2007.02.24 - I Krakowski Konkurs Piw Domowych - komentarze

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

Polotmave zostało dzisiaj nalane do kufla. Zrobiłem fotkę, na której wygląda na ciemniejsze, niż to jest w rzeczywistości. Trochę mało tego piwa, bo butelka miała 0,33 l, a naczynie 0,5 l. Piana na razie jeszcze lichawa, no i ma dziury, jak w szwajcarskim serze...
    A w smaku... kiedy dwa tygodnie temu było jeszcze słodkawe od glukozy, nie wyczuwałem braku harmonii smaków. Teraz, kiedy ustąpiła ta słodycz, jest to już wyczuwalne.
    Attached Files

Comment

• fellix-f1
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 157

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
      Myślę, że w takich browarach nie nagazowywuje sie piw w procesie refermentacji. A przy tym używa się środków typu Maturex L. Tak więc tam, gdzie leżakowanie rozpoczyna się po zadaniu dodatkowych cukrów (domowe), gdzie indziej, na tym samym etapie, piwo jest już niemal dojrzałe. I szkoda, że w domu (z reguły) nie można robić tak, jak w tych browarach.

Tak mi się przynajmniej wydaje...
      Maturex L.! Ciekawe czy browary restauracyjne informują swoich klientów że używają środków modyfikowanych genetycznie?!

Comment

• Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
        Maturex L.! Ciekawe czy browary restauracyjne informują swoich klientów że używają środków modyfikowanych genetycznie?!
        Na pewno Maturex browary stosują. Aby dowiedzieć się które, trzeba by przeprowadzić wręcz śledztwo, bo jest to owiane tajemnicą handlową. Troche na wyrost napisałem, że pewnie stosują go też browary restauracyjne. Z drugiej strony, żaden taki browar nie przyzna się do stosowania jakichkolwiek dodatkowych środków.

A dystrybutor, który nie odpisał na moją prośbę bardziej szczegółowego opisania tego środka (i innych), lakkonicznie na swojej stronie pisze o nim tak:

MATUREX L: Jest ciekłym preparatem enzymatycznym, przyspieszającym dojrzewanie piwa. Maturex L zawiera enzym a-aceto-dekarboksylazę, który znacznie ogranicza możliwość powstawania dwuacetylu (dwuketonów wicynalnych).

Comment

• e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

Mimo, że mój koźlaczek jest przechmielony wystawię go w konkursie. Piję sobie właśnie próbnego sampla i myślę, że nada się... do rywalizacji.

Comment

• Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

No i mam dylemat. Otóż moje polotmave nie jest dobre. Kiedy było jeszcze młode, słodkawe od glukozy, to było całkiem przyzwoite, a nawet rzekłbym, że dobre.
            Teraz, kiedy wytrawniało, jest jakieś takie nieciekawe: zalatuje górna fermentacją, zbyt kwaskowate, w ogóle jakieś takie cierpkawe.
            Na konkurs, niestety się nie nadaje. Jestem na siebie zły.
            No chyba, że np. uczestników jest zbyt mało, to mogę posłużyć ewentualnie za mięso armatnie. Jeśli tak, to dajcie znać - wtedy szybko spakuję i wyślę, aby do tego 15-go dotarło.

Kto startuje w polotmavym?

Comment

• Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

Kto startuje w polotmavym?
              To niestety do czasu ogłoszenia wyników konkursu tajemnica

Co do jakości piwa, nie będą ogłaszane publicznie wyniki osób spoza podium więc nie narazisz swojej reputacji przysyłając piwo, które według Ciebie nie jest mistrzowskie. Poza tym, nigdy nic nie wiadomo, może jury doceni coś, czego Ty nie zauważyleś

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                To niestety do czasu ogłoszenia wyników konkursu tajemnica
                To naturalne. Dlatego pytanie skierowałem do ewentualnych uczestników.
                No ale dobra, i tak pudełko leży obok mnie, więc wcisnę co trzeba i niech sie dzieje wola nieba...

Comment

• Wielki_B
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.02
                  • 1968

No i mam dylemat. Otóż moje polotmave nie jest dobre. Kiedy było jeszcze młode, słodkawe od glukozy, to było całkiem przyzwoite, a nawet rzekłbym, że dobre.
                  Teraz, kiedy wytrawniało, jest jakieś takie nieciekawe: zalatuje górna fermentacją, zbyt kwaskowate, w ogóle jakieś takie cierpkawe.
                  Na konkurs, niestety się nie nadaje. Jestem na siebie zły.
                  Własnie stwierdziłem, że dzisiaj nie smakuje mi żadne piwo. Po polotmavym wrzuciłem sobie właśnie Noteckie i tez mi nie smakuje. Może jestem w ciąży?

Paczka już leży w samochodzie. Juro pójdzie priorytetem.

Comment

• mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

(...)
                    Paczka już leży w samochodzie. Juro pójdzie priorytetem.
                    Moje już dziś poszły priorytetem. Polotmave niby dobre, ale nie do końca wyszło takie jak chciałem, jest za wytrawne i za bardzo chmielowe.

Comment

• e-prezes
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19260

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                      Moje już dziś poszły priorytetem. Polotmave niby dobre, ale nie do końca wyszło takie jak chciałem, jest za wytrawne i za bardzo chmielowe.
                      eh, mój hell bock też nie jest ideałem, ale żałuję, że go prawie w całości zapuszkpowałem

Comment

• DanielJakubowski
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 791

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                        Mimo, że mój koźlaczek jest przechmielony wystawię go w konkursie. Piję sobie właśnie próbnego sampla i myślę, że nada się... do rywalizacji.
                        Koźlaczek 15blg to juz nie kozlaczek prawda ? Tak, wiem, nici z konkursu
                        Pozdrawiam
                        dj

Comment

• e-prezes
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19260

nie ja ustalam reguły. 15 blg jest OK przynajmniej w tym konkursie. Osobiście uważam, że koźlak musi mieć te 15.7 blg minimum, optymalnie 16.5.

Comment

• Wielki_B
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.02
                            • 1968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                            Nie chce mi się szukać, ale zgaduję w ciemno, że fermentowałeś je na S-23. Ja moje robiłem na Bohemianach 2124. Nie miałem wtedy świeżych Munich Lagerów, które powinny być idealne do tego typu piwa (w przeciwieństwie do 2124).

Daniel, do tego koźlaczka powinieneś doliczyć zwiększony ekstrakt z tytułu dodania słodyczy do refermentacji... Od biedy może się zmieścic

Comment

• DanielJakubowski
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 791

Czyli przejdzie to http://www.browar.biz/forum/showpost...&postcount=136 ?
                              W konkursie dodatkowo jest mowa o koźlaku jasnym. Czy on jest jasny, ciezko mi ocenić. Nie robiłem go z myślą o konkursie. Po prostu, moglbym cos wystawic
                              Pozdrawiam
                              dj

Comment

• e-prezes
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19260

NIe wiem czy dobrze doczytałem, ale piszesz o blg 13. To tyle co mam do powiedzenia, bo nie chce być posądzony o bycie organizatorem tego konkursu.

Comment

Przetwarzanie...
                                X