Ja mam prośbę bo TU trochę nowy jeZdem, czy jakiś zaokrąglony zarys składników na te końkursowe pifka można prosić (PLEASE)
Receptura na piwo konkursowe 2009
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedziJa mam prośbę bo TU trochę nowy jeZdem, czy jakiś zaokrąglony zarys składników na te końkursowe pifka można prosić (PLEASE)Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziA ostatnio były do każdego inne kufle?
Już nie mów, że nie da się zorganizować 4 kielichów
To pisałam ja, MarusiaLast edited by slavoy; 2008-10-10, 16:04.Dick Laurent is dead.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedziJacer, zacytowałeś, a nie przeczytałeś??
To pisałam ja, Marusia
Trza postawić obok wiadro z wodą i nie trzeba będzie latać do łazienkiMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziTrza uruchomić wyszukiwarkę.
Że to gdzieś jest to ja też taki mądry jestem, tylko komputer mi utrudnia szukanie !!!!Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Comment
-
-
Macas, piwa wg BJCP.
No dobra, na dniach wezmę i przepiszę z książki
Comment
-
-
Znalazłem u JACER-a :
s. pilzneński 3,9 kg
s.pszeniczny jasny 0,5
s.monachijski 0,5
s.melanoidowy 0,5
s.Carared 0,3
cukier karmelizowany 0,5
rodzynki 0,1
czy to coś takiego ma byćPiwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedziCo roku jury degustuje z kubeczków jednorazowych, właśnie dlatego, żeby do każdej próbki były czysty podajnik.
aaa, widzisz, tego nie wiedziałem.
Ewentualnie mogę pobiegać do łazienkiMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Dubbel belgijski wg BJCP. Przepisane z książki "Znakomite piwa"
Klasyczny belgijski styl ciemnego mocnego piwa klasztornego, o barwie ciemnobursztynowej do miedzianej, zazwyczaj klarowny.
Zapach: złożony, głównie słodowy, z nutami czekoladowymi i karmelowymi (choc wykluczone są przypalane). Średnia zawartość estrów owocowych, estry korzenne i alkohol. Zazwyczaj brak aromatu chmielowego.
Smak: podobne nuty jak w zapachu. Dominuje słodowość, goryczka chmielowa najwyżej średnia.
Składniki: słód pilzneński lub pale, monachijski dla nadania słodowości, Special B i caramunich dla nut owocowych, ciemny cukier kandyzowany.
Tradycyjnie nie stosuje sie przypraw, ich wrażenie powstaje dzięki specjalnym drożdzom.
IBU: 15-25
Blg początkowe: 15,2% - 18,2%
Zaw. alkoholu (obj.) 6-7,5%
Comment
-
-
Pils niemiecki, źródło j.w.
Piwo jasne o średniej treściwości, niemiecka wersja pilznera czeskiego.
Zapach: lekki charakter słodowy, wyraźne nuty chmielowe.
Smak: długo utrzymująca się goryczka ze szlachetnych niemieckich odmian chmielu, słodowość od niskiej do średniej, dopuszczalna lekka słodowa słodkość.
Ogólnie charakter czysty.
Składniki: słód pilzneński, niemieckie odmiany chmielu, drożdże przeznaczone do niemieckich lagerów.
Comment
-
-
Oczywiście nie musimy się stosować ściśle do zaleceń składnikowych, chodzi o to, żeby uzyskać odpowiedni efekt. Najlepiej by było już teraz ustalić, jakie będzie piwo kalibracyjne, czekam na propozycje, tylko, żeby to nie były jakieś białe kruki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNajlepiej by było już teraz ustalić, jakie będzie piwo kalibracyjne, czekam na propozycje, tylko, żeby to nie były jakieś białe krukiMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
Comment