Receptura na piwa konkursowe V WWP 2008 - dyskusja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Receptura na piwa konkursowe V WWP 2008 - dyskusja

    Pora by zacząć myśleć na ten temat

    Proponuję kontynuować tutaj nasze rozmowy o współpracy ogólnopolskiej w zakresie konkursów i które miasto będzie "stolicą" jakiego piwa

    Dla Wrocławia, ponieważ Warsztaty odbywają się późną wiosną i często jest już bardzo ciepło, proponuję trunki lżejsze, tak jak w tegorocznym konkursie, czyli pils lub pszeniczne jako piwo na stałe wpisane do konkursu, do tego drugie co roku inne.

    Zasady podobne jak dotychczas, czyli receptura ta sama dla każdego piwa poza drożdżami. Myślę też o zrezygnowaniu z wymogu tego samego chmielu...

    Czekam na propozycje
    Last edited by Marusia; 2007-05-29, 12:06.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    Ja rezerwuję sobie okazję na pogadanie o tym w Żywcu, co by jakiś konsensus wypracować i myśleć o tym poważnie.
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Jako, że WWP odbywają się wiosną proponuje Koźlaka Wiosennego.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Miały być piwa lekkie...
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          No wiem, ale fajnie by było wskrzesic tradycję piw sezonowych.

          Z lekkich nie ma za wiele wyboru.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #6
            PISL - wpisany na stałe.
            Jako drugie na 2008 rok - kolońskie 12 Blg lub jeśli uważacie, że za bardzo zbliżone do pilsa i będzie nudno - szkockie ale 12 Blg

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Odświeżam temat, bo serio trzeba by już zacząć myśleć

              Mi się podoba propozycja Mapajaka, pils i jakiś red ale.

              Zastanawiam się, czy nie dać sobie siana z tą samą recepturą, ciężka sprawa to jest

              Co Wy na to?

              Chcę skompletować jakąś bardziej profesjonajną ekipę jurorską, przynajmniej żeby w połowie nie była złożona z amatorów i to w ostatniej chwili
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

                #8
                A ja ponawiam moją zeszłoroczną propozycję: STOUT
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Stoucik też może być, byle taki do 15 blg
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Maidenowiec
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 2287

                    #10
                    O i to jest zacna propozycja
                    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                    Thou shallt not spilleth thy beer!

                    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Może być Stout, mam już takiego w piwnicy hehe
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        Może być Stout, mam już takiego w piwnicy hehe
                        Ja też

                        Ale stouta chyba by trzeba ograniczyc do jakichś niskich blg, bo jak bedzie 12 i 15 to mi się wydaje, że ten mocniejszy zawsze będzie się wydawał lepszy. O ile, oczywiście, nie będzie po prostu niedobry
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          No to 12 Blg
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • naczelnik
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 1884

                            #14
                            Ja proponuje pszenice. Jak chwile przed dwunasta sie zorientujecie, ze macie kwachy zamiast stoutow, to zdazycie jeszcze pszeniczki uwarzyc

                            Last edited by naczelnik; 2007-10-24, 16:59.
                            Popieram domowe browary!

                            Polakom gratulujemy naczelnika

                            Zamykam browar.
                            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Pszenica i pils były w tym roku. Zostawiamy pilsa a pszenicę wymieniamy
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X