Warsztaty 2009 - przymiarki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Warsztaty 2009 - przymiarki

    No cóż, pora na Telesfora się zbliża

    Na wstępie chciałabym podzielić się z Wami moimi refleksjami na temat tegorocznych Warsztatów.

    Przyznam szczerze, że byłam mocno zniechęcona po imprezie - zbyt dużo rzeczynie wypaliło, żeby mogło mnie to cieszyć jako głównego organizatora.

    Dużym ciosem był brak sklepów piwowarskich, dodatkowo olanie Warsztatów przez Sensora, choroba prezesa Krukowskiego.

    Gdyby nie stałe elementy, na których można się było oprzeć oraz niewątpliwie bardzo udany udział Browaru Amber (niewypowiedzianie się cieszę, że Simon zdążył zaliczyć tę imprezę, którą Amber dzięki niemu wspierał od samego jej początku) to naprawdę trzeba by było przyznać, że niewypał straszny.

    Na szczęście jak zwykle i przede wszystkim dopisali uczestnicy, którzy się zawsze potrafią dobrze bawić

    Konkurs piw też dzięki Jerzeu i wspaniałym jurorom się obronił. Co do degustacji - były dyskusje i myślę, że za rok rzeczywiście trzeba by zrobić degustację "na raty".


    A teraz koniec narzekania i pora przejść do konkretów

    Myślę o powrocie do korzeni, czyli o wykładzie dla początkujących (taki wykład miał Ziemek Fałat na pierwszych Warsztatach).

    Na Warsztaty przychodzi dużo osób, które nie mają bladego pojęcia jak zacząć i tu chyba wykład podparty migawkami na projektorze byłby dużo lepszy, niż pokaz warzenia. Tzn. nie uważam, że z pokazu należy zrezygnować, ale jest to za mało.

    Czekam na Wasze propozycje
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #2
    Warsztaty jak sama nazwa wskazuje powininy mieć formę praktyk, czy to w formie dosłownej czy wykładów, czy jednego i drugiego to już kwestia dogrania przez organizatorów. To powinien być stały punkt programu. Byłem na 2 edycjach warsztatów we Wrocku i szczerze jestem zachwycony udziałem nowych. Nawet jeśli część z nich przychodzi tylko podegustować, czy z ciekawości praktyczne wskazówki są pomocną zachętą. Przy takiej frekwencji jak macie co roku warto o tym pamiętać.
    Nie powiem, udział sklepów piwowarskich, firm związanych z domowym browarnictwem byłby miłym akcentem, bo skłaniającym do zakupów po prelekcji. Jak to wychodzi z punku widzenia samych sklepów to inna bajka...
    Po odejściu Simona trudno będzie liczyć na wsparcie Ambera, ale o jakąś perełkę warto się starać, wszak piwowarzy domowi nie piją tylko i wyłącznie swoich produktów, czy zaprzyjaźnionych piwowarów.
    Last edited by e-prezes; 2008-10-09, 13:50.

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
      (...)Po odejściu Simona trudno będzie liczyć na wsparcie Ambera(...)
      Tu się Tomku mylisz.
      Właściciele AMBERA jak i osoba piastująca stanowisko Simona, dość zgrabnie dają sobie w tej materii radę.
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        #4
        Zatem to cieszy

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
          Tu się Tomku mylisz.
          Właściciele AMBERA jak i osoba piastująca stanowisko Simona, dość zgrabnie dają sobie w tej materii radę.
          Z tego co słyszałam, to Huanghua masz rację

          E-prezes, a może jakieś konkrety, a nie takie tam ogólne bajania

          W toku dyskusji powarsztatowych padł pomysł modyfikacji konkursu na śrutowanie na dwa śrutowniki, to też fajna koncepcja jest.

          Ale może coś jeszcze?

          Liczę na to, że w przyszłym roku sklepy przyjadą, to już by był dopust Boży, jakby 2 lata z rzędu jakieś wypadki losowe się im zdarzyły
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #6
            Wykład dla całkiem zielonych to raczej krótkie,ogólne poinformowanie w przystępny,uproszczony sposób z czego (pokazanie uczestnikom i danie do spróbowania kilku podstawowych rodzajów słodu) aby przełamać stereotyp,że piwo się z chmielu robi.

            Wytłumaczenie jak przebiega proces zacierania bez zbytniego wnikania w szczegóły.

            Jak długo fermentuje piwo,jak sie robi aby było w butelce i miało gaz oraz oczywiście pokazanie najbardziej intrygującej rzeczy dla zwykłego śmiertelnika-KAPSLOWNICY.

            Tak w/g mnie to by wyglądało i tak jestem gotów to poprowadzić.
            Myślę,że takich wykładów powinno być kilka w czasie trwania Warsztatów np. o każdej pełnej godzinie gdzieś w osobnym pomieszczeniu ( na dole koło toalet jeśli w Agorze) lub gdzieś z boku głównego nurtu warsztatowego.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • elroy
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.10
              • 359

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              W toku dyskusji powarsztatowych padł pomysł modyfikacji konkursu na śrutowanie na dwa śrutowniki, to też fajna koncepcja jest.

              Ale może coś jeszcze?
              Kapslowanie Gretą na czas
              www.piwo.org

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Ja bym zgłosił taki pomysł - panelu degustacyjnego dla doświadczonych piwowarów. Umawiamy się na jakiś konkretny styl/style przynosimy po kilka butelek. Częstujemy się nawzajem i opowiadamy jak i co robiliśmy, oceniamy dokonania kolegów, wytykamy wady, chwalimy to co dobre. Formułę trzeba by jeszcze przedyskutować, ale myślę, że byłoby to coś fajnego. Zapisy najlepiej przed warsztatami, żeby nam się to nie rozmyło wśród chętnych do degustacji. Można zrobić limit minimalnej ilości uwarzonych warek (5 lub 10), ale nie wiem czy to konieczne.

                Dlaczego uważam, że trzeba by to rozdzielić od degustacji dla publiczności, bo zwykle jest tak, że pogadać z innym piwowarem można jedynie wtedy jak ma stolik obok. No bo nie jest zbyt elegancko, zostawiać swój stolik, ludzie podchodzą, chcą spróbować, podpytać, pochwalić, a tu gospodarza nie ma. Proponuję zrobić to w trakcie pokazu warzenia/wykładu dla początkujących, ale przed degustacją.

                Degustacja, tak jak już postulowałem wcześniej - trzeba ją zdecydowanie przyspieszyć, żeby nie odbywała się w pospiechu przy dźwięku składanych krzeseł i stolików. Można by pomyśleć, żeby zrobić, albo jakieś sesje degustacyjne, np. 2 lub 3, ogłaszane o jakichś pełnych godzinach, lub po prostu ogłosić ją dużo wcześniej (2-3 godziny przed końcem imprezy) i tyle.

                Przyszedł mi do głowy też taki pomysł, na nagrodę publiczności. Przy wejściu rozdano by jakieś losy/kwitki/kulki cokolwiek, co uczestnik mógłby wręczyć temu piwowarowi, którego piwa zrobiły na nim największe wrażenie. Osoba, która zebrałaby najwięcej takich głosów, zdobyłaby nagrodę publiczności. Taka osoba mogłaby dostać jakąś nagrodę, najlepiej porównywalną z 3. miejscem w konkursie piwowarskim. Nagrody za 2 i 3 miejsce, zabrać z puli loterii. Można by też zrobić dyplom, w stylu nagroda publiczności.
                Na tej samej zasadzie, jeśli by nam się chciało dać po dwa kwitki, głosy czy co tam będzie można zrobić plebiscyt na najładniejsze etykiety. Zasady takie same.

                Co do pokazu warzenia, byłbym za tym, żeby zrobić to jak najprościej. RIMS był bardzo fajny, tylko mógł co poniektórych przestraszyć.
                Last edited by kopyr; 2008-10-13, 21:36.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Panele degustacyjne dla doświadczonych piwowarów to bardzo zacny pomysł. Czy mógłbyś Kopyrze zająć się dopracowaniem szczegółów i dopilnowaniem tego? Oczywiście w kooperacji ze mną, bo będziemy musieli to jakoś wszystko w kupie utrzymać

                  Możemy utworzyć osobny temat i rozwinąć dyskusję już tylko pod tym katem,co ty na to?
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

                    #10
                    A jakie daty wchodza w gre?
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Daty czego?
                      Warsztaty są zawsze w II weekend maja
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Możemy utworzyć osobny temat i rozwinąć dyskusję już tylko pod tym katem,co ty na to?
                        Ok. Mogę się zaopiekować tym punktem programu.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                          Wykład dla całkiem zielonych to [ble ble ble ble...] oczywiście pokazanie najbardziej intrygującej rzeczy dla zwykłego śmiertelnika-KAPSLOWNICY.
                          Już słyszę ten pomruk niedowierzania...
                          A na serio pomysł Kopyra mi sie podoba. Chciałbym w końcu przyjechać...
                          Last edited by Seta; 2008-10-14, 07:34.

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ok. Mogę się zaopiekować tym punktem programu.
                            Mała errata, postaram się pilotować cała sprawę na forum. Udzielać się i w ogóle podrzucać pomysły, aczkolwiek na samych warsztatach musiałby się tym zająć ktoś inny, gdyż mój udział w nich stoi pod bardzo dużym znakiem zapytania (na 95% nie będę mógł być).
                            Może w toku dyskusji zgłosi się jakiś piwowar, z doświadczeniem, który by poprowadził panel.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • piotry
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.08
                              • 761

                              #15
                              ja dorzucę kilka refleksji:

                              myslałem przede wszystkim aby wykład dla poczatkujacych odbywał się w tegorocznym zapleczu - jest tam w miare kameralnie i milo - można by tam zrobić pokaz warzenia (mniejsza wrzawa sprzyja konwersacji) i prelekcje dla poczatkujacych (o konkretnych godzinach 2-3 razy powtórzone)

                              dodatkowo myslałem aby na głównej sali odbywał się kiermasz gdzie wystawialiby swoje produkty dytrubutorzy sprzetu (sklepy) oraz gdzie staliby ludzie z kramikami informacyjno usługowymi - np. kram z butelkowaniem - zabutelkuj swoje piwo, kram z etykietami - wydrukowano by kilka etykiet i kazdy może podpisac swoje piwo i zabrać do domu, mógł by tez tam być kram z chmielem - mozna by spróbowac/powąchać, ze słodem ....

                              dodatkowo jakieś inne usługi w stylu wyszynk (coś trza przecie pić)
                              można także zaprosić kogoś z produktami do piwa (jakiś chleb ze smalcem) aby sprzedawał swoje produkty głodnym gosciom i piwowarom (niestety restauracja obok nie wyrabia - szczególnie w zakresie przekąsek)

                              to tyle motyle
                              mam nadzieje że mnie zrozumiecie, jak coś to moge to wyjasnić przy piwie

                              pozdrawiam
                              piotry

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X