IV WWP - piwo konkursowe - konkrety

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
    To prawda, i tak mam w planie wykonanie całego ciągu warek piw pszenicznych na lato.
    Muszę tylko zmienić kolejność, bo jako druga miałą być ciemna "pszenica", a tak będzie jako trzecia.
    Moje plany pszenic to: hefe, dunkelhefe, waizen bock i dunkel waizen bock. Doszł konkursowe i jakoś z tego powodu się nie martwie.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
      Z drobnych modyfikacji - ponieważ nie udało nam się zdobyć na czas świeżutkiej marynki (sic) użyliśmy ok. 20% większej dawki marynki starowinki w postaci częściowo szyszkowej częściowo zgranulowanej.
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
      nie ma nie ma! wykluczyć GO! (dyskwalifikacja z obu kategorii)
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      No niestety nie mogę tego uznać. (...) Zdążysz jeszcze uwarzyć następne, a to wysłać do porównania (pewnie różnicy żadnej nie będzie Ale zasady są zasadami)
      Co to? Następny frajer do dyskfalifikacji ?????
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
        Co to? Następny frajer do dyskfalifikacji ?????
        A niby czemu? Nigdzie nie pisałam, że ma być marynka tegoroczna i tylko szyszka. Jesli Art uważa, że taka mieszanka będzie miała parametry podobne do ilości świeżej marynki, to ja nie widze przeszkód. Zresztą ilości alfakwasów i tak się dobrze nie policzy, bo kazdy ma inną marynkę (ja np. z plantacji pod Oleśnicą)
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #49
          Ale napisałaś,że ma być 20+20+20 gram na 20 litrów a nie 24+24+24 gram na 20 litrów.Alfakwasy nie miały tu nic do rzeczy.
          Ale,że Admina trza szanować i jakieś fory musi mieć to podpowiem jak z tej sytuacji wybrnąć: uwarzono większą warkę niż 20 litrowa i stąd większa ilość chmielu.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #50
            Podoba mi się taka dokładność w określaniu gęstości brzeczki nastawnej. Szkoda, że większość z nas ma balingometry, które mierzą z dokładnością do 1blg.

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #51
              I tak wygra mapajak więc jakie to ma znaczenie to był żart do śmiechu, a tak naprawdę to wygram ja
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                Podoba mi się taka dokładność w określaniu gęstości brzeczki nastawnej. Szkoda, że większość z nas ma balingometry, które mierzą z dokładnością do 1blg.
                Trochę za późno na dyskutowanie o przepisie nie uważasz? W przyszłym roku i tak będzie inaczej
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #53
                  Regulamin konkursu!

                  W porozumieniu z Autorami Regulaminu Pomorskiego Konkursu Piw Domowych, w celu ujednolicenia formy regulaminów na konkursy, zamieszczam

                  Regulamin II Wrocławskiego Konkursu Piw Domowych na
                  IV WROCłAWSKIE WARSZTATY PIWOWARSKIE

                  Organizatorzy:
                  • Maciej Chołdrych, specjalista do spraw sensoryki (Sensor)
                  • Agnieszka Wołczaska-Prasolik (Marusia)
                  • Jerzy Marszałkowicz (jerzy)
                  1. Organizatorzy wyznaczają skład Komisji Konkursowej, której decyzje są ostateczne.
                  2. II WKPD jest zorganizowany w ramach IV Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich w dniu 12 maja 2007 r.
                  3. Uczestnikami konkursu mogą być jedynie osoby pełnoletnie.
                  4. W konkursie wyznaczono 2 kategorie:
                    1. piwo pszeniczne o blg brzeczki nastawnej 12, zacierane metodą dekokcyjną. Skład słodów: pszeniczny 60%, pilzneński 35%, carahell 5%. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: na 20 l: 30 g chmielu lubelskiego szyszka/granulat po przeliczeniu, gotowany 60 minut.
                    2. piwo jasne dolnej fermentacji o blg brzeczki nastawnej 12, zacieranie metodą dekokcyjną. Skład słodów: pilzneński 90%, monachijski 10%. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: na 20 l: 20 g chmiel Marynka szyszka/granulat po przeliczeniu na początku gotowania, 20 g Marynka szyszka/granulat po przeliczeniu w 30 minucie gotowania, 20 g Marynka szyszka/granulat po przeliczeniu 5 minut przed końcem gotowania.
                  5. Uczestnik może startować w obu kategoriach.
                  6. W każdej kategorii uczestnik może wystawić najwyżej jedno piwo.
                  7. W przypadku zgłoszenia do konkursu jednego piwa w danej kategorii, konkurs w niej nie zostanie rozstrzygnięty, a uczestnik otrzyma upominek.
                  8. Uczestnicy zgadzają się na upublicznienie swego imienia i nazwiska podczas ogłaszania wyników konkursu.
                  9. Zwycięzca każdej z kategorii zobowiązuje się do upublicznienia receptury zwycięskiego piwa.
                  10. Uczestnicy mają obowiązek dostarczenia piw konkursowych do dnia 7 maja 2007 na adres Jerzego Marszałkowicza. W celu otrzymania adresu kontakt na PW lub telefoniczny

                    Jerzy Marszałkowicz (jerzy), tel. 600 944 233
                  11. W przypadku osobistego dostarczenia piw do konkursu należy wcześniej ustalić warunki odbioru.
                  12. Nagrodzone zostaną trzy pierwsze miejsca w każdej kategorii, oraz zostanie przyznana Nagroda Główna za piwo, które otrzymało najwyższą punktację w obu kategoriach.
                  13. W przypadku dwóch lub więcej piw, które otrzymały identyczną punktację prawo wyboru piwa przysługuje Przewodniczącemu jury - Maciejowi Chołdrychowi.
                  14. Członkowie Komisji Konkursowej nie są uczestnikami konkursu.
                  15. Dopuszcza się nadesłanie piw w butelkach oznaczonych etykietami i/lub oznaczonymi kapslami. Sposób należy opisać we właściwym miejscu formularza zgłoszeniowego.
                  16. Do konkursu należy wystawić minimum 2 butelki 0,5l lub jako ekwiwalent 3 butelki 0,33l
                  17. Ocena piw będzie anonimowa, a butelki przed konkursem zostaną właściwie zamaskowane.
                  18. Zwycięzcy otrzymają nagrody w dniu konkursu, a w przypadku nieobecności zostaną one wysłane w przeciągu 14 dni.
                  Wszelkich dodatkowych informacji udzielają:

                  Agnieszka Wołczaska - Prasolik (Marusia), tel. 502 262 911
                  Jerzy Marszałkowicz (jerzy), tel. 600 944 233

                  W załączeniu formularz zgłoszeniowy, który należy dołączyć do dostarczanych piw. W formularzu ze względu na specyfikę konkursu można pominąć rubryki ze składem słodów i chmielu.
                  Attached Files
                  Last edited by Marusia; 2007-04-22, 08:01.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Stasiek
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2007.02
                    • 609

                    #54
                    Kilka pytań początkującego. Proszę o wyrozumiałość.

                    1. Jak (p. 15) opisywać oznaczenie piwa. Czy wystarczy że opiszę jako "kapslowane niebieskim kapslem"? Czy też napisać coś na kapslu. Pomijam naklejenie etykiet - tu sprawa jasna - ja się jeszcze etykiet się nie dorobiłem...

                    2. Co trzeba (czy coś trzeba?) wpisać w zgłoszeniu pod "Kategoria konkursowa" a obok "piwo pils"? Takie fajne wolne miejsce w tabelce...

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    W formularzu ze względu na specyfikę konkursu można pominąć rubryki ze składem słodów i chmielu.
                    3. Pozycję "inne dodatki" oczywiście też w tym wypadku można pominąć. Czyli istotne zostają tylko drożdże. To może bym zgłosił taki mały wniosek racjonalizatorski: usunąć te pozycje z tabelki i może całe zgłoszenie da się "skondensować" do jednej strony?

                    4. Czy nie powinna być też gdzieś w zgłoszeniu podana data warzenia? A także np sposób nagazowania (czym i ile)?

                    I na koniec jeszce jedno:
                    5. Czy każdego konkursowego piwa będzie pełna ocena sensoryczna? Czy tylko punkty wynikowe? Chodzi o to, że jesli np. moje piwo zajmie ostatnie miejsce :'-( to czy będę wiedział dlaczego?

                    Pozdrawiam,

                    Stasiek

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                      Kilka pytań początkującego. Proszę o wyrozumiałość.

                      1. Jak (p. 15) opisywać oznaczenie piwa. Czy wystarczy że opiszę jako "kapslowane niebieskim kapslem"? Czy też napisać coś na kapslu. Pomijam naklejenie etykiet - tu sprawa jasna - ja się jeszcze etykiet się nie dorobiłem...
                      Tak jak napisałam w pierwszym zdaniu postu - regulamin (wraz z formularzem) jest zaczerpnięty bezpośrednio z od organizatorów Konkursu Pomorskiego, w celu ujednolicenia zasad, co by piwowarzy przy każdym konkursie nie mieli kolejnych paragrafów do przeanalizowania Jeśli o mnie chodzi, taki opis jest niepotrzebny - może się Skandal z Huanghuą wypowiedzą, co mieli na myśli?
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                      2. Co trzeba (czy coś trzeba?) wpisać w zgłoszeniu pod "Kategoria konkursowa" a obok "piwo pils"? Takie fajne wolne miejsce w tabelce...
                      J.w. - jest wolne miejsce, bo w konkursie pomorskim było zapotrzebowanie na dodatkową rubrykę, we wrocławskim nie ma.
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                      3. Pozycję "inne dodatki" oczywiście też w tym wypadku można pominąć. Czyli istotne zostają tylko drożdże. To może bym zgłosił taki mały wniosek racjonalizatorski: usunąć te pozycje z tabelki i może całe zgłoszenie da się "skondensować" do jednej strony?
                      Propozycja jest jak najbardziej w porządku, może trochę kłóci się z "ujednolicaniem", ale myślę, że sam formularz mozna przerobić. Ja tego nie zrobiłam, bo może za bardzo się wczułam w tę "jednakowość"
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                      4. Czy nie powinna być też gdzieś w zgłoszeniu podana data warzenia? A także np sposób nagazowania (czym i ile)?
                      Też słuszna uwaga.
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                      I na koniec jeszce jedno:
                      5. Czy każdego konkursowego piwa będzie pełna ocena sensoryczna? Czy tylko punkty wynikowe? Chodzi o to, że jesli np. moje piwo zajmie ostatnie miejsce :'-( to czy będę wiedział dlaczego?

                      Pozdrawiam,

                      Stasiek
                      Będą punkty wynikowe w poszczególnych kategoriach (smak, piana, itp.) W zeszłym roku rozesłałam każdemu uczestnikowi mailem takowe.
                      Pełnej oceny sensorycznej nie będzie, choćby z tego względu, że w Jury będzie kilka osób i każda oceni po swojemu. Na specjalne życzenie, ale już jakiś tydzień po Warsztatach, plizzzz, mogę wysłać mailem parę powtarzających się komentarzy jurorów dotyczących danego piwa.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #56
                        TEGOROCZNE SęDZIOWANIE

                        W tym roku będzie kilka ekip jurorskich, tak, żeby każda miała do oceny nie więcej niż 8 piw.

                        -Po pierwsze, łatwiej ocenić mniejszą ilość piw
                        -Po drugie, będzie to trwało krócej i jurorzy będą mogli szybko wrócić do uczestnictwa w Warsztatach jako goście
                        -Po trzecie, będzie możliwe podliczenie punktów na miejscu i ogłoszenie wyników w ten sam dzień
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #57
                          Jest już 18 kwietnia, pora zacząć wysyłać Jerzemu piwa!!!
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #58
                            Zamieściłam regulamin jeszcze raz w osobnym temacie. Podmieniłam też załącznik na wzór poprawiony przez Staśka69, ale oczywiście poprzedni też może być, jeśli ktoś już sobie wydrukował i wysłał z nim piwa.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • jerzy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.10
                              • 4707

                              #59
                              Jeśli ktoś chciał uczestniczyć w konkursie, a jeszcze mi nie dostarczył piwa to niniejszym informuję, że jutro przyjmować go już nie będę!
                              Termin dostarczenia upłynął 7. maja, spóźnialscy dostali 3 dni ekstra - czyli do dziś.
                              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #60
                                Prosimy bardzo organizatora o podanie wyników konkursu!
                                Nagrody zaś są następujące:
                                I miejsce - bony 3 x 100 zł na zakupy w Browamatorze, Piwodzieju i Piwowar.biz
                                II miejsce - bony 3 x 75 zł
                                III miejsce - bony 3 x po 50 zł

                                Nagroda główna: schładzarka do piwa, ufundowana przez firmę IBG Polska!
                                Dodatkowo: worek zacierny od Piwodzieja oraz dodatkowe upominki od Browamatora i Piwowar.biz P.S. Przed chwilą dokonałam korekty wysokości nagród, bo trochę mi się zawyżyły kwoty
                                Last edited by Marusia; 2007-05-14, 13:53.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X