Regulamin IV KonkursPiw Domowych przy VI WWP

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
    Na Warsztatach.
    Tak mi smakowało.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Stasiek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.02
      • 609

      #62
      II miejsce w kategorii Dubbel - 120 punktów

      Uwagi jurorów: zbyt pełne, za słodkie

      A odfermentowało z 16 do 4°Blg
      Ostatnia zmiana dokonana przez Stasiek; 2009-05-19, 14:35.

      Comment

      • maaciej6
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.04
        • 219

        #63
        4 miejsce aex aequo w kategorii Pils - 94 pkt.

        Uwagi jurorów: zbyt duże nasycenie, utleniony
        Ostatnia zmiana dokonana przez maaciej6; 2009-05-19, 16:10.
        "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

        Wolsztyński Browar Domowy M & P

        Comment

        • hasintus
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2006.07
          • 850

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
          4 miejsce aex aequo w kategorii Pils - 94 pkt.

          Uwagi jurorów: zbyt duże nasycenie, utleniony
          To było 4 miejsce ex equo ze mną w kategorii Pils z iloscia punktow 94.
          Uwagi: dwuacetyl, pozostajaca, garbnikowa goryczka.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #65
            14 miejsce w kategorii Pils z iloscia punktow 61
            Uwagi jurorow: mydlany, nasloneczniony, siarkowy
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #66
              O w mordę - właśnie piję tego pilsa i zaczął mi mydłem zajeżdżać. Nie wyczuwałem tego wcześniej ale teraz...
              Ma ktoś pomysł co daje takie efekty?
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                O w mordę - właśnie piję tego pilsa i zaczął mi mydłem zajeżdżać. Nie wyczuwałem tego wcześniej ale teraz...
                Ma ktoś pomysł co daje takie efekty?
                oktanian amylu, zakażenie piwa na skutek kontaktu z detergentami.

                czyli coś nie wypłukałes dobrze.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Infam
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.05
                  • 715

                  #68
                  A jaki mieliście balling końcowy?
                  Chodzi mi głównie o pierwsze piątki.
                  "Dużo to nie znaczy Dobrze
                  Dobrze znaczy dużo"

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedzi
                    A jaki mieliście balling końcowy?
                    Chodzi mi głównie o pierwsze piątki.
                    2. Pils - 3 blg
                    10. Dubbel - 3,5 blg (zbyt pełne?? hmmm??)
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      10. Dubbel - 3,5 blg (zbyt pełne?? hmmm??)
                      Samo tylko odfermentowanie nie świadczy o pełności, czy jej braku. Dubbel miał podany wzorzec - Westmalle i do tego odnoszą się komentarze jurorów.

                      Zapraszam na szkolenie sensoryczne, dowiesz się, jak różnie są postrzegane zapachy i smaki przez różnych ludzi i co ma wpływ na różnorakie wrażenia. Piwa oceniali ludzie, nie maszyny d/s rozpoznawania związków chemicznych
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • macas
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2008.02
                        • 682

                        #71
                        dubbel 10 miejsce aex aequo 89 pkt. Uwagi jurorów: brak fenoli, za dużo przypraw

                        pils: 6 miejsce aex aequo 91 pkt.
                        Uwagi jurorów: kwaśny, piekący, słabo nagazowany

                        co do dubbla to i owszem z tymi przyprawami (bo lubię)

                        co do pilsa ale według Sensora odczucie pieczenia powstaje przy dużym nasyceniu CO2.
                        nie podważam werdyktu tylko głośno myślę ,
                        Podejrzewam, że chodziło o pianę
                        Ostatnia zmiana dokonana przez macas; 2009-05-20, 07:33.
                        Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                        Beniamin Franklin

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3491

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                          oktanian amylu, zakażenie piwa na skutek kontaktu z detergentami.

                          czyli coś nie wypłukałes dobrze.
                          To było by zbyt proste ale to na pewno nie to. Ten posmak faktycznie jest w obu pilsach z tej warki, które fermentowałem w różnych fermentorach i różnego surowca użyłem do refermentacji. Jeszcze sprawdzę czy "ale" z tej warki ma ten posmak.

                          Acha-gara nigdy nie myję żadnymi detergentami tylko płuczę i już...
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • artur2
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2008.02
                            • 535

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedzi
                            A jaki mieliście balling końcowy?
                            Chodzi mi głównie o pierwsze piątki.
                            Mój dubbel odfermentował z 17 do 3,5 na drożdżykach Belgian Strong Ale. Komentarz jurorów to m.in. "zbyt pełne".
                            Mniej alkoholu, więcej smaku !
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
                              pils: 6 miejsce aex aequo 91 pkt.
                              Uwagi jurorów: kwaśny, piekący, słabo nagazowany
                              Coś mi tu nie pasowało i sprawdziłam - w wysłanym do Cię mailu zacytowałam prawidłowo, na PW, trochę wyrwana z kontekstu, podałam Ci nieprawidłowy opis, za co przepraszam Listy wysyłałam po kolei, więc łatwo było utrzymać porządek

                              Opis miał być: siarkowy, długa goryczka, słabe nagazowanie, nie buduje piany
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedzi
                                A jaki mieliście balling końcowy?
                                Chodzi mi głównie o pierwsze piątki.
                                Jeśli mogę coś zasugerować, przy blg końcowym 3 czyli prawidłowym, odczucie pełności będzie różne w zależności od długości leżakowania, wykonania bądź nie dekokcji oraz składu zasypu (pełność smaku podniesie minimalny dodatek karmelowego).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X