Receptura na piwo konkursowe 2009

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Do kalibracji niemieckiego najeźdźcy pilsa proponuję Augustinera, bo zacny jest, nie koncernowy i z Monachium, a z Monachium wielu najeźdźców pochodziło!
    Ustalmy coś. Konkurs polega na zrobieniu najlepszego piwa w kategorii, w tym wypadku, pils niemiecki, a nie klona piwa do kalibracji.
    Z pilsem IMO nie ma problemu, każdy mniej więcej wie o co chodzi. Problem jeśli już może być z dubbelkiem, ale to też raczej hipotetyczny problem.
    blog.kopyra.com

Comment

• sziszi
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.02
      • 37

Właśnie się zastanawiam nad popracowaniem nad brown ale, do konkursu.
      Jak wygląda sprawa z tymi piwami kalibracyjnymi? Czy to oficjalnie podaje się, które piwo jest wyznacznikiem stylu? Na jakiej zasadzie używa się tego w konkursie? Pytam bo jeszcze nie brałem udziału w tego typu imprezach.
      Faktycznie w Polsce oprócz Newcastle Brown Ale chyba nic nie jest dostępne. Ale jest jeszcze tyle czasu, że chyba zaopatrzę się w kilka innych brown ale z uk

Comment

• kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sziszi Wyświetlenie odpowiedzi
        Właśnie się zastanawiam nad popracowaniem nad brown ale, do konkursu.
        Jak wygląda sprawa z tymi piwami kalibracyjnymi? Czy to oficjalnie podaje się, które piwo jest wyznacznikiem stylu? Na jakiej zasadzie używa się tego w konkursie? Pytam bo jeszcze nie brałem udziału w tego typu imprezach.
        Faktycznie w Polsce oprócz Newcastle Brown Ale chyba nic nie jest dostępne. Ale jest jeszcze tyle czasu, że chyba zaopatrzę się w kilka innych brown ale z uk
        Kolega chyba nie przeczytał całego wątku. Zatwierdzony został dubbelek.

Na resztą pytań odpowiem tak. IMO konkurs nie polega na tym, żeby uwarzyć klona konkretnego piwa. Chodzi o to, żeby uwarzyć najlepsze piwo w danym stylu. Piwo kalibracyjne ma być pomocą dla tych członków jury, którzy nie będą się czuli szczególnie mocno w danym stylu. IMO należy unikać częstego porównywania z piwem kalibracyjnym.
        blog.kopyra.com

Comment

• Sherman
          Porucznik Browarny Tester
          • 2005.09
          • 305

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
          Do kalibracji niemieckiego najeźdźcy pilsa proponuję Augustinera, bo zacny jest, nie koncernowy i z Monachium, a z Monachium wielu najeźdźców pochodziło!
          Moim zdaniem Augustiner się kompletnie nie nadaje na piwo kalibrujące. Za mało chmielowych aromatów w zapachu i za duża słodowość. Prawie brak goryczki chmielowej(jak na niemieckiego pilsa). IHO jedno z lepszych piw monachijskich, ale nie pasuje jako kalibrator(co innego ich pszenica no ale w tym roku piwem konkursowym jest pils).

Comment

• sziszi
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.02
            • 37

ups, faktycznie coś przeoczyłem
            dzięki za odpowiedź właśnie o to mi chodziło z piwem kalibracyjnym

Comment

• fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Oczywiście nie musimy się stosować ściśle do zaleceń składnikowych, chodzi o to, żeby uzyskać odpowiedni efekt. Najlepiej by było już teraz ustalić, jakie będzie piwo kalibracyjne, czekam na propozycje, tylko, żeby to nie były jakieś białe kruki
              Nie podoba mi się pomysł robienia klona jakiegoś konkretnego piwa.

Wiem,że zaraz zostanę pouczony,że nie czytam dokładnie,że mogę robić jakie mi się podoba itd.

Dla mnie konkurs piw domowych jest wyborem najsmaczniejszego piwa zrobionego w jakimś konkretnym stylu. Piwo kalibracyjne wypaczy tę ideę.
              Dlaczego nie wybrać jako piwa kalibracyjnego "Tyskiego"?
              W konkursie na zrobienie "Tyskiego" nie wystartował bym i w żadnym tego typu też nie zamierzam.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23952

Dlatego ewentualne piwo kalibracyjne powinno być najpilniej strzeżoną tajemnicą jury
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

A jak jest z konkursem w Żywcu? Ja np zrobiłem smacznego portera, ale zupełnie (no względnie) nie podobnego do żywieckiego. Pytanie brzmi - jak bardzo się tam kalibrują...

Comment

• Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

Piwo kalibracyjne zostanie słodką tajemnicą jury zatem

Szukam organizatora konkursu, mam nadzieję, że nie będzie tak jak z panelem?
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                    X