Warsztaty 2009 - przymiarki

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
    ja dorzucę kilka refleksji:

myslałem przede wszystkim aby wykład dla poczatkujacych odbywał się w tegorocznym zapleczu
    piotry
    A gdzie w takim razie proponujesz konkurs piw domowych?

Co do reszty, to "kramiki" osobno z chmielem, słodem, chłodnicą, filtratorem testowaliśmy, brak zainteresowania był.

Co do zaproszenia producentów - bardzo dobra opcja, ale też chciałalbym, żebyście się włączyli z konkretami, pt. "znam takiego jednego rzeźnika..."

..............................
    Kopyr, no to zakładaj temat, miejmy nadzieję, że ktoś się zgłosi do prowadzenia, bo ja na pewno nie wyrobię
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

Może tymczasowe (gdy nie ma jakiś istotnych spraw na scenie) podzielenie sali jakimiś parawanami dałoby sensowny efekt żeby wszyscy na kupie nie siedzieli i mogli rozdzielić się wg zainteresowania i zaawansowania - (niestety sam parawanów nie posiadam i na razie zupełnie nie mam pojęcia skąd można by było je wziąć).
      Attached Files
      Last edited by ART; 2008-10-14, 11:14.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

Art - gratki - rysunek wymiata!

Comment

• piotry
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.08
          • 761

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          A gdzie w takim razie proponujesz konkurs piw domowych?

Co do reszty, to "kramiki" osobno z chmielem, słodem, chłodnicą, filtratorem testowaliśmy, brak zainteresowania był.

Co do zaproszenia producentów - bardzo dobra opcja, ale też chciałalbym, żebyście się włączyli z konkretami, pt. "znam takiego jednego rzeźnika..."

..............................
          Kopyr, no to zakładaj temat, miejmy nadzieję, że ktoś się zgłosi do prowadzenia, bo ja na pewno nie wyrobię
          konkurs można zorganizować kol sceny (patrzac na obrazek art'a w dolnym lewym rogu - wystarczy wydzielić mały teren (np. parawanami - o takie można zwrócić się do urzędu aby pozyczyli) mam nadzieję że nie byłoby to za bardzo dyskomfortowe dla jury ...

co do kramików to moze troche przesadziłem z rozdrabnianiem się, ale ogólnie chodzi o to zeby powstał punkt infomracyjny z prawdziwego zdarzenia gdzie mogą dowiedzieć się w cztery oczy co i jak nie tylko o warzeniu ale o samych warsztatach, sponsorach, mogą dostac listę kontaków do miejsc/ludzi pomocnych w warzeniu.....

i tu wpadłem na radykalny pomysł - miejsce z tablica ogloszeń piwowarów którzy pokażą jak się warzy we własnym domu - przyuczą nowego piwowara i zaznajomią z rzemiosłem sam zgłaszam swoją kandydaturę w razie jakby co - moje zgoszenie bedzie pierwsze na tablicy

pozdrawiam
          piotry

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23928

punkt z jedzeniem wszelakij maści - na dworze! żeby czosnkiem nie grzmociło w sali
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              żeby czosnkiem nie grzmociło w sali
              A co ci czosnek przeszkadza?
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

Comment

• Marusia
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

Bardzo fajowe pomysły

Przypominam jednak, że dobrze by było, jakby był również pomysł, a wręcz samodzielne "zorganizowanie" takich choćby parawanów. Chodzi o to, że jednoosobowo jestem w stanie ogarnąć jako tako to, co było do tej pory (pisząc "jednoosobowo" mam na myśli pozałatwianie wszystkich rzeczy, bo potem to już pomoc jest).

Prawda jest taka, że to za duża impreza na jednoosobową organizację, gdybym pracowała na etacie, to nie byłoby szans na zrobienie tego. A jeśli chcemy, żeby to się rozwijało, a nie stało w miejsciu, potrzebuję współorganizatorów pełną gębą

www.wrowar.com.pl

Comment

• piotry
                  • 2005.08
                  • 761

ok to proponuję zawiązanie grupy organizujacej z prezesem na czele (czole ?) czyli marusią (każdy wizerunek marusi na czole będzie miał ?)

tak serio to proponuję spotkanie się jakoś (może przy piwie ??) ludzi chcacych zaangażować się w organizację i podzielenie obowiązków - jak coś to ja się zgłaszam na ochotnika

pozdrawiam
                  piotry

Comment

• e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19261

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    A co ci czosnek przeszkadza?
                    a co nie może. nie wszyskich rajcuje czosnek Maruśka, konkrety już częściowo padł, a jeśli masz na myśli takie - dobra zajmę się tym- to szczerze nie bardzo mam czas na to, by coś zrobić w Kraku a co dopiero we Wrocławi jak nie wiem czy będę mial czas.
                    Jak już wspomniałem, zacnym, choć nie dla wszystkich i nieco krótszy byłby wykład tak jak fidoangel wspominał. co do innych pomysłów, które padły jestem za.

Comment

• jacer
                      • 2006.03
                      • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      a co nie może. nie wszyskich rajcuje czosnek
                      No chyba nie myślisz, że ktoś będzie kazał jeść surowe ząbki?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

Comment

• Marusia
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi

tak serio to proponuję spotkanie się jakoś (może przy piwie ??) ludzi chcacych zaangażować się w organizację i podzielenie obowiązków - jak coś to ja się zgłaszam na ochotnika
                        No to może zajmiesz się panelem degustacyjnym wg pomysłu Kopyra?

Przy piwie to się spotykamy co piątek, tylko Wy ostatnio mało przychodzicie - wiem, pewnie Was dobiło przyjęcie po weselne

www.wrowar.com.pl

Comment

• piotry
                          • 2005.08
                          • 761

w ten piatek może będziemy z basik jeśli chodzi o panel degustacyjny to doczytam dziś o co dokładnie tam chodzi i dam odpowiedź

a jeśli chodzi o naszą absencję to jedyne co mogę powiedziec na nasze usprawiedliwienie to to że musimy doprowadzić mieszkanie do stanu używalności z okazji parapetówy

Comment

• piotry
                            • 2005.08
                            • 761

wracając do tematu - panelem degustacyjnym mogę się zająć - choc przyznam szczerze że musze to omówić dokładnie z kopyrem, bo to mi przypomina to co naturalnie dzieje się na warsztatach tyle ze normalnie jest to niesformalizowane a teraz będzie,

myślę oglnie aby taki panel degustacyjny rozszerzyć na 2 (słownie dwa) parawany i aby była to ciągła degustacja z kolejnymi gatunkami:
                            np
                            13:00 - pils
                            14:00 - stout
                            15:00 - porter
                            itd

rzecz w tym ze zapraszałbym na degustacje gatunków wszystkich którzy mają dany gatunek i chce się nim podzielić oraz osoby które chcę spróbowac tych piw, cel tego taki że warzący moga dowiedzieć sie od innych warzacych jak uzyskać pewne rezultaty albo jak uniknac pewnych rzeczy aby wyszło dobre gatunkowe piwo a laicy moga spróbowac palety piw domowych i moga wnieść coś w rodzaju dobre niedobre, smakuje/niesmakuje
                            wiem że takie rozwiazanie jest kontrowersyjne ze względu na to że laik nie za bardzo zna sie na warzeniu ale wie co mu smakuje i pozornie głupie gadki typu - za kwasne albo za slodkie dają dużo do myslenia doświadczonym piwowara bo chcąc nie chcąc zmuszają do zrobienia lepszego piwa (czytałem ostatni oze takie rozwiązania są zdrowe dla rozwoju i sa stosowane w różnych branżach aby napedzić naukowe odkrycia z nastawieniem na rozwój przemysłu)

wiem ze napisałem to w nie tym watku co trzeba ale jak coś to zaraz przepisałem do odpowiedniego

pozdrawiam
                            piotry
                            Last edited by ART; 2008-10-21, 00:36.

Comment

• kopyr
                              • 2004.06
                              • 9475

W wątku o panelu, jakieś sugestie na ten temat padały. Proponuję wprowadzenie czegoś takiego jak "Nagroda Publiczności" dla browaru, który
                              - wystawił najlepsze piwa do degustacji,
                              - miał najlepsze etykiety,
                              - piwowar był najsympatyczniejszy,
                              czyli generalnie dla Browaru, który zaskarbił sobie największą sympatię publiczności.

Jak to zrobić technicznie? Albo dać listę wyborczą każdemu z listą browarów, ale IMO to zły pomysł, bo na pewno ktoś nie dojedzie, kogoś nie wydrukują itd. Albo każdemu dać kawałek kolorowego kartonika, który wręczy rzeczonemu piwowarowi. Piwowar z największą ilością kartoników odbiera nagrodę dla piwowara publiczności. Ewentualnie każdemu piwowarowi zostaje przyporządkowany numer, który na specjalnych wydrukowanych losach wpisuje uczestnik warsztatów.
                              blog.kopyra.com

Comment

• Marusia
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

Przestudiuję temat od początku i jutro postaram się ubrać to w jakiś wstępny plan z uwzględnieniem ram czasowych.

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X