2007.02.24 - I Krakowski Konkurs Piw Domowych - komentarze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9056

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kot_z_cheshire
    Przepraszam za wtręt, ale muszę podziękować: właśnie się dowiedziałam, że jest coś takiego jak gęsia skórka. I nawet wiem, co to
    A niby skąd masz wiedzieć jak ona występuje na gęsi a nie na kocie??
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9056

      #17
      Szkoda, że nic z góry nie zaproponowaliście do uwarzenia .
      Dolne u mnie w bloku nie ma szans wyjść.
      Na przyszły rok coś pomyślcie na ten temat.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
        Szkoda, że nic z góry nie zaproponowaliście do uwarzenia .
        Dolne u mnie w bloku nie ma szans wyjść.
        Na przyszły rok coś pomyślcie na ten temat.

        Popieram kolegę, dolną fermentację mogę zrobić dopiero w styczniu jak się mocno ochłodzi oczywiście.

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #19
          Czy oprócz mnie:

          Opisz swoje dokonania piwowarskie - od postanowienia po degustację.


          i Wielkiego_B nikt nic nie warzy na krakowski konkurs?

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #20
            Kilka osób zgłaszało się już do mnie z pytaniami o szczegóły i coś tam warzy W każdym razie w kategorii polo-tmave jest widoczne zainteresowanie. O warzeniu hell bocka jak na razie chwialiła mi się tylko trójka piwowarów.

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23928

              #21
              jeśli uda nam się wygospodarować nieco czasu po pracowitym weekendzie, to **** pewnie coś ukręcą.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                jeśli uda nam się wygospodarować nieco czasu po pracowitym weekendzie, to **** pewnie coś ukręcą.
                Jeszcze wygrasz i posądzą nas o zmowę masonów

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • Wielki_B
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.02
                  • 1968

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                  Uwarzyłem dzisiaj na szybko polotmave. Jak wyjdzie i zdąży jako tako dojrzeć, to pojedzie do Krakowa.

                  Zasyp, o ile dobrze pamiętam:
                  - pilzneński 77 %,
                  - monachijski typ II, 20-25 EBC 10 %,
                  - caraamber 5 %,
                  - caraaroma 5 %
                  - melanoinydynowy 3 %

                  chmiel: Marynka szyszka 50 g (na warkę 26 litrową), Hallerauer Hersbruecker granulat 30 g.

                  Drożdże: Bohemian Lager otrzymane od Darco (dziekuję )

                  Brzeczka o stężeniu 11,5 Blg, zaszczepiona drożdżami, poszła własnie do pomieszczenia z temperaturą 10 st. C. Mam nadzieję, że szybko ruszy, choć nie napowietrzałem jej jakoś ekstra.
                  Wstawiłem piwo do cieplejszego pomieszczenia (13 st. C), no i dzisiaj powędrowało na f. wtórną. Pomimo obaw o akcenty drogeryjne, piwa nie skosztowałem (brak warunków). Wstrzyknęłem mu 0,5 g testowanego Collupulinu. Jak się za pare dni zwolni lodówa, to piwo dostanie się do temperatury -1 st. C.

                  Comment

                  • Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

                    #24
                    Zapomniałem podać: Blg = 4.

                    Comment

                    • Marek-C
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 848

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                      Wstawiłem piwo do cieplejszego pomieszczenia (13 st. C), no i dzisiaj powędrowało na f. wtórną. Pomimo obaw o akcenty drogeryjne, piwa nie skosztowałem (brak warunków). Wstrzyknęłem mu 0,5 g testowanego Collupulinu. Jak się za pare dni zwolni lodówa, to piwo dostanie się do temperatury -1 st. C.

                      ZGŁASZAM NIELEGALNY DOPING!!!!!!
                      Last edited by Marek-C; 2006-12-03, 18:42.
                      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                      Comment

                      • Wielki_B
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.02
                        • 1968

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                        ZGŁASZAM NIELEGALNY DOPING!!!!!!
                        Cóż to za doping? - Piwo nie zdązy dojrzeć, nie mówiąc juz o jakims tam zmetnieniu na zimno.
                        Dwa dni temu poszło do butelek. Temperatura jak u Mapajaka, 12 st. C. Po tygodniu w zimnicy (0 st. C) niemal kryształowe; dobrze jednak, że nie sklarowało całkiem, bo teraz trzeba je szybko nagazować. Zadałem mu glukozę w ilości 3,2 g/0,5 l. Mam nadzieję, że do świąt temperatura nie spadnie spadnie mi poniżej 9 st. C...
                        Mam nadzieje, że nastepnym razem Shlangi nie wymyśli konkursu np. na Portera Bałtyckiego na 2 m-ce przed....

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19260

                          #27
                          Shlangie jest mistrzem w spożywaniu piw za młodych
                          A swoją drogą jak myślisz ile leżakują piwa w browarach restauracyjnych??

                          Comment

                          • Wielki_B
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.02
                            • 1968

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                            Shlangie jest mistrzem w spożywaniu piw za młodych
                            A swoją drogą jak myślisz ile leżakują piwa w browarach restauracyjnych??
                            Myślę, że w takich browarach nie nagazowywuje sie piw w procesie refermentacji. A przy tym używa się środków typu Maturex L. Tak więc tam, gdzie leżakowanie rozpoczyna się po zadaniu dodatkowych cukrów (domowe), gdzie indziej, na tym samym etapie, piwo jest już niemal dojrzałe. I szkoda, że w domu (z reguły) nie można robić tak, jak w tych browarach.

                            Tak mi się przynajmniej wydaje...

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19260

                              #29
                              ...a tak wielu rozpisuje się o piwach z rzeczonych browarów w samych och, achach. może i dla koźlaka 17.5 blg te 2 miechy to mało, ale wszyscy mają równe szanse
                              Last edited by e-prezes; 2006-12-13, 22:32.

                              Comment

                              • Wielki_B
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.02
                                • 1968

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                                może i dla koźlaka 17.5 blg te 2 miechy to mało, ale wszyscy mają równe szanse
                                No zgoda. Ja tylko sobie tak podywagowałem podczas degustacji...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X