Swoją drogą trochę bliższe wytyczne dotyczące stylu piwa byłyby przydatne.
DO KOŃCA PAŹDZIERNIKA DYSKUTUJEMY, czyli szczegółowe wytyczne od pojutrza. Czasem mam wrażenie, że nie czytacie całości tematu, tylko parę ostatnich postów
DO KOŃCA PAŹDZIERNIKA DYSKUTUJEMY, czyli szczegółowe wytyczne od pojutrza. Czasem mam wrażenie, że nie czytacie całości tematu, tylko parę ostatnich postów
my się dostosujemy, robimy kwasiżury niezależnie od receptury.
DO KOŃCA PAŹDZIERNIKA DYSKUTUJEMY, czyli szczegółowe wytyczne od pojutrza. Czasem mam wrażenie, że nie czytacie całości tematu, tylko parę ostatnich postów
Ciut to niesprawiedliwe, bo przejrzałem całą dyskusję, zanim zapytałem.
Wiem, że koniec października = piwa konkursowe zafiksowane, rzecz w tym że na 99% będzie to przedyskutowany Stout i Pils, bo sprzeciwów już nie ma. Nikt natomiast (jak dotąd) nie poruszył tematu wytycznych. One też mogą być dyskutowane, ale jeśli będą zaproponowane jutro przed północą, to na dyskusję niewiele już czasu zostanie.
Ciut to niesprawiedliwe, bo przejrzałem całą dyskusję, zanim zapytałem.
Wiem, że koniec października = piwa konkursowe zafiksowane, rzecz w tym że na 99% będzie to przedyskutowany Stout i Pils, bo sprzeciwów już nie ma. Nikt natomiast (jak dotąd) nie poruszył tematu wytycznych. One też mogą być dyskutowane, ale jeśli będą zaproponowane jutro przed północą, to na dyskusję niewiele już czasu zostanie.
Tak jak już zauważyłam ileś postów powyżej, wytycznych NIE BĘDZIE, piwo ma się trzymać w stylu, tak jak w innych konkursach to się odbywało i odbywa do tej pory. Jedynym ograniczeniem, jakie chciałabym zrobić, to balling - ale możecie mnie jeszcze zakrzyczeć
Co do REGULAMINU, to będzie taki sam jak w tym roku z wyjątkiem akapitów o jednakowej recepturze, czyli będzie prawie identyczny jak tegoroczny Regulamin Konkursu w Gdańsku
Skoro tak, to gdybym startował w tej kategorii (co jest wykluczone), to chciałbym wiedzieć, czy odmiana Milk Stout mogłaby też stanąć do rywalizacji.
Moim zdaniem raczej nie powinna, ale chyba lepiej to sobie od razu wyjaśnić.
A jeśli chodzi o pilsy, to dobrze byłoby może przy podsumowaniu napisać definicję piwa - w zakresie dopuszczalnych i niedopuszczalnych składników surowcowych. No bo niby pilsy nie powinny zawierać słodów karmelowych. Zgoda. No ale czy to oznacza wykluczenie słodu Carapils? Albo jaśniutkiego, złociutkiego w barwie Carahella.
Moja propozycja: piwa konkursowe powinny być wykonane z zasypu, w którym słód pilzneński stanowi nie mniej niż 90%. W pozostałym zakresie można użyć słodu monachijskiego i Carapilsa - w dowolnej proporcji (oczywiście w ramach pozostałych 10%).
Celem moich uwag jest tylko i wyłącznie ułatwienie pracy jury, oraz ogarniająca mnie właśnie nuda
Celem moich uwag jest tylko i wyłącznie ułatwienie pracy jury, oraz ogarniająca mnie właśnie nuda
Kombinujesz, Pils ma być dobry i niech to będzie jedynym wyznacznikiem.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Comment