O, to faktycznie, będzie powtórka na Warsztatach Ciekawe, czy oceny będą się zgadzać.
Tia, trele-morele - taka to będzie powtórka - Jak w Krakowie wygra piwo np. 14,5 Blg, to we Wrocławiu już na starcie go uwalicie
Przymierzam się do dolniaków, bo na górniaki nie będę miał temperatury - w garażu za zimno, a w domu za ciepło.
Na miejscu organizatorów rozważyłbym zmianę terminu konkursu na późniejszy niż m-c luty. Chodzi o piwa dolnej fermentacji. Wystarczy policzyć, kiedy należałoby takie piwo fermentować, aby nadawało się do smacznej degustacji, o rywalizacji nie mówiąc.
Przesunąłbym tę imprezę na kwiecień, ewentualnie marzec.
Na miejscu organizatorów rozważyłbym zmianę terminu konkursu na późniejszy niż m-c luty. Chodzi o piwa dolnej fermentacji. Wystarczy policzyć, kiedy należałoby takie piwo fermentować, aby nadawało się do smacznej degustacji, o rywalizacji nie mówiąc.
Przesunąłbym tę imprezę na kwiecień, ewentualnie marzec.
Bo to jest konkurs dla posiadaczy zimnych piwnic przez cały rok
Faktycznie, trochę nieszczęśliwa data dla dolniaków, no ale cóż, nigdy nie może być wszystko idealnie.
Z drugiej strony, jakby nie było, to kategorie konkursowe podałem 25 lutego 2007
Tak, ale chodzi o to, że trzeba by było uwarzyć wcześnie, żeby doleżakować, a mało kto ma taką całoroczną zimną piwnicę. U mnie piwnica w lecie ledwie spełnia parametry do przechowywania piw górnej fermentacji.
Po swoich piwach dolnej fermentacji leżakowanych w temperaturze powyżej 15 stopni stwierdzam, że wysiłek włożony w produkcję idzie na marne - piwo nabiera smaczków górnej fermentacji.
No, chyba, że nawarzyć dolną i piwa na konkurs przez pół roku trzymać w lodówce, też mozna
W warunkach domowych trudno o taką dokładność, ja np. mierzę do 1 st.
Nie mogło by być np. 12-14 Blg?
Podaję parametry z BJCP - uznaję jednak, że poziom amatorskich urządzeń piwowarskich o tolerancji do 0,5 lub 1 blg nie pozwala na osiągnięcie parametrów z taką dokładnością. Należy zatem powiedzieć, że dla cukromierzy o dokładności do 1 blg liczą się wskazania pomiędzy 12-14 blg.
Kolego - pytasz o to w kilku wątkach, a ignorujesz prośby o przedstawienie się (w postaci wypełnienia profilu). Poza tym, jak poszperasz na tym Forum, to znajdziesz wszystkie interesujące Cię odpowiedzi.
Pozdrawiam
Forum jest moderowane - wątki są otwarte , więc chyba można pytać. W krakowskim wątku pytam o konkurs krakowski, w malborskim o malborski i tak dalej. Chyba to nie jest zabronione.
a ignorujesz prośby o przedstawienie się (w postaci wypełnienia profilu).
Czyli wypełnienie profilu jest obowiązkowe? Rozumiem, że inaczej zlewacie pytającego?
Muszę przeczytać chyba jeszcze raz regulamin forum, aby znaleść punkt dotyczący nakazu wypełnienia profilu.
Poza tym, jak poszperasz na tym Forum, to znajdziesz wszystkie interesujące Cię odpowiedzi.
Pozdrawiam
No tak - było, poszukaj. Tradycyjne traktowanie nowicjusza z góry. Owszem czytałem trochę forum, ale nie jestem jeszcze biegły w wyszukiwaniu informacji na forum. Poza tym forum jest bardzo rozbudowane i w wątkach nie brakuje takich offtopicowych informacji typu - byo, przedstaw sie itp itd. Szkoda, że chciało ci się napisać stawiający do pinu post a nie chciało się podac linka.
Dziękuje mimo wszystko.
Przy okazji dziękuję jednemu z użytkowników forum, który w prostych żołnierskich słowach podał mi parę informacji na PW.
Forum jest moderowane - wątki są otwarte , więc chyba można pytać. W krakowskim wątku pytam o konkurs krakowski, w malborskim o malborski i tak dalej. Chyba to nie jest zabronione.
Nie dziw się, że pytania są odbierane jako głupie, lub osoby wyjątkowo leniwej. Skoro masz temat o konkursie, to wystarczy wrzucić w wyszukiwarkę nazwę, i Ci wyskoczy samo, że są co roku o podobnej porze. Czasami to nawet wystarczy przeczytać dany temat od początku do końca.
Comment