Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
IV WWP - piwo konkursowe - konkrety
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTZ drobnych modyfikacji - ponieważ nie udało nam się zdobyć na czas świeżutkiej marynki (sic) użyliśmy ok. 20% większej dawki marynki starowinki w postaci częściowo szyszkowej częściowo zgranulowanej.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTnie ma nie ma! wykluczyć GO! (dyskwalifikacja z obu kategorii)Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaNo niestety nie mogę tego uznać. (...) Zdążysz jeszcze uwarzyć następne, a to wysłać do porównania (pewnie różnicy żadnej nie będzie Ale zasady są zasadami)"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangelCo to? Następny frajer do dyskfalifikacji ?????
Comment
-
-
Ale napisałaś,że ma być 20+20+20 gram na 20 litrów a nie 24+24+24 gram na 20 litrów.Alfakwasy nie miały tu nic do rzeczy.
Ale,że Admina trza szanować i jakieś fory musi mieć to podpowiem jak z tej sytuacji wybrnąć: uwarzono większą warkę niż 20 litrowa i stąd większa ilość chmielu."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
I tak wygra mapajak więc jakie to ma znaczenie to był żart do śmiechu, a tak naprawdę to wygram jaMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcPodoba mi się taka dokładność w określaniu gęstości brzeczki nastawnej. Szkoda, że większość z nas ma balingometry, które mierzą z dokładnością do 1blg.
Comment
-
-
Regulamin konkursu!
W porozumieniu z Autorami Regulaminu Pomorskiego Konkursu Piw Domowych, w celu ujednolicenia formy regulaminów na konkursy, zamieszczam
Regulamin II Wrocławskiego Konkursu Piw Domowych na
IV WROCłAWSKIE WARSZTATY PIWOWARSKIE
Organizatorzy:- Maciej Chołdrych, specjalista do spraw sensoryki (Sensor)
- Agnieszka Wołczaska-Prasolik (Marusia)
- Jerzy Marszałkowicz (jerzy)
- Organizatorzy wyznaczają skład Komisji Konkursowej, której decyzje są ostateczne.
- II WKPD jest zorganizowany w ramach IV Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich w dniu 12 maja 2007 r.
- Uczestnikami konkursu mogą być jedynie osoby pełnoletnie.
- W konkursie wyznaczono 2 kategorie:
- piwo pszeniczne o blg brzeczki nastawnej 12, zacierane metodą dekokcyjną. Skład słodów: pszeniczny 60%, pilzneński 35%, carahell 5%. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: na 20 l: 30 g chmielu lubelskiego szyszka/granulat po przeliczeniu, gotowany 60 minut.
- piwo jasne dolnej fermentacji o blg brzeczki nastawnej 12, zacieranie metodą dekokcyjną. Skład słodów: pilzneński 90%, monachijski 10%. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: na 20 l: 20 g chmiel Marynka szyszka/granulat po przeliczeniu na początku gotowania, 20 g Marynka szyszka/granulat po przeliczeniu w 30 minucie gotowania, 20 g Marynka szyszka/granulat po przeliczeniu 5 minut przed końcem gotowania.
- Uczestnik może startować w obu kategoriach.
- W każdej kategorii uczestnik może wystawić najwyżej jedno piwo.
- W przypadku zgłoszenia do konkursu jednego piwa w danej kategorii, konkurs w niej nie zostanie rozstrzygnięty, a uczestnik otrzyma upominek.
- Uczestnicy zgadzają się na upublicznienie swego imienia i nazwiska podczas ogłaszania wyników konkursu.
- Zwycięzca każdej z kategorii zobowiązuje się do upublicznienia receptury zwycięskiego piwa.
- Uczestnicy mają obowiązek dostarczenia piw konkursowych do dnia 7 maja 2007 na adres Jerzego Marszałkowicza. W celu otrzymania adresu kontakt na PW lub telefoniczny
Jerzy Marszałkowicz (jerzy), tel. 600 944 233 - W przypadku osobistego dostarczenia piw do konkursu należy wcześniej ustalić warunki odbioru.
- Nagrodzone zostaną trzy pierwsze miejsca w każdej kategorii, oraz zostanie przyznana Nagroda Główna za piwo, które otrzymało najwyższą punktację w obu kategoriach.
- W przypadku dwóch lub więcej piw, które otrzymały identyczną punktację prawo wyboru piwa przysługuje Przewodniczącemu jury - Maciejowi Chołdrychowi.
- Członkowie Komisji Konkursowej nie są uczestnikami konkursu.
- Dopuszcza się nadesłanie piw w butelkach oznaczonych etykietami i/lub oznaczonymi kapslami. Sposób należy opisać we właściwym miejscu formularza zgłoszeniowego.
- Do konkursu należy wystawić minimum 2 butelki 0,5l lub jako ekwiwalent 3 butelki 0,33l
- Ocena piw będzie anonimowa, a butelki przed konkursem zostaną właściwie zamaskowane.
- Zwycięzcy otrzymają nagrody w dniu konkursu, a w przypadku nieobecności zostaną one wysłane w przeciągu 14 dni.
Agnieszka Wołczaska - Prasolik (Marusia), tel. 502 262 911
Jerzy Marszałkowicz (jerzy), tel. 600 944 233
W załączeniu formularz zgłoszeniowy, który należy dołączyć do dostarczanych piw. W formularzu ze względu na specyfikę konkursu można pominąć rubryki ze składem słodów i chmielu.Attached FilesLast edited by Marusia; 2007-04-22, 08:01.
Comment
- Maciej Chołdrych, specjalista do spraw sensoryki (Sensor)
-
Kilka pytań początkującego. Proszę o wyrozumiałość.
1. Jak (p. 15) opisywać oznaczenie piwa. Czy wystarczy że opiszę jako "kapslowane niebieskim kapslem"? Czy też napisać coś na kapslu. Pomijam naklejenie etykiet - tu sprawa jasna - ja się jeszcze etykiet się nie dorobiłem...
2. Co trzeba (czy coś trzeba?) wpisać w zgłoszeniu pod "Kategoria konkursowa" a obok "piwo pils"? Takie fajne wolne miejsce w tabelce...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaW formularzu ze względu na specyfikę konkursu można pominąć rubryki ze składem słodów i chmielu.
4. Czy nie powinna być też gdzieś w zgłoszeniu podana data warzenia? A także np sposób nagazowania (czym i ile)?
I na koniec jeszce jedno:
5. Czy każdego konkursowego piwa będzie pełna ocena sensoryczna? Czy tylko punkty wynikowe? Chodzi o to, że jesli np. moje piwo zajmie ostatnie miejsce :'-( to czy będę wiedział dlaczego?
Pozdrawiam,
Stasiek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69Kilka pytań początkującego. Proszę o wyrozumiałość.
1. Jak (p. 15) opisywać oznaczenie piwa. Czy wystarczy że opiszę jako "kapslowane niebieskim kapslem"? Czy też napisać coś na kapslu. Pomijam naklejenie etykiet - tu sprawa jasna - ja się jeszcze etykiet się nie dorobiłem...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek692. Co trzeba (czy coś trzeba?) wpisać w zgłoszeniu pod "Kategoria konkursowa" a obok "piwo pils"? Takie fajne wolne miejsce w tabelce...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek693. Pozycję "inne dodatki" oczywiście też w tym wypadku można pominąć. Czyli istotne zostają tylko drożdże. To może bym zgłosił taki mały wniosek racjonalizatorski: usunąć te pozycje z tabelki i może całe zgłoszenie da się "skondensować" do jednej strony?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek694. Czy nie powinna być też gdzieś w zgłoszeniu podana data warzenia? A także np sposób nagazowania (czym i ile)?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69I na koniec jeszce jedno:
5. Czy każdego konkursowego piwa będzie pełna ocena sensoryczna? Czy tylko punkty wynikowe? Chodzi o to, że jesli np. moje piwo zajmie ostatnie miejsce :'-( to czy będę wiedział dlaczego?
Pozdrawiam,
Stasiek
Pełnej oceny sensorycznej nie będzie, choćby z tego względu, że w Jury będzie kilka osób i każda oceni po swojemu. Na specjalne życzenie, ale już jakiś tydzień po Warsztatach, plizzzz, mogę wysłać mailem parę powtarzających się komentarzy jurorów dotyczących danego piwa.
Comment
-
-
TEGOROCZNE SęDZIOWANIE
W tym roku będzie kilka ekip jurorskich, tak, żeby każda miała do oceny nie więcej niż 8 piw.
-Po pierwsze, łatwiej ocenić mniejszą ilość piw
-Po drugie, będzie to trwało krócej i jurorzy będą mogli szybko wrócić do uczestnictwa w Warsztatach jako goście
-Po trzecie, będzie możliwe podliczenie punktów na miejscu i ogłoszenie wyników w ten sam dzień
Comment
-
-
Jest już 18 kwietnia, pora zacząć wysyłać Jerzemu piwa!!!
Comment
-
-
Zamieściłam regulamin jeszcze raz w osobnym temacie. Podmieniłam też załącznik na wzór poprawiony przez Staśka69, ale oczywiście poprzedni też może być, jeśli ktoś już sobie wydrukował i wysłał z nim piwa.
Comment
-
-
Jeśli ktoś chciał uczestniczyć w konkursie, a jeszcze mi nie dostarczył piwa to niniejszym informuję, że jutro przyjmować go już nie będę!
Termin dostarczenia upłynął 7. maja, spóźnialscy dostali 3 dni ekstra - czyli do dziś.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Prosimy bardzo organizatora o podanie wyników konkursu!
Nagrody zaś są następujące:
I miejsce - bony 3 x 100 zł na zakupy w Browamatorze, Piwodzieju i Piwowar.biz
II miejsce - bony 3 x 75 zł
III miejsce - bony 3 x po 50 zł
Nagroda główna: schładzarka do piwa, ufundowana przez firmę IBG Polska!
Dodatkowo: worek zacierny od Piwodzieja oraz dodatkowe upominki od Browamatora i Piwowar.biz P.S. Przed chwilą dokonałam korekty wysokości nagród, bo trochę mi się zawyżyły kwotyLast edited by Marusia; 2007-05-14, 13:53.
Comment
-
Comment