Niedziela w Czeskim Raju?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grew
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.05
    • 766

    #136
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Zapraszamy 15 sierpnia na kolejną edycję wspólnego warzenia w Czeskim Raju
    A jakie piwo będzie warzone?

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #137
      Jestem otwarta na propozycje
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • grew
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.05
        • 766

        #138
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        Jestem otwarta na propozycje
        Proponuję Bittera (coś na kształt desitki ale z Kocoura) Najchętniej zobaczyłbym warzenie IPY, ale była dopiero co. Stout też jest mi bliski - ale również był.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #139
          Bitterek może być
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • grew
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.05
            • 766

            #140
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Bitterek może być
            Super! Dziękuję za wybór mojej propozycji

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #141
              Jak chcesz to możesz wymyślić zasyp, potestujemy
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • grew
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.05
                • 766

                #142
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Jak chcesz to możesz wymyślić zasyp, potestujemy
                Oj, za cienki jestem Ze składu desitki Kocourowej wiem tylko tyle:
                - słód pilzneński,
                - słód karmelowy,
                - trzy rodzaje specjalnego chmielu, w tym podejrzewam chmiel Centenniel (jest w IPA Samurai).

                Także zdaję się na Ciebie

                Comment

                • skitof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2007.11
                  • 2485

                  #143
                  I właśnie Bitterek był dzisiaj warzony. A jak się okazało taborecik gazowy przyspieszył nieco cały proces warzenia, więc wszyscy mogli załapać się również na pokaz chmielenia chmielem goryczkowym i aromatycznym. Moja tam obecność była dzisiaj co nieco spontaniczna, tym bardziej zaskoczyła mnie niezła frekwencja i zainteresowanie. A oprócz warzenia można było podegustować kilka gatunków piw warzonych wcześniej w Czeskim Raju lub przez Marusię w domu. Młodziutki, deserowy Sweet Stout na przykład zapowiada się rewelacyjnie. Po doleżakowaniu będzie palce lizać. Warto wpaść od czasu do czasu, bo można też porozmawiać z ludźmi, którzy mają ciekawe plany lub marzenia, choć co z tego wyniknie to się okaże.

                  Comment

                  • grew
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2009.05
                    • 766

                    #144
                    Szkółka była bardzo sympatyczna, towarzystwo także. Dziękuję Marusi i ekipie za organizowanie takich ciekawych imprez. Trzymajcie tak dalej

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #145
                      Dziękuję wszystkim za miłe towarzystwo, bo i oprócz zapisanych na lekcje szkółkowiczów był tez Skitof, Mareks, Chemmobile i Bomba, nie wspominając o Antosiu, który dzielnie walczył z garem i ze mną (bo się okazało w trakcie szkółek, że ja i Antoś mamy w wielu punktach zupełnie inne zdanie na temat procesu zacierania)

                      No i Renatan był za barem, ledwo nadążajac z nalewaniem piw, bo nie dość, że gorąco było, to jeszcze podgrzewaliśmy atmosferę 40 litrowym garem pełnym wrzącej brzeczki Mamy zamówienie na zimę jako ogrzewanie lokalu

                      Dziękuję również Slavoyowi, który jak zwykle musiał na trzeźwo spędzić ten czas, żeby zabrać sprzęcior i me zwłoki na hacjendę
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-08-16, 11:05.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • fuliano
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2010.07
                        • 1835

                        #146
                        ech, dlaczego w Wawie nie ma takich szkoleń

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #147
                          Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby były - jednakże wtedy musiały by być odpłatne - dojazdy, noclegi i dodatkowy czas na to niestety za darmo nie są No i jeszcze jakiś lokal musiałby zostać opracowany na to, najlepiej z dobrym piwem, bo warzenie przy kufelku koncerniaka to już nie ten klimat.

                          Czyli jednak - są przeszkody
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-08-16, 12:36.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #148
                            W Warszawie też są hoży piwowarzy, wproś się do któregoś na warzenie.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #149
                              Następna Szkółka 26 września - zapraszamy!
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #150
                                Szkółka jutro, a ja zakatarzona Antoś na wywczasie, zatem jeśli jacyś zaprzyjaźnieni piwowarzy domowi będą chętni na wizytę w czeskim, to było by super, bo jak mnie choróbsko będzie trzymać, to mogę nie wyrobić głosowo z odpowiedziami na liczne jak zwykle pytania

                                A tak z innej beczki - w nawiązaniu do dyskusji o słodach karmelowych, uwarzymy jutro Ciasteczkowe Ale, w celu sprawdzenia ciasteczkowatości słodu Biscuit, który jako słód świeży faktycznie zalatuje mocno herbatnikami - o czym zresztą jutro uczestnicy Szkółki będą mogli się przekonać - ześrutuję go osobno dla większego efektu. Celem jest sprawdzenie, czy ta ciasteczkowatość utrzyma się w gotowym piwie.

                                Skład proponuję taki:
                                2 kg pilzneński
                                2,5 kg wiedeński lub monachijski
                                1 kg Biscuit

                                Zastanawiam się nad chmieleniem - chyba dla aromatu nic, bo to ma być ciasteczkowe piwo, a dla goryczki? Może 40 g lubelskiego szyszki...

                                Jutro warzymy znowu na taborecie gazowym, zatem cały proces, wraz z chmieleniem będzie zaliczony
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Marusia
                                  2013.11.17 - Wrocław, Szkółka Niedzielna w Czeskim Raju
                                  Marusia
                                  Niedzielne warzenie piwa w Czeskim Raju - reaktywacja!

                                  Dzięki aktywności wrocławskich piwowarów wracamy do Czeskiego Raju ze szkoleniami dla początkujących.
                                  Zapraszamy na pokaz warzenia piwa przeznaczony głównie dla świeżo upieczonych piwowarów, lub takich, którzy dopiero
                                  ...
                                  2013-10-23, 10:40
                                • ART
                                  Opole, Krakowska 32, Klubokawiarnia OPO
                                  ART
                                  Mają kilka nieobrandowanych kranów z piwami o nazwach IPA, Lager, itp.

                                  Bierzesz taką IPKę i pytasz się z jakiego to browaru. Dowiadujesz się że z Profesji Mówisz że browaru już trochę nie ma... No i otrzymujesz w rewanżu głęboki wzdech zdziwienia przy gorączkowym sprawdzaniu...
                                  2025-02-19, 19:15
                                • ART
                                  Liberec, Hanychovská 832/37, Pivotéka Liberec
                                  ART
                                  Dobrze zaopatrzony sklep z alkoholami i nie tylko. Wydzielona salka z piwami. Jeszcze większa wydzielona salka z rumami.

                                  Dużo kraftów (przede wszystkim), większość w lodówkach.

                                  Czynny poniedziałek - sobota 9-18, niedziela nieczynne

                                  www: http://pivoteka-liberec...
                                  2025-02-01, 09:39
                                • heckler
                                  Czechy, Hlavní 425, Třebotov, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...