Również gratulacje dla zwycięsców-Wasze zdrowie
2008.08.23 - II Grodziski Konkurs Piw Domowych
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziZwycięska receptura Andrzeja Sadownika
Składniki:...Pszeniczny dymiony 400g...
...Nadwiślański 10 (30min)...
Drożdże WLP006+Wyeast2056...
= Sukces w II konkursie Prawie jak Grodzisz
tylko co to takiego Wyeast2056, Nadwiślański 10 :
i te drożdże to na raz, czy jedne po drugim. :
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziNic tylko kopiować.
tylko co to takiego Wyeast2056, Nadwiślański 10 :
i te drożdże to na raz, czy jedne po drugim. :
może Czes by coś więcej napisałLast edited by anteks; 2008-08-25, 20:23.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
A jak panowie w jury, ocenili tegoroczny poziom?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziA jak panowie w jury, ocenili tegoroczny poziom?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzibardzo wiele piw przypominało Grodzisza , uwagi odnosiły sie raczej do koloru , piany mętności piwa
brak klarowności
do klarowania oryginalnego grodzisza używany był z tego co mi wiadoma karuk
Czes użył żelatyny
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik Wyświetlenie odpowiedzibrak klarowności
do klarowania oryginalnego grodzisza używany był z tego co mi wiadoma karuk
Czes użył żelatynyMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziJan Szała który zajął 2 miejsce też klarował żelatyną
pszeniczny weyermann 2250g
pszeniczny wędzony 750g
lubelski granulat 60g
safbrew S-33
żelatyna 5g
zacieranie infuzyjneMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziNic tylko kopiować.
tylko co to takiego Wyeast2056, Nadwiślański 10 :
i te drożdże to na raz, czy jedne po drugim. :
A jeżeli już próbować kopiować, to z drożdżami Wyeast # 2565 (Koelsch).
Starter Wyeast i WLP # 006 (Bedford) był robiony ze skosów wspólnie.
Chmiel Nadwiślański, szyszka z własnego chmielnika o nieznanym alfa, był dozowany na garście (pewno więcej niż 10g ?). Jedna garść na 30 min. przd końcem, była też druga na 5 min. przed końcem gotowania.
Grodzisz był klarowany karukiem (o tem potem), ale obecnie żelatyna jest tak dobrze oczyszczona, że jej skuteczność jest nie gorsza. W obu przypadkach w istocie chodzi o to samo białko - kolagen.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
pszeniczny dymiony rozumiem, że też był własnoręcznie wyprodukowany?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Za największą nagrodę konkursową uznaję "nabycie" uprawnienia do uściśnięcia dłoni członkom Jury, ludziom którzy tymi dłońmi Grodzisza kiedyś tworzyli.
Nagrodę tę udało mi się szczęśliwie w Grodzisku odebrać
Ale była jeszcze jedna, bardzo miła niespodzianka.
Oto Browar Fortuna z jego dyrektorem, panem Aleksandrem Stammem, przygotował dla zwycięzcy II Konkursu medal pamiątkowy Browaru Fortuna i z wielkim staraniem oprawioną kopię przepisu na "Sposób użycia karuku" do piwa Grodziskiego.
"Sposób" jest pisany odręcznie ręką ostatniego właściciela Browarów Grodziskich i pochodzi prawdopodobnie z lat 1930-tych.
Darczyńca, Browar Fortuna zaznaczył:
"prosi się o zachowanie tej receptury jako osobistą tajemnicę przez okres 5 lat" , tak więc proszę mnie o nią na razie nie wypytywaćO!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzipszeniczny dymiony rozumiem, że też był własnoręcznie wyprodukowany?
Pochodził z bodajże ostatniej partii tam wyprodukowanej, która następnie trafiła do Francji.
Tak, ten słód ma ponad 10 lat! Jego resztki trzymam niczym relikwie.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedziPszeniczny dymiony był oryginalnym słodem pochodzącym ze słodowni przy ul. Przykop.
Pochodził z bodajże ostatniej partii tam wyprodukowanej, która następnie trafiła do Francji.
Tak, ten słód ma ponad 10 lat! Jego resztki trzymam niczym relikwie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziJa nie startowałam w konkursie, ale chyba za rok się w końcu skuszę
Smutno, że piwowarzy domowi znowu nie wykorzystali szansy by zademonstrować czynem przywiązania do najlepszych tradycji polskiego rzemiosła piwowarskiego. 14 zgłoszonych piw to żałośnie mało.
Ten Konkurs ma swoją wartość i sens tak długo, jak długo jego Jury tworzą byli piwowarzy Grodzisza. Jest też w moim odczuciu hołdem im osobiście składanym. W tym dniu znowu czują się potrzebni i ważni. To już bardzo starzy ludzie.
Oby za rok nie było za późno.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
Comment