Na festiwalach panel degustatorski ktory wybiera najlepsze piwa festiwalu zazwyczaj jest prowadzony podczas festiwalu ale w odizolowanym miejscu. Mozna ich ogladac z boku lecz nie wolo im przeszkadzac , czesto ogrodzeni barierka lub czym podobnym. Ocenia sie wedlug formulaza , punkty z uwagami i podsumowuje.
VI WWP 2009 - Panel degustacyjny
Collapse
X
-
-
I dla tych są właśnie warsztaty, jeśli im się spodoba to za rok będę jako piwowarzy, a PANEL o którym tu mówimy jest dla tych co już to piwo ważą (składniki) i warzą, a spotkają się aby to co robią smakowało jeszcze bardziej i piwowarom i OMC piwowarom !!!Comment
-
Sorrki Marcin ale ja też nie bardzo wiem o czym tak naprawdę pisałeś."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Na festiwalach panel degustatorski ktory wybiera najlepsze piwa festiwalu zazwyczaj jest prowadzony podczas festiwalu ale w odizolowanym miejscu. Mozna ich ogladac z boku lecz nie wolo im przeszkadzac , czesto ogrodzeni barierka lub czym podobnym. Ocenia sie wedlug formulaza , punkty z uwagami i podsumowuje., albo nie potrafią docenić kunsztu, bo nie smakuje jak Tyskie.
Co do przeniesienia się do knajpy, ma to kilka podstawowych wad. Po pierwsze właścicielowi knajpy wcale nie musi się to spodobać, raz, że sytuacja prawna nie jest jasna i mogliby go zacząć szturchać za wprowadzanie do obrotu piwa bez akcyzy, po drugie jemu zależy, żeby ludzie kupowali jego piwo, a nie przynosili swoje.
Ponadto chodzi o to, żeby ubogacić ofertę WWP, a nie wypychać coś na inne dni, do knajpy itd.Comment
-
Wyjscie do knajpy nie bylo moim pomyslem.
Moim zdaniem panel wymaga spokoju, poza tym w czasie warsztatow nowi piwowarzy powinni byc dostepni, aby rozmawiac z nowymi, ktorzy chca zaczerpnac wiedzy, ale niekoniecznie nadaja sie do panelu, albo o nim nawet nie wiedza, tak jak o browar.bizie.Comment
-
Wyjscie do knajpy nie bylo moim pomyslem.
Moim zdaniem panel wymaga spokoju, poza tym w czasie warsztatow nowi piwowarzy powinni byc dostepni, aby rozmawiac z nowymi, ktorzy chca zaczerpnac wiedzy, ale niekoniecznie nadaja sie do panelu, albo o nim nawet nie wiedza, tak jak o browar.bizie.
IMO panel powinien być w miarę na początku, a zwłaszcza przed degustacją dla publiczności.Comment
-
Możemy zrobić drugi dzień Warsztatów, ale nie w Agorze. Nie wystarczy mi sponsorów - sala jest płatna. Myślę, że Czeski raj nie miałby nic przeciwko
Z drugiej strony widziałabym ten drugi dzień jako jakiś ciekawy wykład - pracuję nad tym.
Panel degustacyjny wskazany jest w pierwszy dzień, gdyż część piwowarów po prostu bezczelnie wyjeżdża sobie później do domu, np. Anteks
Ale to juz kwestia doboru - jeśli będzie ogólny consensus, to nie widzę przeszkód, żeby w niedzielę na spokojnie spotkać się w kilkanaście osób z piwami, też można by wtedy przytachać piwa pozostałe po konkursie i poddać je dodatkowej ocenieComment
-
Możemy zrobić drugi dzień Warsztatów, ale nie w Agorze. Nie wystarczy mi sponsorów - sala jest płatna. Myślę, że Czeski raj nie miałby nic przeciwko
Z drugiej strony widziałabym ten drugi dzień jako jakiś ciekawy wykład - pracuję nad tym.
Panel degustacyjny wskazany jest w pierwszy dzień, gdyż część piwowarów po prostu bezczelnie wyjeżdża sobie później do domu, np. Anteks
Ale to juz kwestia doboru - jeśli będzie ogólny consensus, to nie widzę przeszkód, żeby w niedzielę na spokojnie spotkać się w kilkanaście osób z piwami, też można by wtedy przytachać piwa pozostałe po konkursie i poddać je dodatkowej ocenieComment
-
Ja miałbym uczestniczyć w panelu , ja skromny początkujący piwowarMniej książków więcej piwaComment
-
Anteks nie świruj, a do tych co nie zrozumieli info dotyczącego KNAJPY, pisałem o zwyczaju po warsztatowym a nie PANELU degustacyjnym w knajpie.
i nadal podtrzymuję salę gdzie stały w tym roku lodówki, i oczywiście otwarte drzwi, aby każdy mógł zajrzeć ale nie każdy uczestniczyć !Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin FranklinComment
-
Chyba nie wyobrażacie sobie, że jury będzie oceniało piwa konkursowe na sali, żeby panel degustacyjny miał zaciszny kącik?Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2008-10-27, 23:17.Comment
-
Ja przecież pisałem, że po obradach jury mógłby się zacząć panel degustacyjny, przecież ktoś musi wynieść jury po ocenie pilsa poprawionego klasztorniaczkiem.
Nie pamiętam ile trwała ocena piw konkursowych, ale może dałoby się to pogodzić ?Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin FranklinComment
-
Comment