Receptura na piwa konkursowe V WWP 2008 - dyskusja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Ponieważ pils jest jasny, to drugie powinno być ciemne i to górnej fermentacji. Za dużego wyboru tu nie ma.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      No dobra - STOUT 12 BLG.
      Tak sobie myślę, żeby zafiksować to do końca października i do dzieła, piwowarzy!

      P.S. Ja tym razem jednak na 100% rezygnuję z uczestnictwa w konkursie ze względu na ryzyko ponownego zgarnięcia części nagród i narażenie tym samym wiarygodności konkursu
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • naczelnik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 1884

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
        (...)to drugie powinno być ciemne i to górnej fermentacji...
        Ciemna pszenica. Bedzie i gornej fermentacji i ciemne
        Popieram domowe browary!

        Polakom gratulujemy naczelnika

        Zamykam browar.
        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik Wyświetlenie odpowiedzi
          Ciemna pszenica. Bedzie i gornej fermentacji i ciemne
          Może być, właśnie 2 tygodnie temu butelkowałem
          Last edited by kopyr; 2007-10-24, 18:36.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23954

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            No dobra - STOUT 12 BLG.
            Tak sobie myślę, żeby zafiksować to do końca października i do dzieła, piwowarzy!

            P.S. Ja tym razem jednak na 100% rezygnuję z uczestnictwa w konkursie ze względu na ryzyko ponownego zgarnięcia części nagród i narażenie tym samym wiarygodności konkursu
            no i pozytywna decyzja, myślę że nie potrzebujesz dodatkowego uznania dla swych umiejętności piwowarskich. Ja się piszę na listę rezerową degustatorów stoutów w razie czego.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • adam16
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.02
              • 9865

              #21
              No ja mam takiego lekkiego Stouta już zrobionego
              Choć myślałem, że to taki a'la Stout bo to 11,5% Blg
              Last edited by adam16; 2007-10-24, 22:22.
              Browar Hajduki.
              adam16@browar.biz
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

              Comment

              • Maggyk
                Szara Adminiscjencja
                🍼
                • 2004.05
                • 5617

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                no i pozytywna decyzja, myślę że nie potrzebujesz dodatkowego uznania dla swych umiejętności piwowarskich. Ja się piszę na listę rezerową degustatorów stoutów w razie czego.
                E to co nie uwarzymy stouta Ja go wypisuję , może nam się uda ten stout, prędzej niż pils, który jest takim piwem co nam nigdy nie wychodzi takie, jakiego byśmy pragnęli
                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                Piwo domowe -
                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                Reklama w BROWARZE
                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  No dobra - STOUT 12 BLG.
                  Tak sobie myślę, żeby zafiksować to do końca października i do dzieła, piwowarzy!
                  Zgoda. Akurat taki mam w piwnicy. W dodatku wyszedł znakomity!

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23954

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zgoda. Akurat taki mam w piwnicy. W dodatku wyszedł znakomity!
                    nie no znowu jakieś dębickie machloje żeby wykosić konkurencje

                    piwa muszą być uwarzone PO ogłoszeniu przez organizatora co jest do uwarzenia na konkurs
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #25
                      Nie no, mogą brać udział już uwarzone, niestety Ale może te Mapajakowe stłuką się w transporcie
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • alnus
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.07
                        • 459

                        #26
                        Najpierw w pierwszym poście:

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Zasady podobne jak dotychczas, czyli receptura ta sama dla każdego piwa poza drożdżami. Myślę też o zrezygnowaniu z wymogu tego samego chmielu...
                        A później:

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie no, mogą brać udział już uwarzone, niestety
                        Należało by się zdecydować. Albo jest przepis, nawet niesprawdzony, ale obowiązujący i wszyscy warzą wg przepisu, albo po prostu jest piwo w danym stylu ( moim zdaniem bardziej realne, bo poza szczególnymi przypadkami ciężko będzie udowodnić, że to napewno taka sama receptura) i każdy przywozi to co ma najlepsze czym mógłby się pochwalić.
                        I jeśli mapajak ma pysznego stouta to można skorzystać z jego receptury, ale jego piwo nie powinno startować w konkursie, tylko stanowić wzorzec do porównania. Albo ogłasza się konkurs na stouta i każdy wyciąga co ma najlepszego. Mapajak też
                        Last edited by alnus; 2007-10-26, 08:05.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #27
                          Alnus, jak już mnie punktujesz, to czytaj dokładnie, bo zaproponowałam parę postów wyżej rezygnację z ujednoliconej procedury. Wszystko jest pod kontrolą
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • alnus
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.07
                            • 459

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            (...) Zastanawiam się, czy nie dać sobie siana z tą samą recepturą, ciężka sprawa to jest

                            Co Wy na to?
                            (...)
                            Ja na to, to co napisałem powyżej, ale być może czytałem zbyt powierzchownie, albo nikt wcześniej nie napisał, że to ustalone. Jeśli przeoczyłem - mea culpa. W każdym razie cieszy mnie, że sytuacja pod kontrolą i sprawa biegnie w moim zdaniem dobrym kierunku.
                            Last edited by alnus; 2007-10-26, 08:26.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #29
                              Pytanie było formalnością, bo raczej wszyscy mają skłonność do ułatwiania sobie życia, a nie odwrotnie zatem prak sprzeciwu przyjęłam jako zgodę
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Wielki_B
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.02
                                • 1968

                                #30
                                Czy możesz podać konkretne (ostateczne) ramy piw konkursowych?
                                Rozważam startnięcie w pilsach

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X