VI WWP 2009 - Panel degustacyjny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krotoszyniak
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2002.08
    • 516

    #31
    Na festiwalach panel degustatorski ktory wybiera najlepsze piwa festiwalu zazwyczaj jest prowadzony podczas festiwalu ale w odizolowanym miejscu. Mozna ich ogladac z boku lecz nie wolo im przeszkadzac , czesto ogrodzeni barierka lub czym podobnym. Ocenia sie wedlug formulaza , punkty z uwagami i podsumowuje.
    Admin z Ratebeera
    Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
    Poromotor piwnej Polski na swiat :)

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
      I dla tych są właśnie warsztaty, jeśli im się spodoba to za rok będę jako piwowarzy, a PANEL o którym tu mówimy jest dla tych co już to piwo ważą (składniki) i warzą, a spotkają się aby to co robią smakowało jeszcze bardziej i piwowarom i OMC piwowarom !!!
      Dodaj jeszcze kilka wykrzyknikow do swojej wypowiedzi, to moze zrozumiesz o czym pisalem.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #33
        Sorrki Marcin ale ja też nie bardzo wiem o czym tak naprawdę pisałeś.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krotoszyniak Wyświetlenie odpowiedzi
          Na festiwalach panel degustatorski ktory wybiera najlepsze piwa festiwalu zazwyczaj jest prowadzony podczas festiwalu ale w odizolowanym miejscu. Mozna ich ogladac z boku lecz nie wolo im przeszkadzac , czesto ogrodzeni barierka lub czym podobnym. Ocenia sie wedlug formulaza , punkty z uwagami i podsumowuje.
          Tak wygląda nasz konkurs. Natomiast idea panelu degustacyjnego jest taka, żeby piwowarzy mogli podyskutować o swoich piwach i podeprzeć to przykładami i degustacją. Ponadto wielu z nas odczuwa brak opinii innych pasjonatów. Opinie laików nie są wystarczające, bo albo tylko chwalą, żeby dostać następne , albo nie potrafią docenić kunsztu, bo nie smakuje jak Tyskie.
          Co do przeniesienia się do knajpy, ma to kilka podstawowych wad. Po pierwsze właścicielowi knajpy wcale nie musi się to spodobać, raz, że sytuacja prawna nie jest jasna i mogliby go zacząć szturchać za wprowadzanie do obrotu piwa bez akcyzy, po drugie jemu zależy, żeby ludzie kupowali jego piwo, a nie przynosili swoje.
          Ponadto chodzi o to, żeby ubogacić ofertę WWP, a nie wypychać coś na inne dni, do knajpy itd.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #35
            Panel drugiego dnia, tak, jak szkolenie sensoryczne w 2006.

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #36
              Wyjscie do knajpy nie bylo moim pomyslem.
              Moim zdaniem panel wymaga spokoju, poza tym w czasie warsztatow nowi piwowarzy powinni byc dostepni, aby rozmawiac z nowymi, ktorzy chca zaczerpnac wiedzy, ale niekoniecznie nadaja sie do panelu, albo o nim nawet nie wiedza, tak jak o browar.bizie.

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
                Wyjscie do knajpy nie bylo moim pomyslem.
                Moim zdaniem panel wymaga spokoju, poza tym w czasie warsztatow nowi piwowarzy powinni byc dostepni, aby rozmawiac z nowymi, ktorzy chca zaczerpnac wiedzy, ale niekoniecznie nadaja sie do panelu, albo o nim nawet nie wiedza, tak jak o browar.bizie.
                Przecież panel jest jedynie jednym z punktów programu. Pozostałem właściwie wszystkie skierowane są do początkujących piwowarów.

                IMO panel powinien być w miarę na początku, a zwłaszcza przed degustacją dla publiczności.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  #38
                  Wtedy panel trzeba ograniczyc czasowo, a dyskusje o warzeniu lubia sie przeciagac.
                  Jesli tylko ja jestem za tym pomyslem, to nie bede go na sile forsowal.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #39
                    Możemy zrobić drugi dzień Warsztatów, ale nie w Agorze. Nie wystarczy mi sponsorów - sala jest płatna. Myślę, że Czeski raj nie miałby nic przeciwko

                    Z drugiej strony widziałabym ten drugi dzień jako jakiś ciekawy wykład - pracuję nad tym.

                    Panel degustacyjny wskazany jest w pierwszy dzień, gdyż część piwowarów po prostu bezczelnie wyjeżdża sobie później do domu, np. Anteks

                    Ale to juz kwestia doboru - jeśli będzie ogólny consensus, to nie widzę przeszkód, żeby w niedzielę na spokojnie spotkać się w kilkanaście osób z piwami, też można by wtedy przytachać piwa pozostałe po konkursie i poddać je dodatkowej ocenie
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Sherman
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2005.09
                      • 305

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Możemy zrobić drugi dzień Warsztatów, ale nie w Agorze. Nie wystarczy mi sponsorów - sala jest płatna. Myślę, że Czeski raj nie miałby nic przeciwko

                      Z drugiej strony widziałabym ten drugi dzień jako jakiś ciekawy wykład - pracuję nad tym.

                      Panel degustacyjny wskazany jest w pierwszy dzień, gdyż część piwowarów po prostu bezczelnie wyjeżdża sobie później do domu, np. Anteks

                      Ale to juz kwestia doboru - jeśli będzie ogólny consensus, to nie widzę przeszkód, żeby w niedzielę na spokojnie spotkać się w kilkanaście osób z piwami, też można by wtedy przytachać piwa pozostałe po konkursie i poddać je dodatkowej ocenie
                      Moim zdaniem panel powinien odbyć się w dzień przed warsztatami(wiem że jest to niemożliwe), chodzi o to,jeśli panel odbywałby się następnego dnia po warsztatach to na bank większość z nas będzie skacowana i idea panelu, jak rzeczowej dyskusji o próbowanych piwach legnie w gruzach. Przypomnijcie sobie wasz stan z niedzieli po ostatnich waszych warsztatach i jak bardzo byli byście na siłach zaangażować się w poważną dyskusję i poprawnie odbierać bodźce smakowe i zapachowe.

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10775

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Panel degustacyjny wskazany jest w pierwszy dzień, gdyż część piwowarów po prostu bezczelnie wyjeżdża sobie później do domu, np. Anteks
                        jak kopciuszek , dobrze że choć kilka piw zostawi
                        Ja miałbym uczestniczyć w panelu , ja skromny początkujący piwowar
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • macas
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2008.02
                          • 680

                          #42
                          Anteks nie świruj , a do tych co nie zrozumieli info dotyczącego KNAJPY, pisałem o zwyczaju po warsztatowym a nie PANELU degustacyjnym w knajpie.

                          i nadal podtrzymuję salę gdzie stały w tym roku lodówki, i oczywiście otwarte drzwi, aby każdy mógł zajrzeć ale nie każdy uczestniczyć !
                          Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                          Beniamin Franklin

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi

                            i nadal podtrzymuję salę gdzie stały w tym roku lodówki, i oczywiście otwarte drzwi, aby każdy mógł zajrzeć ale nie każdy uczestniczyć !
                            W tej sali, gdzie "stały lodówki" obradowało jury konkursowe, dlatego - właśnie tam stały lodówki.

                            Chyba nie wyobrażacie sobie, że jury będzie oceniało piwa konkursowe na sali, żeby panel degustacyjny miał zaciszny kącik?
                            Last edited by Marusia; 2008-10-27, 23:17.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • macas
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2008.02
                              • 680

                              #44
                              Ja przecież pisałem, że po obradach jury mógłby się zacząć panel degustacyjny, przecież ktoś musi wynieść jury po ocenie pilsa poprawionego klasztorniaczkiem .

                              Nie pamiętam ile trwała ocena piw konkursowych, ale może dałoby się to pogodzić ?
                              Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                              Beniamin Franklin

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi

                                Nie pamiętam ile trwała ocena piw konkursowych, ale może dałoby się to pogodzić ?
                                Trwała przez prawie całe Warsztaty, tak się jury rozdegustowało;D

                                Zatem jak sam widzisz - zero szans
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X