2007.09.01 - I Grodziski Konkurs Piw Domowych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #31
    Czy w/w osoby z podium konkursu znamy po nickach z naszego czy forum BA? p. Sadownika i Kopyra kojarzę, ale reszty nie.
    Last edited by e-prezes; 2007-09-02, 21:49.

    Comment

    • josefik
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.05
      • 386

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Nie pokusił się ktoś i nie zrobił wywiadu z szacownym Jury? Moglibyśmy się od Nich wiele ciekawych rzeczy dowiedzieć.
      Tak pytaliśmy o to i owo, ale poważnie to z tymi panami można by miesiąc spędzić na słuchaniu o ich pracy, są po prostu żyjącą historią tych browarów.

      Jeśli macie jakieś konkretne pytania zapraszam do ich zadawania, tą wiedzą którą posiadłem
      z chęcią się podzielę, a pytania na które nie znam odpowiedzi napewno zadamy w przyszłym roku.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #33
        hmmm, tak to cieżko.

        Trza było włączyć dyktafon i niech by się panowie wypowiedzieli

        No dobra.

        Dlaczego akurat to piwo wybrali jako najlepsze? Co w nim było takiego?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • josefik
          Porucznik Browarny Tester
          • 2006.05
          • 386

          #34
          Nie, ja myślałem że chodzi ci o technologię warzenia bo o to pytaliśmy.
          A jeśli chodzi o zwycięskie piwo wg jury to było smakiem najbardziej zbliżone do Grodziskiego
          punktacja wyglądała tak
          za smak maksymalnie 50 pkt.
          nagazowanie 10 pkt.
          barwa 10 pkt.
          piana 10 pkt
          te najlepsze za smak dostawały powyżej 40 pkt.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #35
            aha, coś było charakterystycznego w tym procesie?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
              Czy w/w osoby z podium konkursu znamy po nickach z naszego czy forum BA? p. Sadownika i Kopyra kojarzę, ale reszty nie.
              II miejsce zajął anteks.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • josefik
                Porucznik Browarny Tester
                • 2006.05
                • 386

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                aha, coś było charakterystycznego w tym procesie?
                np. to że piwo nie przechodziło cichej fermentacji i było po burzliwej od razu butelkowane,
                słód pszeniczny wędzony był na dębinie.

                Comment

                • albeertos
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.10
                  • 2313

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  oto i zwycięska receptura
                  1. wędzony weyerman 1500g
                  2. pszeniczny 1000g

                  zacieranie
                  • 41°C - 37°C 30min
                  • 50°C 20 min
                  • 70°C 30min
                  • 75°C 30min

                  marynka 10%aa 6g na początku
                  zatecki 2,2%aa 37g na końcu
                  łyżeczka Irish Moss 15 min przed końcem gotowania

                  drożdże 2565 koelsch
                  blg początkowy 8
                  Ile wody?
                  (_)>
                  Nigdy się nie poddawaj!!!
                  Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                  Lech jest tam gdzie jego wiara
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10769

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    Czy w/w osoby z podium konkursu znamy po nickach z naszego czy forum BA? p. Sadownika i Kopyra kojarzę, ale reszty nie.
                    1.bergra
                    2.anteks
                    3.czes
                    4.nie zarejestrowany
                    5.kopyr
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • Jaroslav
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      🍼
                      • 2005.10
                      • 967

                      #40
                      Szansa na wznowienie produkcji piwa "Grodzisz" - Głos Wielkopolski

                      Szansa na wznowienie produkcji piwa "Grodzisz"

                      Czternastu piwowarów amatorów uwarzyło piwo, które miało przypominać smakiem słynne piwo grodziskie. Jest szansa, że w Grodzisku zostanie wznowiona produkcja piwa.

                      W sobotę podczas 28. Międzynarodwej Giełdy Birofiliów rozstrzygnięto konkurs „Piwowarów Domowych Prawie jak Grodzisz”. W jury zasiedli najstarsi piwowarzy pracujący niegdyś w browarach grodziskich. Pod okiem Zdzisława Szczeblowskiego, który warzył piwo przez niemal 50 lat, sędziowie oceniali smak, perlistość , pianę oraz barwę.
                      Konkurs stał się okazją do przypomnienia specyfiki piwa grodziskiego, czyli robionego na drożdżach, wymagającego odpowiednich butelek – tylko 0,33 l, kapsla wyłożonego korkiem, a do spożycia odpowiedniego pokala, przypominającego powiększone kieliszki do szampana. Po posmakowaniu, obejrzeniu i powąchaniu wszystkich konkursowych piw, jury uznało, że najbardziej zbliżony do „grodzisza” smak ma trunek pod nazwą „Prima aprilis”, uwarzony przez Bernarda Grabskiego z Wołomina.
                      Piwo grodziskie było prawie bezalkoholowe, miało też wiele właściwości leczniczych, stąd sporo związanych z nim powiedzonek: „kto grodzisza pije, ten długo żyje”.
                      Giełdę birofiliów odwiedził Jerzy Hau, który od trzech lat stara się o budowę w Grodzisku browaru, w którym zamierza produkować najprawdziwszego „grodzisza”.
                      – Budowa rozpocznie się jeszcze w tym roku – mówi Jerzy Hau. – Nie zdradzę jednak jeszcze, w którym miejscu.
                      W instytutach w Łodzi i Wrocławiu przechowywane są drożdże do produkcji piwa grodziskiego, które w każdej chwili można „obudzić” i... rozpocząć produkcję.

                      Dla dyktatora

                      Piwo tak posmakowało Adolfowi Hitlerowi, że chciał pociągnąć do Berlina rurę pompującą wodę ze źródeł grodziskich.

                      Jak uwarzyć?

                      Składniki: słód pszeniczny pilzneński, chmiel, drożdże piwne, woda. Nie potrzeba specjalnej aparatury, wystarczy duży garnek.
                      Dobra wiadomość: jeśli skorzysta się z gotowych ekstraktów słodowych, to wystarczy pół godziny, by samodzielnie w domu przygotować 20 litrów piwa. Zła wiadomość: piwo musi leżakować przynajmniej miesiąc. Aby zaś nabrało większej „mocy”, powinno leżakować kilka lat.

                      Comment

                      • arcy
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.07
                        • 7538

                        #41
                        Mała łyżka dziegciu - moim zdaniem sens konkursu podważa brak publicznej degustacji.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10769

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedzi
                          Mała łyżka dziegciu - moim zdaniem sens konkursu podważa brak publicznej degustacji.
                          a czy w innych konkursach odbywa się publiczna degustacja piw konkursowych
                          W Grodzisku jakoś tłumów chętnych do degustacji nie widziałem
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • josefik
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2006.05
                            • 386

                            #43
                            możemy zrobić w przyszłym roku dla publiczności, ale zważywszy na duży popyt na piwo lane w tym roku - będzie trzeba robić w kegach minimum 19l.

                            Comment

                            • Wielki_B
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.02
                              • 1968

                              #44
                              Ciekaw jestem ogólnej oceny piw konkursowych. Jak dalece odbiegały one od piw, które ze swojej przeszłości zapamiętali członkowie jury?
                              To mogłoby być jakąś wskazówką dla domowych piwowarów-wielbicieli grodzisza.

                              Anteks, czy wzorem konkursów żywieckich możesz podać listę osób startujących w konkursie?

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10769

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B Wyświetlenie odpowiedzi
                                Anteks, czy wzorem konkursów żywieckich możesz podać listę osób startujących w konkursie?
                                oczywiście

                                1.Bernard Grabski Wołomin
                                2.Smyk Andrzej Opalenica
                                3.Andrzej Sadownik Warszawa
                                4.Damian Sobczak Sulechów
                                5.Tomasz Kopyra Oborniki Śl
                                6.Michał Biziel Wrocław
                                7.Jacek Matelski Komorów
                                8.Krzysztof Juszczak Ostrów Wlkp
                                9.Gerard Stojański Sulechów
                                10.Maciej i Przemysław Domagalscy Wolsztyn
                                11.Rafał Wesołowski Oleśnica
                                12Darek Krasnodębski Warszwa
                                13Joanna Tumanów-Tumańska i Maciej Moczyński Warszawa
                                14.Marcin Kałuża Ostrów Wlkp
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X