Niedziela w Czeskim Raju?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #151
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Antoś na wywczasie,

    hehe, no, już mi donieśli, że Antoś w Sulau
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #152
      Pora na kolejną szkółkę - zapraszamy 28 listopada do Czeskiego Raju, jak zwykle na godz. 15.00. Jak ktoś ma jakieś propozycje, co uwarzyć, to chętnie się zapoznam
      Pewnie już będzie dobra temperatura na dolniaki - pilsik jakiś?
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • brloin
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2002.10
        • 534

        #153
        a ja przypomne zeszloroczny temat: jakies swiateczne?
        brloin; od Szczecina do Wrocławia

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #154
          A ten to tylko ciągle o tym świątecznym No dobra, w sumie czemu nie. Tylko dolna, czy górna fermentacja - jak dolna, to będzie na święta wielkanocne Zatem raczej górna. Receptura bazowa - co proponujecie? Przyprawy:
          - skórka pomarańczowa i cytrynowa
          - goździki
          - cynamon
          - miodek
          - imbir
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13961

            #155
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            co proponujecie? Przyprawy:
            Kardamon ?
            Lukrecja ?
            Pieprz ?

            Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2010-11-20, 12:43.

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #156
              Jeśli kardamon, to raczej tylko on sam, bo jest dość intensywny. Piwo wychodzi o ciekawym aromacie cocacolowym.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13961

                #157
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Jeśli kardamon, to raczej tylko on sam, bo jest dość intensywny. Piwo wychodzi o ciekawym aromacie cocacolowym.
                Czyżby Fortuna go sypała?
                Ja co prawda nazywam ten ich posmak polococtowym, ale jeden pies

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • maroxan
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.03
                  • 179

                  #158
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  A ten to tylko ciągle o tym świątecznym No dobra, w sumie czemu nie. Tylko dolna, czy górna fermentacja - jak dolna, to będzie na święta wielkanocne Zatem raczej górna. Receptura bazowa - co proponujecie? Przyprawy:
                  - skórka pomarańczowa i cytrynowa
                  - goździki
                  - cynamon
                  - miodek
                  - imbir
                  Jeśli przyprawy to dobrze pasuje tutaj Saison, a jak wiemy świetnie komponuje się z aromatami pomarańczy.
                  Górniak z dużą ilością owoców w smaku i aromacie. To jest to !!

                  No to, do dzieła.
                  Cogito ergo sum vampiras
                  moje skromne warzenie
                  ________________
                  Nasze fotografie

                  Comment

                  • brloin
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2002.10
                    • 534

                    #159
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    A ten to tylko ciągle o tym świątecznym No dobra, w sumie czemu nie. Tylko dolna, czy górna fermentacja - jak dolna, to będzie na święta wielkanocne Zatem raczej górna. Receptura bazowa - co proponujecie? Przyprawy:
                    - skórka pomarańczowa i cytrynowa
                    - goździki
                    - cynamon
                    - miodek
                    - imbir
                    Oj bo tak
                    Tym bardziej, ze w zeszlorocznym mam imbiru na 3 warki z gorka i niedosyt, ze nie wyszlo jak chcialem...
                    Jako baze cos brazowawego i slodkawego bym proponowal:
                    polowa slod jasny, cwiartka wiedenski, z 15 % monacha, ewentualnie jeszcze cos - CaraVienne? special B?
                    chmiel aromatyczny
                    drozdze - brit ale?
                    z przypraw to jeszcze wanilia.
                    Masz opcje podzielic warke na 3 czesci? To moze jedna czesc z kardamonem, druga z cynamonem lub gozdzikami, miodem i imbirem, a trzecia z wanilia i skorka owocowa?

                    Rok temu robilem Honey-Ginger IPA i uwazam, ze za duzo w tym gorzkich akcentow.
                    brloin; od Szczecina do Wrocławia

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #160
                      Chyba Ci się Brulionie w głowie poprzestawiało - i co, w Czeskim Raju mam 3 warki gotować?

                      Wezmę jakieś przyprawy, wagę, moździerz i coś wspólnie pokombijnujemy na miejscu
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • brloin
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2002.10
                        • 534

                        #161
                        hahaha
                        no tak, rozpedzilem sie. kompletnie o tym nie pomyslalem, ze czesc rzeczy nalezaloby dodac do gotowania a nie tylko na fermentacje? wprost przeciwnie - zalozylem, ze podzielisz brzeczke do fermentacji i tu pojda dodatki.
                        ale spoko - podobba mi sie Twoja koncepcja
                        brloin; od Szczecina do Wrocławia

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #162
                          Zima ścisnęła, śniegu napadało - no to w sam raz dzisiaj takie zimowe piwo przyprawowe Mocniejsze jakieś zrobimy, na miejscu w Raju zrobimy burzę mózgów co do chmielenia i przypraw - na najbliższe Święta pewnie jeszcze do picia się nie nada, ale na następną Szkółkę, która zapewne odbędzie się w styczniu, to już na pewno

                          Do zobaczenia - dziś w programie degustacyjnym m.in. Domowe Piwo Koncernowe
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #163
                            Piwo zimowe, uwarzone na poprzedniej szkółce już smakuje zacnie. O czym będzie się można przekonać 30 stycznia w trakcie degustacji na kolejnej odsłonie piwnego warzenia w Czeskim Raju - zapraszamy!

                            Coś chyba dolej fermentacji teraz wypadało by nawarzyć.... Jakieś propozycje?
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • brloin
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2002.10
                              • 534

                              #164
                              no jasne:
                              kozlaka belgijskiego dolnofermentacyjnego
                              brloin; od Szczecina do Wrocławia

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #165
                                proponuje Tmave.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Marusia
                                  2013.11.17 - Wrocław, Szkółka Niedzielna w Czeskim Raju
                                  Marusia
                                  Niedzielne warzenie piwa w Czeskim Raju - reaktywacja!

                                  Dzięki aktywności wrocławskich piwowarów wracamy do Czeskiego Raju ze szkoleniami dla początkujących.
                                  Zapraszamy na pokaz warzenia piwa przeznaczony głównie dla świeżo upieczonych piwowarów, lub takich, którzy dopiero
                                  ...
                                  2013-10-23, 10:40
                                • ART
                                  Opole, Krakowska 32, Klubokawiarnia OPO
                                  ART
                                  Mają kilka nieobrandowanych kranów z piwami o nazwach IPA, Lager, itp.

                                  Bierzesz taką IPKę i pytasz się z jakiego to browaru. Dowiadujesz się że z Profesji Mówisz że browaru już trochę nie ma... No i otrzymujesz w rewanżu głęboki wzdech zdziwienia przy gorączkowym sprawdzaniu...
                                  wczoraj, 19:15
                                • ART
                                  Liberec, Hanychovská 832/37, Pivotéka Liberec
                                  ART
                                  Dobrze zaopatrzony sklep z alkoholami i nie tylko. Wydzielona salka z piwami. Jeszcze większa wydzielona salka z rumami.

                                  Dużo kraftów (przede wszystkim), większość w lodówkach.

                                  Czynny poniedziałek - sobota 9-18, niedziela nieczynne

                                  www: http://pivoteka-liberec...
                                  2025-02-01, 09:39
                                • heckler
                                  Czechy, Hlavní 425, Třebotov, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...