Receptura na piwo konkursowe 2009

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Receptura na piwo konkursowe 2009

    Jak zwykle: dwa piwa. Jak zwykle: jedno to pils niemiecki.

    Jak zwykle: proszę zgłaszać propozycje, co chcecie jako drugie piwo w konkursie???
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Jak zwykle: dwa piwa. Jak zwykle: jedno to pils niemiecki.

    Jak zwykle: proszę zgłaszać propozycje, co chcecie jako drugie piwo w konkursie???
    Dubbel?
    Będę warzył w sobotę. Zdąży się ładnie wyleżakować.

    Comment

    • iron
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.08
      • 6717

      #3
      Lambik - może do tego czasu nam się zdarzy jakiś kwasiżur, to będzie w sam raz na konkurs

      A na poważnie, to może Imperial Russian Stout, choć trochę mało czasu do wyleżakowania, za to jakie wyzwanie dla Jury.
      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
      Rock, Honor, Ojczyzna

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        IPA !
        Proponuję coś do 16 Blg bo jury może nie podołać
        Last edited by darko; 2008-10-09, 14:48.

        Comment

        • macas
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2008.02
          • 680

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Jak zwykle: dwa piwa. Jak zwykle: jedno to pils niemiecki.

          Jak zwykle: proszę zgłaszać propozycje, co chcecie jako drugie piwo w konkursie???
          Czy to coś zbliżonego do tego :
          Surowce:
          słod pilznieński 4kg
          słod Caraplis 0,3 kg
          słod monachijski 0,2 kg
          chmiel lubelski 100g
          drożdze saflager S-23 11,5g
          Takie znalazłem na forum

          A jako drugie proponuję np. ciemną pszenicę, dla zmiany smaku KOMISJI
          Last edited by macas; 2008-10-09, 14:53.
          Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
          Beniamin Franklin

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
            A jako drugie proponuję np. ciemną pszenicę, dla zmiany smaku KOMISJI
            Komisje i tak pewnie będą dwie.

            Ja popieram dubbela. Raz, że górna fermentacja. Dwa, że coś z klasztornych. Trzy, że ciemne.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              #7
              Tak dla przeciwwagi dla niemieckiego pilsa, proponuję jakiegoś z wyspiarskich ale'i.
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
                Tak dla przeciwwagi dla niemieckiego pilsa, proponuję jakiegoś z wyspiarskich ale'i.
                W zeszłym roku był stout. Bitter był w Żywcu. Optuję za czymś z Belgii.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  W zeszłym roku był stout. Bitter był w Żywcu. Optuję za czymś z Belgii.
                  Kurde ten dobry dubbel się skonczył A może Blond?

                  No chyba, że ma być ciemne. Może Koźlak?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • KULI
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 197

                    #10
                    Jestem też za czymś z Belgii, może być Dubbel - ważne coby decyzja szybko zapadła, bo maj tuż tuż , a Belgi winny poleżakować.

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                      No chyba, że ma być ciemne. Może Koźlak?
                      Albo Schwarzbier?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • KULI
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 197

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        Albo Schwarzbier?
                        Uważam, że jedno z piw powinno być górnej fermentacji - tradycyjnie. Osobiście nie warzę dolnej, bo nie mam warunków, a konkurs sobie cenię i chętnie biorę w nim udział

                        Comment

                        • Makaron
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 2107

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
                          Tak dla przeciwwagi dla niemieckiego pilsa, proponuję jakiegoś z wyspiarskich ale'i.
                          Brown Ale na przyklda.
                          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #14
                            Słuchajcie z tych ciemnych, które wymieniacie dubbel jest najbardziej IMO wdzięczny. Brown ale jest nudne. Poza tym weźcie pod uwagę, że jury musi mieć coś do kalibracji. Dubbelków bardzo dobrych w Polsce dostatek. Jeśli chodzi o brown ale jest jedyne Newcastle. Schwarzbierów w tej chwili w ogóle nie ma w sklepach, kiedyś był Kostritzer.
                            Koźlak nie, bo nie może być wszystko z jednego kręgu - niemieckiego. Poza tym ja koźlaków nie lubię
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              No dobra, przekonaliście mnie - też jestem za dubbelkiem

                              Tylko jak będzie upał, to nie biorę na siebie stanu upojenia alkoholowego jurorów
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X