Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal_s
Wyświetlenie odpowiedzi
Receptura na piwa konkursowe V WWP 2008 - dyskusja
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziDO KOŃCA PAŹDZIERNIKA DYSKUTUJEMY, czyli szczegółowe wytyczne od pojutrza. Czasem mam wrażenie, że nie czytacie całości tematu, tylko parę ostatnich postów- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziDO KOŃCA PAŹDZIERNIKA DYSKUTUJEMY, czyli szczegółowe wytyczne od pojutrza. Czasem mam wrażenie, że nie czytacie całości tematu, tylko parę ostatnich postów
Wiem, że koniec października = piwa konkursowe zafiksowane, rzecz w tym że na 99% będzie to przedyskutowany Stout i Pils, bo sprzeciwów już nie ma. Nikt natomiast (jak dotąd) nie poruszył tematu wytycznych. One też mogą być dyskutowane, ale jeśli będą zaproponowane jutro przed północą, to na dyskusję niewiele już czasu zostanie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzimy się dostosujemy, robimy kwasiżury niezależnie od receptury.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal_s Wyświetlenie odpowiedziCiut to niesprawiedliwe, bo przejrzałem całą dyskusję, zanim zapytałem.
Wiem, że koniec października = piwa konkursowe zafiksowane, rzecz w tym że na 99% będzie to przedyskutowany Stout i Pils, bo sprzeciwów już nie ma. Nikt natomiast (jak dotąd) nie poruszył tematu wytycznych. One też mogą być dyskutowane, ale jeśli będą zaproponowane jutro przed północą, to na dyskusję niewiele już czasu zostanie.
Tak jak już zauważyłam ileś postów powyżej, wytycznych NIE BĘDZIE, piwo ma się trzymać w stylu, tak jak w innych konkursach to się odbywało i odbywa do tej pory. Jedynym ograniczeniem, jakie chciałabym zrobić, to balling - ale możecie mnie jeszcze zakrzyczeć
Co do REGULAMINU, to będzie taki sam jak w tym roku z wyjątkiem akapitów o jednakowej recepturze, czyli będzie prawie identyczny jak tegoroczny Regulamin Konkursu w Gdańsku
Comment
-
-
Ja raczej jestem za sweet.
Comment
-
-
Skoro tak, to gdybym startował w tej kategorii (co jest wykluczone), to chciałbym wiedzieć, czy odmiana Milk Stout mogłaby też stanąć do rywalizacji.
Moim zdaniem raczej nie powinna, ale chyba lepiej to sobie od razu wyjaśnić.
A jeśli chodzi o pilsy, to dobrze byłoby może przy podsumowaniu napisać definicję piwa - w zakresie dopuszczalnych i niedopuszczalnych składników surowcowych. No bo niby pilsy nie powinny zawierać słodów karmelowych. Zgoda. No ale czy to oznacza wykluczenie słodu Carapils? Albo jaśniutkiego, złociutkiego w barwie Carahella.
Moja propozycja: piwa konkursowe powinny być wykonane z zasypu, w którym słód pilzneński stanowi nie mniej niż 90%. W pozostałym zakresie można użyć słodu monachijskiego i Carapilsa - w dowolnej proporcji (oczywiście w ramach pozostałych 10%).
Celem moich uwag jest tylko i wyłącznie ułatwienie pracy jury, oraz ogarniająca mnie właśnie nuda
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B Wyświetlenie odpowiedziCelem moich uwag jest tylko i wyłącznie ułatwienie pracy jury, oraz ogarniająca mnie właśnie nuda
Kombinujesz, Pils ma być dobry i niech to będzie jedynym wyznacznikiem.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziKombinujesz, Pils ma być dobry i niech to będzie jedynym wyznacznikiem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzitak tylko spytam czy ten stout ma byc typu dry czy moze byc sweet ??
Zdaje się, że nieporozumienie narosło wokół tego, co kto uważa za "wytyczne".
Comment
-
-
Niech to będzie oatmeal stout, tak jak w Krakowie, ok?
Parametry będą jak w BJCP, proponuję tylko ograniczenie blg
Pils do 12 blg
Oatmeal Stout do 13 blg
W niedzielę zapodam dokładne wytyczne wg BJCP, ale kto je zna, niech się już zabiera za warzenie
P.S. Jeszcze cały czas można mnie zakrzyczec co do ograniczeń blg, ale jakoś widzę, że nikt się nie kwapi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNiech to będzie oatmeal stout, tak jak w Krakowie, ok?
Parametry będą jak w BJCP, proponuję tylko ograniczenie blg
Pils do 12 blg
Oatmeal Stout do 13 blg
W niedzielę zapodam dokładne wytyczne wg BJCP, ale kto je zna, niech się już zabiera za warzenie
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziP.S. Jeszcze cały czas można mnie zakrzyczec co do ograniczeń blg, ale jakoś widzę, że nikt się nie kwapi
Mnie się podoba jak jest
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi(...)
[/B]W niedzielę zapodam dokładne wytyczne wg BJCP, ale kto je zna, niech się już zabiera za warzenie
(...)"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedziJuż dawno po niedzieli, ba, kolejna się zbliżaŻycie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
Comment