do konkursu pozostało 3 tygodnie pora nadsyłać piwka
2007.09.01 - I Grodziski Konkurs Piw Domowych
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedziJa tym razem odpuszczam.
Co prawda mój Grodzisz na konkurs wyszedł nawet smaczny, ale jest za słabo nasycony CO2 i nie chce się pienić.
Comment
-
-
wyniki konkursu
oto wyniki konkursu
I miejsce
Bernard Grabski
II miejsce
Smyk Andrzej
III miejsce
Andrzej Sadownik
IV miejsce
Danian Sobczak
V miejsce
Tomasz Kopyra
Gratulacje dla laureatów oraz podziękowania dla wszystkich uczestników konkursu
I ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W KONKURSIE W PRZYSZŁYM ROKUMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzioto wyniki konkursu
I miejsce
Bernard Grabski
II miejsce
Smyk Andrzej
III miejsce
Andrzej Sadownik
IV miejsce
Danian Sobczak
V miejsce
Tomasz Kopyra
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziIle browarów startowało? Mam nadzieję, że więcej niż 5Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Jak się wypowiadali na temat domowego Grodzisza najstarsi jurorzy? Ich opinia będzie najciekawsza.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Panowie mieli niesamowite doświadczenie /kilkadziesiąt lat przepracowanych w browarze/
najstarszy przepracował blisko 50lat. Piwa z pierwszej trójki były bardzo zbliżone do oryginału. Recepturę zwycięskiego piwa zamieścimy na forum.
Comment
-
-
oto i zwycięska receptura- wędzony weyerman 1500g
- pszeniczny 1000g
zacieranie- 41°C - 37°C 30min
- 50°C 20 min
- 70°C 30min
- 75°C 30min
marynka 10%aa 6g na początku
zatecki 2,2%aa 37g na końcu
łyżeczka Irish Moss 15 min przed końcem gotowania
drożdże 2565 koelsch
blg początkowy 8Last edited by anteks; 2007-09-02, 20:46.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
Nie pokusił się ktoś i nie zrobił wywiadu z szacownym Jury? Moglibyśmy się od Nich wiele ciekawych rzeczy dowiedzieć.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik Wyświetlenie odpowiedziPanowie mieli niesamowite doświadczenie /kilkadziesiąt lat przepracowanych w browarze/....
Ale rodzą się też obawy, co będzie z konkursem za np. 10 lat? Kto wtedy oceni zgodność z oryginałem???
I tu nasunął mi się pomysł-propozycja, by do jury / kapituły oceniającej piwa w tym konkursie włączać każdorazowo zwycięzcę konkursu z roku poprzedniego. Może taki "chwyt" pozwoli zachować smak Grodzisza dla potomności?
Do organizatorów mam tylko jedną drobną uwagę: ogłaszając wyniki konkursu warto zacząć nie od zwycięscy i pierwszego miejsca, lecz od końca. To buduje atmosferę, emocje no i... tak się to zwykle robi.
Wielkie brawa za pomysł konkursu i za "zorganizowanie" super jurorów!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziNie pokusił się ktoś i nie zrobił wywiadu z szacownym Jury? Moglibyśmy się od Nich wiele ciekawych rzeczy dowiedzieć.
Ale za rok zapraszamy do Grodziska na II Konkurs Piw Domowych - Prawie jak Godzisz i "Grodziszowe warsztaty"Last edited by anteks; 2007-09-02, 21:46.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brew Wyświetlenie odpowiedzi.
Ale rodzą się też obawy, co będzie z konkursem za np. 10 lat? Kto wtedy oceni zgodność z oryginałem???
I tu nasunął mi się pomysł-propozycja, by do jury / kapituły oceniającej piwa w tym konkursie włączać każdorazowo zwycięzcę konkursu z roku poprzedniego. Może taki "chwyt" pozwoli zachować smak Grodzisza dla potomności?
Do organizatorów mam tylko jedną drobną uwagę: ogłaszając wyniki konkursu warto zacząć nie od zwycięscy i pierwszego miejsca, lecz od końca. To buduje atmosferę, emocje no i... tak się to zwykle robi.
Wielkie brawa za pomysł konkursu i za "zorganizowanie" super jurorów!Mniej książków więcej piwa
Comment
-
Comment