Niedziela w Czeskim Raju?
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Pora na kolejną szkółkę - zapraszamy 28 listopada do Czeskiego Raju, jak zwykle na godz. 15.00. Jak ktoś ma jakieś propozycje, co uwarzyć, to chętnie się zapoznam
Pewnie już będzie dobra temperatura na dolniaki - pilsik jakiś?Comment
-
A ten to tylko ciągle o tym świątecznymNo dobra, w sumie czemu nie. Tylko dolna, czy górna fermentacja - jak dolna, to będzie na święta wielkanocne
Zatem raczej górna. Receptura bazowa - co proponujecie? Przyprawy:
- skórka pomarańczowa i cytrynowa
- goździki
- cynamon
- miodek
- imbirComment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2010-11-20, 12:43.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Jeśli kardamon, to raczej tylko on sam, bo jest dość intensywny. Piwo wychodzi o ciekawym aromacie cocacolowym.Comment
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
A ten to tylko ciągle o tym świątecznymNo dobra, w sumie czemu nie. Tylko dolna, czy górna fermentacja - jak dolna, to będzie na święta wielkanocne
Zatem raczej górna. Receptura bazowa - co proponujecie? Przyprawy:
- skórka pomarańczowa i cytrynowa
- goździki
- cynamon
- miodek
- imbir
Górniak z dużą ilością owoców w smaku i aromacie. To jest to !!
No to, do dzieła.Comment
-
A ten to tylko ciągle o tym świątecznymNo dobra, w sumie czemu nie. Tylko dolna, czy górna fermentacja - jak dolna, to będzie na święta wielkanocne
Zatem raczej górna. Receptura bazowa - co proponujecie? Przyprawy:
- skórka pomarańczowa i cytrynowa
- goździki
- cynamon
- miodek
- imbir
Tym bardziej, ze w zeszlorocznym mam imbiru na 3 warki z gorka i niedosyt, ze nie wyszlo jak chcialem...
Jako baze cos brazowawego i slodkawego bym proponowal:
polowa slod jasny, cwiartka wiedenski, z 15 % monacha, ewentualnie jeszcze cos - CaraVienne? special B?
chmiel aromatyczny
drozdze - brit ale?
z przypraw to jeszcze wanilia.
Masz opcje podzielic warke na 3 czesci? To moze jedna czesc z kardamonem, druga z cynamonem lub gozdzikami, miodem i imbirem, a trzecia z wanilia i skorka owocowa?
Rok temu robilem Honey-Ginger IPA i uwazam, ze za duzo w tym gorzkich akcentow.brloin; od Szczecina do WrocławiaComment
-
Chyba Ci się Brulionie w głowie poprzestawiało - i co, w Czeskim Raju mam 3 warki gotować?
Wezmę jakieś przyprawy, wagę, moździerz i coś wspólnie pokombijnujemy na miejscuComment
-
hahaha
no tak, rozpedzilem sie. kompletnie o tym nie pomyslalem, ze czesc rzeczy nalezaloby dodac do gotowania a nie tylko na fermentacje? wprost przeciwnie - zalozylem, ze podzielisz brzeczke do fermentacji i tu pojda dodatki.
ale spoko - podobba mi sie Twoja koncepcjabrloin; od Szczecina do WrocławiaComment
-
Zima ścisnęła, śniegu napadało - no to w sam raz dzisiaj takie zimowe piwo przyprawoweMocniejsze jakieś zrobimy, na miejscu w Raju zrobimy burzę mózgów co do chmielenia i przypraw - na najbliższe Święta pewnie jeszcze do picia się nie nada, ale na następną Szkółkę, która zapewne odbędzie się w styczniu, to już na pewno
Do zobaczenia - dziś w programie degustacyjnym m.in. Domowe Piwo KoncernoweComment
-
Piwo zimowe, uwarzone na poprzedniej szkółce już smakuje zacnie. O czym będzie się można przekonać 30 stycznia w trakcie degustacji na kolejnej odsłonie piwnego warzenia w Czeskim Raju - zapraszamy!
Coś chyba dolej fermentacji teraz wypadało by nawarzyć.... Jakieś propozycje?Comment
-
proponuje Tmave.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Niedzielne warzenie piwa w Czeskim Raju - reaktywacja!
Dzięki aktywności wrocławskich piwowarów wracamy do Czeskiego Raju ze szkoleniami dla początkujących.Zapraszamy na pokaz warzenia piwa przeznaczony głównie dla świeżo upieczonych piwowarów, lub takich, którzy dopiero...2013-10-23, 10:40 -
Mają kilka nieobrandowanych kranów z piwami o nazwach IPA, Lager, itp.
Bierzesz taką IPKę i pytasz się z jakiego to browaru. Dowiadujesz się że z ProfesjiMówisz że browaru już trochę nie ma... No i otrzymujesz w rewanżu głęboki wzdech zdziwienia przy gorączkowym sprawdzaniu...
-
Channel: Opolskie
-
-
Dobrze zaopatrzony sklep z alkoholami i nie tylko. Wydzielona salka z piwami. Jeszcze większa wydzielona salka z rumami.
Dużo kraftów (przede wszystkim), większość w lodówkach.
Czynny poniedziałek - sobota 9-18, niedziela nieczynne
www: http://pivoteka-liberec...-
Channel: Czechy
2025-02-01, 09:39 -
-
Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment