Receptura na piwa konkursowe V WWP 2008 - dyskusja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal_s Wyświetlenie odpowiedzi
    Swoją drogą trochę bliższe wytyczne dotyczące stylu piwa byłyby przydatne.
    DO KOŃCA PAŹDZIERNIKA DYSKUTUJEMY, czyli szczegółowe wytyczne od pojutrza. Czasem mam wrażenie, że nie czytacie całości tematu, tylko parę ostatnich postów
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23925

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      DO KOŃCA PAŹDZIERNIKA DYSKUTUJEMY, czyli szczegółowe wytyczne od pojutrza. Czasem mam wrażenie, że nie czytacie całości tematu, tylko parę ostatnich postów
      my się dostosujemy, robimy kwasiżury niezależnie od receptury.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • rafal_s
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.11
        • 128

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        DO KOŃCA PAŹDZIERNIKA DYSKUTUJEMY, czyli szczegółowe wytyczne od pojutrza. Czasem mam wrażenie, że nie czytacie całości tematu, tylko parę ostatnich postów
        Ciut to niesprawiedliwe, bo przejrzałem całą dyskusję, zanim zapytałem.
        Wiem, że koniec października = piwa konkursowe zafiksowane, rzecz w tym że na 99% będzie to przedyskutowany Stout i Pils, bo sprzeciwów już nie ma. Nikt natomiast (jak dotąd) nie poruszył tematu wytycznych. One też mogą być dyskutowane, ale jeśli będą zaproponowane jutro przed północą, to na dyskusję niewiele już czasu zostanie.

        Comment

        • rafal_s
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.11
          • 128

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
          my się dostosujemy, robimy kwasiżury niezależnie od receptury.
          Ekstra! Startuję. Nawet jednego takiego mam. Wyszedł klasyczny

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal_s Wyświetlenie odpowiedzi
            Ciut to niesprawiedliwe, bo przejrzałem całą dyskusję, zanim zapytałem.
            Wiem, że koniec października = piwa konkursowe zafiksowane, rzecz w tym że na 99% będzie to przedyskutowany Stout i Pils, bo sprzeciwów już nie ma. Nikt natomiast (jak dotąd) nie poruszył tematu wytycznych. One też mogą być dyskutowane, ale jeśli będą zaproponowane jutro przed północą, to na dyskusję niewiele już czasu zostanie.

            Tak jak już zauważyłam ileś postów powyżej, wytycznych NIE BĘDZIE, piwo ma się trzymać w stylu, tak jak w innych konkursach to się odbywało i odbywa do tej pory. Jedynym ograniczeniem, jakie chciałabym zrobić, to balling - ale możecie mnie jeszcze zakrzyczeć

            Co do REGULAMINU, to będzie taki sam jak w tym roku z wyjątkiem akapitów o jednakowej recepturze, czyli będzie prawie identyczny jak tegoroczny Regulamin Konkursu w Gdańsku
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • piotry
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.08
              • 761

              #51
              tak tylko spytam czy ten stout ma byc typu dry czy moze byc sweet ??

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #52
                Ja raczej jestem za sweet.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Wielki_B
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.02
                  • 1968

                  #53
                  Skoro tak, to gdybym startował w tej kategorii (co jest wykluczone), to chciałbym wiedzieć, czy odmiana Milk Stout mogłaby też stanąć do rywalizacji.
                  Moim zdaniem raczej nie powinna, ale chyba lepiej to sobie od razu wyjaśnić.

                  A jeśli chodzi o pilsy, to dobrze byłoby może przy podsumowaniu napisać definicję piwa - w zakresie dopuszczalnych i niedopuszczalnych składników surowcowych. No bo niby pilsy nie powinny zawierać słodów karmelowych. Zgoda. No ale czy to oznacza wykluczenie słodu Carapils? Albo jaśniutkiego, złociutkiego w barwie Carahella.

                  Moja propozycja: piwa konkursowe powinny być wykonane z zasypu, w którym słód pilzneński stanowi nie mniej niż 90%. W pozostałym zakresie można użyć słodu monachijskiego i Carapilsa - w dowolnej proporcji (oczywiście w ramach pozostałych 10%).

                  Celem moich uwag jest tylko i wyłącznie ułatwienie pracy jury, oraz ogarniająca mnie właśnie nuda

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B Wyświetlenie odpowiedzi
                    Celem moich uwag jest tylko i wyłącznie ułatwienie pracy jury, oraz ogarniająca mnie właśnie nuda

                    Kombinujesz, Pils ma być dobry i niech to będzie jedynym wyznacznikiem.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                      Kombinujesz, Pils ma być dobry i niech to będzie jedynym wyznacznikiem.
                      A moim zdaniem Pils powinien być Pilsem

                      Comment

                      • rafal_s
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2006.11
                        • 128

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
                        tak tylko spytam czy ten stout ma byc typu dry czy moze byc sweet ??
                        Ja właśnie o tego typu wytyczne pytałem...
                        Zdaje się, że nieporozumienie narosło wokół tego, co kto uważa za "wytyczne".

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #57
                          Niech to będzie oatmeal stout, tak jak w Krakowie, ok?

                          Parametry będą jak w BJCP, proponuję tylko ograniczenie blg

                          Pils do 12 blg
                          Oatmeal Stout do 13 blg

                          W niedzielę zapodam dokładne wytyczne wg BJCP, ale kto je zna, niech się już zabiera za warzenie

                          P.S. Jeszcze cały czas można mnie zakrzyczec co do ograniczeń blg, ale jakoś widzę, że nikt się nie kwapi
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • rafal_s
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2006.11
                            • 128

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            Niech to będzie oatmeal stout, tak jak w Krakowie, ok?

                            Parametry będą jak w BJCP, proponuję tylko ograniczenie blg

                            Pils do 12 blg
                            Oatmeal Stout do 13 blg

                            W niedzielę zapodam dokładne wytyczne wg BJCP, ale kto je zna, niech się już zabiera za warzenie
                            Uff... będę musiał zmienić harmonogram warek

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            P.S. Jeszcze cały czas można mnie zakrzyczec co do ograniczeń blg, ale jakoś widzę, że nikt się nie kwapi
                            Bo wygląda to sensownie. Pils jest dosyć oczywisty, a Stout poniesiony do 13 Blg też jest dobrym pomysłem.
                            Mnie się podoba jak jest

                            Comment

                            • arzy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.06
                              • 2814

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              (...)
                              [/B]W niedzielę zapodam dokładne wytyczne wg BJCP, ale kto je zna, niech się już zabiera za warzenie
                              (...)
                              Już dawno po niedzieli, ba, kolejna się zbliża
                              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              Bractwo Piwne
                              Skład Piwa
                              Piszę poprawnie po polsku!

                              Comment

                              • Maggyk
                                Szara Adminiscjencja
                                🍼
                                • 2004.05
                                • 5617

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedzi
                                Już dawno po niedzieli, ba, kolejna się zbliża
                                A czy Marusia napisała gdziekolwiek, w którą niedzielę poda
                                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                                Piwo domowe -
                                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                                Reklama w BROWARZE
                                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X