu- lub trójwarowa.
          O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

Comment

• kham
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.01
            • 751

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
            Ja rozumiem to tak.
            Zacieranie dekokcyjne to zacieranie dekokcyjne jednowarowe.
            Gdyby było inaczej, pisałoby zacieranie dekokcyjne dwuwarowe, trzywarowe itd.
            Właśnie o to mi chodzi. Jednowarowe, dwuwarowe, trzywarowe, dowolne, możwe mieszane z infuzyjnym??

Comment

• Marusia
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

Dokładnie, faktycznie, ja myślałam o warkach, a Kham myślał o przerwach

www.wrowar.com.pl

Comment

• Marusia
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

Właśnie o to mi chodzi. Jednowarowe, dwuwarowe, trzywarowe, dowolne, możwe mieszane z infuzyjnym??
                Jednowarowe. Z infuzyjnym możesz zmieszać, jesli temperatura brzeczki nie osiągnie wymaganego poziomu po dodaniu dekoktu do zacieru - to chyab oczywiste.

www.wrowar.com.pl

Comment

• fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                  Mój umysł jest teraz ciut zmącony degustacją kilku młodych warek, tym bardziej więc zastanawiam sie nad sensem stawiania wymogu sposobu zacierania.

Dekokcja? - Owszem, ale niech ona wygra z piwem zacieranym inaczej; czyżby dekokcyjne zacieranie było wymiernikiem jakości produktu finalnego? - A skoro tak, to takie piwo, jako niby lepsze, tym bardziej chyba poradzi sobie z konkurencją, która zacierała np. po brytyjsku.

Jasne pełne dolnej fermentacji, z podaniem ekstraktu początkowego i składu zasypu (ale juz bez narzucania sposobu chmielenia), jest moim zdaniem wystarczającym kryterium, które z jednej strony utrzyma piwowara w odpowiednich dla stylu ramach, a z drugiej pozwoli mu na wiekszą swobodę, niż tylko dobór drożdży. Tu wszedłby w grę prawdziwy kunszt piwowara (a przynajmniej każdy miałby taką okazję).

To samo dotyczy górnej fermentacji.

PS.
                  Nie chcę nikomu burzyć szlachetnej ideii konkursów, ale dla dobra domowego piwowarstwa, myślę sobie, że warto byłoby może sobie te kwestie wyjaśnić...
                  I tu się zgodzę z kolegą - sposób zacierania,gatunek chmielu,sposób chmielenia powinien być dowolny.
                  Aby być konsekwentnymi to rodzaj słodu powinien też być ustalony dokładnie (np.Strzegomski) aby już zupełnie wykluczyć ...tylko właśnie CO?????
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• kham
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.01
                    • 751

Jednolita "receptura" została zaproponowana przez Sensora. Chodzi o to by łatwiej można było wychwycić różnice pomiędzy poszczególnymi browarami, a co za tym idzie błędy na które należy zwrócić uwagę. To chyba lepiej, że możemy z takiej pomocy skorzystać.

Comment

• fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

Jednolita "receptura" została zaproponowana przez Sensora. Chodzi o to by łatwiej można było wychwycić różnice pomiędzy poszczególnymi browarami, a co za tym idzie błędy na które należy zwrócić uwagę. To chyba lepiej, że możemy z takiej pomocy skorzystać.
                      Sensor jest "zwichnięty" zawodowo.
                      Gdyby on decydował o wszystkim w tym temacie to pewnie zaproponowałby zrobienie LECHA na konkurs piw domowych a w browarnictwie domowym niezupełnie o to chodzi.(tak se myśle )

Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• Marusia
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

Jednak Sensor, tak się składa, jest jedynym fachowcem wśród nas, i to nie byle jakim, zatem liczę się z jego zdaniem. Ale oczywiście podyskutowac zawsze można

www.wrowar.com.pl

Comment

• kham
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.01
                          • 751

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                          Sensor jest "zwichnięty" zawodowo.
                          Gdyby on decydował o wszystkim w tym temacie to pewnie zaproponowałby zrobienie LECHA na konkurs piw domowych a w browarnictwie domowym niezupełnie o to chodzi.(tak se myśle )
                          "Zwichnięty" pewnie trochę jest. Na każdym zawód odciska swoje piętno. Lecha raczej by nie zaproponował aczkolwiek bylo by ciekawe co można uzyskać z tej receptury bez stosowania HG i innych "udogodnień". Żeby nie było pisze o Lechu Pilsie bo z premiuma to już chyba nic się nie da uzyskać.

Comment

• fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Jednak Sensor, tak się składa, jest jedynym fachowcem wśród nas, i to nie byle jakim, zatem liczę się z jego zdaniem. Ale oczywiście podyskutowac zawsze można
                            Nie ma "fachowców" od narzucania piwowarom domowym jakiego GATUNKU chmielu mają używać ani JAK DŁUGO chmielić itp. (...)

No bez przesady ,to już zbytnie,niepotrzebne ograniczenia ( myślę,że wielu i tak oleje część wymogów po cichu z różnych powodów) chyba , że o czymś nie wiem pomimo,że wątek śledzę dokładnie.

Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• kham
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.01
                              • 751

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                              Nie ma "fachowców" od narzucania piwowarom domowym jakiego GATUNKU chmielu mają używać ani JAK DŁUGO chmielić itp. (...)

No bez przesady ,to już zbytnie,niepotrzebne ograniczenia ( myślę,że wielu i tak oleje część wymogów po cichu z różnych powodów) chyba , że o czymś nie wiem pomimo,że wątek śledzę dokładnie.

Ale przecierz nie ma obowiązku startowania w konkursie. Możesz warzyć co chcesz i jak chcesz.

Comment

• fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3489

Ale przecierz nie ma obowiązku startowania w konkursie. Możesz warzyć co chcesz i jak chcesz.
                                Tylko czemu wiedziałem,że taka wypowiedż "merytoryczna" się tu pojawi ?

Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

Przetwarzanie...
                                X