Czy w/w osoby z podium konkursu znamy po nickach z naszego czy forum BA? p. Sadownika i Kopyra kojarzę, ale reszty nie.
2007.09.01 - I Grodziski Konkurs Piw Domowych
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziNie pokusił się ktoś i nie zrobił wywiadu z szacownym Jury? Moglibyśmy się od Nich wiele ciekawych rzeczy dowiedzieć.
Jeśli macie jakieś konkretne pytania zapraszam do ich zadawania, tą wiedzą którą posiadłem
z chęcią się podzielę, a pytania na które nie znam odpowiedzi napewno zadamy w przyszłym roku.
Comment
-
-
hmmm, tak to cieżko.
Trza było włączyć dyktafon i niech by się panowie wypowiedzieli
No dobra.
Dlaczego akurat to piwo wybrali jako najlepsze? Co w nim było takiego?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Nie, ja myślałem że chodzi ci o technologię warzenia bo o to pytaliśmy.
A jeśli chodzi o zwycięskie piwo wg jury to było smakiem najbardziej zbliżone do Grodziskiego
punktacja wyglądała tak
za smak maksymalnie 50 pkt.
nagazowanie 10 pkt.
barwa 10 pkt.
piana 10 pkt
te najlepsze za smak dostawały powyżej 40 pkt.
Comment
-
-
aha, coś było charakterystycznego w tym procesie?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziCzy w/w osoby z podium konkursu znamy po nickach z naszego czy forum BA? p. Sadownika i Kopyra kojarzę, ale reszty nie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziaha, coś było charakterystycznego w tym procesie?
słód pszeniczny wędzony był na dębinie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzioto i zwycięska receptura- wędzony weyerman 1500g
- pszeniczny 1000g
zacieranie- 41°C - 37°C 30min
- 50°C 20 min
- 70°C 30min
- 75°C 30min
marynka 10%aa 6g na początku
zatecki 2,2%aa 37g na końcu
łyżeczka Irish Moss 15 min przed końcem gotowania
drożdże 2565 koelsch
blg początkowy 8(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziCzy w/w osoby z podium konkursu znamy po nickach z naszego czy forum BA? p. Sadownika i Kopyra kojarzę, ale reszty nie.
2.anteks
3.czes
4.nie zarejestrowany
5.kopyrMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Szansa na wznowienie produkcji piwa "Grodzisz" - Głos Wielkopolski
Szansa na wznowienie produkcji piwa "Grodzisz"
Czternastu piwowarów amatorów uwarzyło piwo, które miało przypominać smakiem słynne piwo grodziskie. Jest szansa, że w Grodzisku zostanie wznowiona produkcja piwa.
W sobotę podczas 28. Międzynarodwej Giełdy Birofiliów rozstrzygnięto konkurs „Piwowarów Domowych Prawie jak Grodzisz”. W jury zasiedli najstarsi piwowarzy pracujący niegdyś w browarach grodziskich. Pod okiem Zdzisława Szczeblowskiego, który warzył piwo przez niemal 50 lat, sędziowie oceniali smak, perlistość , pianę oraz barwę.
Konkurs stał się okazją do przypomnienia specyfiki piwa grodziskiego, czyli robionego na drożdżach, wymagającego odpowiednich butelek – tylko 0,33 l, kapsla wyłożonego korkiem, a do spożycia odpowiedniego pokala, przypominającego powiększone kieliszki do szampana. Po posmakowaniu, obejrzeniu i powąchaniu wszystkich konkursowych piw, jury uznało, że najbardziej zbliżony do „grodzisza” smak ma trunek pod nazwą „Prima aprilis”, uwarzony przez Bernarda Grabskiego z Wołomina.
Piwo grodziskie było prawie bezalkoholowe, miało też wiele właściwości leczniczych, stąd sporo związanych z nim powiedzonek: „kto grodzisza pije, ten długo żyje”.
Giełdę birofiliów odwiedził Jerzy Hau, który od trzech lat stara się o budowę w Grodzisku browaru, w którym zamierza produkować najprawdziwszego „grodzisza”.
– Budowa rozpocznie się jeszcze w tym roku – mówi Jerzy Hau. – Nie zdradzę jednak jeszcze, w którym miejscu.
W instytutach w Łodzi i Wrocławiu przechowywane są drożdże do produkcji piwa grodziskiego, które w każdej chwili można „obudzić” i... rozpocząć produkcję.
Dla dyktatora
Piwo tak posmakowało Adolfowi Hitlerowi, że chciał pociągnąć do Berlina rurę pompującą wodę ze źródeł grodziskich.
Jak uwarzyć?
Składniki: słód pszeniczny pilzneński, chmiel, drożdże piwne, woda. Nie potrzeba specjalnej aparatury, wystarczy duży garnek.
Dobra wiadomość: jeśli skorzysta się z gotowych ekstraktów słodowych, to wystarczy pół godziny, by samodzielnie w domu przygotować 20 litrów piwa. Zła wiadomość: piwo musi leżakować przynajmniej miesiąc. Aby zaś nabrało większej „mocy”, powinno leżakować kilka lat.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedziMała łyżka dziegciu - moim zdaniem sens konkursu podważa brak publicznej degustacji.
W Grodzisku jakoś tłumów chętnych do degustacji nie widziałemMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Ciekaw jestem ogólnej oceny piw konkursowych. Jak dalece odbiegały one od piw, które ze swojej przeszłości zapamiętali członkowie jury?
To mogłoby być jakąś wskazówką dla domowych piwowarów-wielbicieli grodzisza.
Anteks, czy wzorem konkursów żywieckich możesz podać listę osób startujących w konkursie?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B Wyświetlenie odpowiedziAnteks, czy wzorem konkursów żywieckich możesz podać listę osób startujących w konkursie?
1.Bernard Grabski Wołomin
2.Smyk Andrzej Opalenica
3.Andrzej Sadownik Warszawa
4.Damian Sobczak Sulechów
5.Tomasz Kopyra Oborniki Śl
6.Michał Biziel Wrocław
7.Jacek Matelski Komorów
8.Krzysztof Juszczak Ostrów Wlkp
9.Gerard Stojański Sulechów
10.Maciej i Przemysław Domagalscy Wolsztyn
11.Rafał Wesołowski Oleśnica
12Darek Krasnodębski Warszwa
13Joanna Tumanów-Tumańska i Maciej Moczyński Warszawa
14.Marcin Kałuża Ostrów WlkpMniej książków więcej piwa
Comment
-
Comment