Niedziela w Czeskim Raju?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grew
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.05
    • 766

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Zapraszamy 15 sierpnia na kolejną edycję wspólnego warzenia w Czeskim Raju
    A jakie piwo będzie warzone?

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Jestem otwarta na propozycje
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • grew
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.05
        • 766

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        Jestem otwarta na propozycje
        Proponuję Bittera (coś na kształt desitki ale z Kocoura) Najchętniej zobaczyłbym warzenie IPY, ale była dopiero co. Stout też jest mi bliski - ale również był.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Bitterek może być
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • grew
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.05
            • 766

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Bitterek może być
            Super! Dziękuję za wybór mojej propozycji

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Jak chcesz to możesz wymyślić zasyp, potestujemy
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • grew
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.05
                • 766

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Jak chcesz to możesz wymyślić zasyp, potestujemy
                Oj, za cienki jestem Ze składu desitki Kocourowej wiem tylko tyle:
                - słód pilzneński,
                - słód karmelowy,
                - trzy rodzaje specjalnego chmielu, w tym podejrzewam chmiel Centenniel (jest w IPA Samurai).

                Także zdaję się na Ciebie

                Comment

                • skitof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2007.11
                  • 2485

                  I właśnie Bitterek był dzisiaj warzony. A jak się okazało taborecik gazowy przyspieszył nieco cały proces warzenia, więc wszyscy mogli załapać się również na pokaz chmielenia chmielem goryczkowym i aromatycznym. Moja tam obecność była dzisiaj co nieco spontaniczna, tym bardziej zaskoczyła mnie niezła frekwencja i zainteresowanie. A oprócz warzenia można było podegustować kilka gatunków piw warzonych wcześniej w Czeskim Raju lub przez Marusię w domu. Młodziutki, deserowy Sweet Stout na przykład zapowiada się rewelacyjnie. Po doleżakowaniu będzie palce lizać. Warto wpaść od czasu do czasu, bo można też porozmawiać z ludźmi, którzy mają ciekawe plany lub marzenia, choć co z tego wyniknie to się okaże.

                  Comment

                  • grew
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2009.05
                    • 766

                    Szkółka była bardzo sympatyczna, towarzystwo także. Dziękuję Marusi i ekipie za organizowanie takich ciekawych imprez. Trzymajcie tak dalej

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Dziękuję wszystkim za miłe towarzystwo, bo i oprócz zapisanych na lekcje szkółkowiczów był tez Skitof, Mareks, Chemmobile i Bomba, nie wspominając o Antosiu, który dzielnie walczył z garem i ze mną (bo się okazało w trakcie szkółek, że ja i Antoś mamy w wielu punktach zupełnie inne zdanie na temat procesu zacierania)

                      No i Renatan był za barem, ledwo nadążajac z nalewaniem piw, bo nie dość, że gorąco było, to jeszcze podgrzewaliśmy atmosferę 40 litrowym garem pełnym wrzącej brzeczki Mamy zamówienie na zimę jako ogrzewanie lokalu

                      Dziękuję również Slavoyowi, który jak zwykle musiał na trzeźwo spędzić ten czas, żeby zabrać sprzęcior i me zwłoki na hacjendę
                      Last edited by Marusia; 2010-08-16, 11:05.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • fuliano
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2010.07
                        • 1835

                        ech, dlaczego w Wawie nie ma takich szkoleń

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby były - jednakże wtedy musiały by być odpłatne - dojazdy, noclegi i dodatkowy czas na to niestety za darmo nie są No i jeszcze jakiś lokal musiałby zostać opracowany na to, najlepiej z dobrym piwem, bo warzenie przy kufelku koncerniaka to już nie ten klimat.

                          Czyli jednak - są przeszkody
                          Last edited by Marusia; 2010-08-16, 12:36.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            W Warszawie też są hoży piwowarzy, wproś się do któregoś na warzenie.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Następna Szkółka 26 września - zapraszamy!
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Szkółka jutro, a ja zakatarzona Antoś na wywczasie, zatem jeśli jacyś zaprzyjaźnieni piwowarzy domowi będą chętni na wizytę w czeskim, to było by super, bo jak mnie choróbsko będzie trzymać, to mogę nie wyrobić głosowo z odpowiedziami na liczne jak zwykle pytania

                                A tak z innej beczki - w nawiązaniu do dyskusji o słodach karmelowych, uwarzymy jutro Ciasteczkowe Ale, w celu sprawdzenia ciasteczkowatości słodu Biscuit, który jako słód świeży faktycznie zalatuje mocno herbatnikami - o czym zresztą jutro uczestnicy Szkółki będą mogli się przekonać - ześrutuję go osobno dla większego efektu. Celem jest sprawdzenie, czy ta ciasteczkowatość utrzyma się w gotowym piwie.

                                Skład proponuję taki:
                                2 kg pilzneński
                                2,5 kg wiedeński lub monachijski
                                1 kg Biscuit

                                Zastanawiam się nad chmieleniem - chyba dla aromatu nic, bo to ma być ciasteczkowe piwo, a dla goryczki? Może 40 g lubelskiego szyszki...

                                Jutro warzymy znowu na taborecie gazowym, zatem cały proces, wraz z chmieleniem będzie zaliczony
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X