Receptura na piwa konkursowe V WWP 2008 - dyskusja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal_s
    Swoją drogą trochę bliższe wytyczne dotyczące stylu piwa byłyby przydatne.
    DO KOŃCA PAŹDZIERNIKA DYSKUTUJEMY, czyli szczegółowe wytyczne od pojutrza. Czasem mam wrażenie, że nie czytacie całości tematu, tylko parę ostatnich postów
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24004

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      DO KOŃCA PAŹDZIERNIKA DYSKUTUJEMY, czyli szczegółowe wytyczne od pojutrza. Czasem mam wrażenie, że nie czytacie całości tematu, tylko parę ostatnich postów
      my się dostosujemy, robimy kwasiżury niezależnie od receptury.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • rafal_s
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.11
        • 128

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        DO KOŃCA PAŹDZIERNIKA DYSKUTUJEMY, czyli szczegółowe wytyczne od pojutrza. Czasem mam wrażenie, że nie czytacie całości tematu, tylko parę ostatnich postów
        Ciut to niesprawiedliwe, bo przejrzałem całą dyskusję, zanim zapytałem.
        Wiem, że koniec października = piwa konkursowe zafiksowane, rzecz w tym że na 99% będzie to przedyskutowany Stout i Pils, bo sprzeciwów już nie ma. Nikt natomiast (jak dotąd) nie poruszył tematu wytycznych. One też mogą być dyskutowane, ale jeśli będą zaproponowane jutro przed północą, to na dyskusję niewiele już czasu zostanie.

        Comment

        • rafal_s
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.11
          • 128

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
          my się dostosujemy, robimy kwasiżury niezależnie od receptury.
          Ekstra! Startuję. Nawet jednego takiego mam. Wyszedł klasyczny

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal_s
            Ciut to niesprawiedliwe, bo przejrzałem całą dyskusję, zanim zapytałem.
            Wiem, że koniec października = piwa konkursowe zafiksowane, rzecz w tym że na 99% będzie to przedyskutowany Stout i Pils, bo sprzeciwów już nie ma. Nikt natomiast (jak dotąd) nie poruszył tematu wytycznych. One też mogą być dyskutowane, ale jeśli będą zaproponowane jutro przed północą, to na dyskusję niewiele już czasu zostanie.

            Tak jak już zauważyłam ileś postów powyżej, wytycznych NIE BĘDZIE, piwo ma się trzymać w stylu, tak jak w innych konkursach to się odbywało i odbywa do tej pory. Jedynym ograniczeniem, jakie chciałabym zrobić, to balling - ale możecie mnie jeszcze zakrzyczeć

            Co do REGULAMINU, to będzie taki sam jak w tym roku z wyjątkiem akapitów o jednakowej recepturze, czyli będzie prawie identyczny jak tegoroczny Regulamin Konkursu w Gdańsku
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • piotry
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.08
              • 761

              #51
              tak tylko spytam czy ten stout ma byc typu dry czy moze byc sweet ??

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #52
                Ja raczej jestem za sweet.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Wielki_B
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.02
                  • 1968

                  #53
                  Skoro tak, to gdybym startował w tej kategorii (co jest wykluczone), to chciałbym wiedzieć, czy odmiana Milk Stout mogłaby też stanąć do rywalizacji.
                  Moim zdaniem raczej nie powinna, ale chyba lepiej to sobie od razu wyjaśnić.

                  A jeśli chodzi o pilsy, to dobrze byłoby może przy podsumowaniu napisać definicję piwa - w zakresie dopuszczalnych i niedopuszczalnych składników surowcowych. No bo niby pilsy nie powinny zawierać słodów karmelowych. Zgoda. No ale czy to oznacza wykluczenie słodu Carapils? Albo jaśniutkiego, złociutkiego w barwie Carahella.

                  Moja propozycja: piwa konkursowe powinny być wykonane z zasypu, w którym słód pilzneński stanowi nie mniej niż 90%. W pozostałym zakresie można użyć słodu monachijskiego i Carapilsa - w dowolnej proporcji (oczywiście w ramach pozostałych 10%).

                  Celem moich uwag jest tylko i wyłącznie ułatwienie pracy jury, oraz ogarniająca mnie właśnie nuda

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                    Celem moich uwag jest tylko i wyłącznie ułatwienie pracy jury, oraz ogarniająca mnie właśnie nuda

                    Kombinujesz, Pils ma być dobry i niech to będzie jedynym wyznacznikiem.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                      Kombinujesz, Pils ma być dobry i niech to będzie jedynym wyznacznikiem.
                      A moim zdaniem Pils powinien być Pilsem

                      Comment

                      • rafal_s
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2006.11
                        • 128

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry
                        tak tylko spytam czy ten stout ma byc typu dry czy moze byc sweet ??
                        Ja właśnie o tego typu wytyczne pytałem...
                        Zdaje się, że nieporozumienie narosło wokół tego, co kto uważa za "wytyczne".

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #57
                          Niech to będzie oatmeal stout, tak jak w Krakowie, ok?

                          Parametry będą jak w BJCP, proponuję tylko ograniczenie blg

                          Pils do 12 blg
                          Oatmeal Stout do 13 blg

                          W niedzielę zapodam dokładne wytyczne wg BJCP, ale kto je zna, niech się już zabiera za warzenie

                          P.S. Jeszcze cały czas można mnie zakrzyczec co do ograniczeń blg, ale jakoś widzę, że nikt się nie kwapi
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • rafal_s
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2006.11
                            • 128

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Niech to będzie oatmeal stout, tak jak w Krakowie, ok?

                            Parametry będą jak w BJCP, proponuję tylko ograniczenie blg

                            Pils do 12 blg
                            Oatmeal Stout do 13 blg

                            W niedzielę zapodam dokładne wytyczne wg BJCP, ale kto je zna, niech się już zabiera za warzenie
                            Uff... będę musiał zmienić harmonogram warek

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            P.S. Jeszcze cały czas można mnie zakrzyczec co do ograniczeń blg, ale jakoś widzę, że nikt się nie kwapi
                            Bo wygląda to sensownie. Pils jest dosyć oczywisty, a Stout poniesiony do 13 Blg też jest dobrym pomysłem.
                            Mnie się podoba jak jest

                            Comment

                            • arzy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.06
                              • 2814

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              (...)
                              [/B]W niedzielę zapodam dokładne wytyczne wg BJCP, ale kto je zna, niech się już zabiera za warzenie
                              (...)
                              Już dawno po niedzieli, ba, kolejna się zbliża
                              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              Bractwo Piwne
                              Skład Piwa
                              Piszę poprawnie po polsku!

                              Comment

                              • Maggyk
                                Szara Adminiscjencja
                                🍼
                                • 2004.05
                                • 5618

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
                                Już dawno po niedzieli, ba, kolejna się zbliża
                                A czy Marusia napisała gdziekolwiek, w którą niedzielę poda
                                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                                Piwo domowe -
                                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                                Reklama w BROWARZE
                                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bastion
                                  Ukraina, Równe, Ul. Soszenka 5, Eliteko.
                                  bastion
                                  Wizytę w piwnej stolicy Wołynia, zacząłem od jedynego tam browaru rzemieślniczego.
                                  Ma on swoją siedzibę nieco oddaloną od centrum, w okolicy licznych blokowisk.
                                  Firma Eliteko działa już na rynku od dłuższego czasu, a od początku istnienia to była zwyczajna hurtownia.
                                  ...
                                  2020-02-01, 20:42
                                • rosiks
                                  Receptura na APA
                                  rosiks
                                  Witam,

                                  Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
                                  Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
                                  Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
                                  2017-12-25, 18:52
                                • heckler
                                  Czechy, Louňovice Pod Blaníkem, Náměstí J. Žižky 49, Podblanický pivovar Špácal
                                  heckler
                                  U podnóża małej, ale dumnie brzmiącej z nazwy górki Velký Blaník (638 m) rozpościera się widok na małą mieścinę Louňovice pod Blaníkem. Już w 1350 roku w miasteczku powstał i warzył piwo klasztorny browar, tak więc tradycje piwowarskie mieścina ma zacne.

                                  Nowa...
                                  2025-02-11, 08:42
                                • heckler
                                  Czechy, Šebířov-Vosná, Vosná 1, Pivovar Balík
                                  heckler
                                  Kolejny mikrus, który założony został w małej wiosce to Pivovar Balik i jest kontynuacją pasji piwowara domowego Tomáša Balíka. Browarek funkcjonuje na prywatnej posesji, a na jego ulokowanie przeznaczono starą stodołę.
                                  Rekonstrukcja jej rozpoczęła się wiosną 2022 roku i w prace...
                                  2025-02-05, 08:15
                                • grodek
                                  Pracownia słodowo-chmielowa
                                  grodek
                                  Jako że pomału, lecz nieubłaganie zbliżam się do trzydziestki (oczywiście w kwestii ilości warek ), więc postanowiłem zaprezentować swój skromny, dotychczasowy piwowarski dorobek. Od początku skoczyłem na głęboką wodę i zacząłem zabawę z zacieraniem, czego oczywiście nie żałuję....
                                  2017-09-14, 16:36
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...