Niedziela w Czeskim Raju?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #181
    Pewnie, że będę.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #182
      Postawiłam na Munich Dunkela, a dziś sobie w domu wiedeńskiego lagerka machnę. Drożdże będą z odzysku Budvar Lagery z pilsa, który jutro pójdzie na cichą fermentację. Reszta jak w recepturze CP.

      Do zobaczenia
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #183
        Uwaga! Zepsuła nam się zapalarka gazu w taborecie - jeśli ktoś posiada w domu zapalarkę do kuchenki to proszę o informację tutaj i o zabranie jej ze sobą, bo zapałkami pod garem 40 litrowym trochę ciężko się manewruje
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #184
          Trzeba najpierw zapalić a później postawić gar
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #185
            Tak, i tak przy każdej przerwie, oraz przy podgrzewaniu w trakcie przerw jak temperatura za bardzo spadnie - bardzo dziękuję Jacer za poradę, bardzo cenna, pozwolisz, że nie skorzystam
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #186
              Oj, działo się wczoraj, działo... sala wypchana po brzegi, za późno zamknęłam zapisy Piwa domowego poszło sporo (chyba ze 2 skrzynki - jedna nasza oraz piwa przyniesione przez innych piwowarów), z kijów za barem też się lało... Ja rozpoczęłam Szkółkę wędzonym Urbockiem Uwarzyliśmy Munich Dunkela, a w każdym razie coś w tym rodzaju Jakaś nędzna wydajność wyszła - miało być 25 l 13 blg, a jest zaledwie 23 l 12 blg. Atmosfera Czeskiego raju wysysa ekstrakt
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • przemo70
                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                • 2007.05
                • 1501

                #187
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Oj, działo się wczoraj, działo... sala wypchana po brzegi, za późno zamknęłam zapisy Piwa domowego poszło sporo (chyba ze 2 skrzynki - jedna nasza oraz piwa przyniesione przez innych piwowarów), z kijów za barem też się lało... Ja rozpoczęłam Szkółkę wędzonym Urbockiem Uwarzyliśmy Munich Dunkela, a w każdym razie coś w tym rodzaju Jakaś nędzna wydajność wyszła - miało być 25 l 13 blg, a jest zaledwie 23 l 12 blg. Atmosfera Czeskiego raju wysysa ekstrakt
                Jak się piwowar/ka podczas warzenia rozrzedza to i wydajność spada, mam to przetestowane, czyli norma
                Ostatnia zmiana dokonana przez przemo70; 2011-01-31, 20:44.
                Save water, drink beer ...

                http://www.parowozy.com.pl/
                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #188
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                  Jak się piwowar/ka podczas warzenia rozrzedza to i wydajność spada, mam to przetestowane, czyli norma
                  Urbockiem to ja się raczej zagęściłam
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • przemo70
                    † 1970-2019 Piwosz w Raju
                    • 2007.05
                    • 1501

                    #189
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Urbockiem to ja się raczej zagęściłam
                    No nie przesadzaj, jednym urbockiem
                    Save water, drink beer ...

                    http://www.parowozy.com.pl/
                    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                    Comment

                    • klisz
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.11
                      • 4

                      #190
                      Dziękuję za pokaz. Nie wiedziałem, że w Raju jest tak tłoczno
                      W pociągu powrotnym z 20kg kartonem słodów też kolorowo nie było
                      Czas się więc zabrać za warzenie.
                      Jeszcze raz dzięki za atmosferę.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #191
                        Kolejna Szkółka 3 kwietnia - zapraszamy! Termin na ozpoczęcie sezonu górnofermentacyjnego akurat jak w sam raz
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #192
                          Szkółka już jutro - co by tu uwarzyć... będę miała świeżą gęstwę London ESB - może stoucik? Milk? Owsiany? Dry? Imperial?

                          Oprócz warzenia piwa oczywiście degustacja się odbędzie - w programie przewiduję: American IPA, Bitter, Zimowe Przyprawowe, Wee Heavy, Pils, Vienna Lager, Munich Dunkel
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-04-02, 12:30.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #193
                            No i nawarzyliśmy 27 litrów czarnucha 13 blg. Zasyp:
                            2 kg słód monachijski
                            2 kg słód pilzneński
                            1,2 kg słód owsiany
                            0,3 kg słód barwiący
                            0,4 kg jęczmień palony.

                            Frekwencja dopisała, degustacja również Degustatorzy w większości ocenili mojego bittera i AIPA na "tak sobie gorzkie" A mi się wydawało, że to killery

                            No, ale trzeba przyznać amerykańskim chmielom, że zapachy tak wkręcają, że można i goryczkę przełknąć bez bólu

                            Następna szkółka pewnie dopiero w lipcu
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-04-04, 13:25.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #194
                              Pora zabutelkować tę szkółkową warkę, wystarczająco się w wiaderku naczekała - półtora miecha Z 14 blg odfermentowała do 4. Wydajność, wyliczona łącznie ze stratami, wynikającymi z mojego lenistwa (czyli nieodcedzanie i wyżymanie pozostałości po chmieleniu oraz przelewanie na fermentację cichą metodą "chlust", która powoduje straty, bo podnosi osad drożdży z dna) 76,83%. Skoro już w innym temacie o wydajności rozmowa się toczy, to chcę pochwalić śrutownik CP
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-05-15, 09:25.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • LeoxxX
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2010.03
                                • 224

                                #195
                                Cieszy mnie ta wiadomość. Teraz wiem, że to ja muszę dokonać wszelkich starań by uzyskać wysoką wydajność z śrutownika CP

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Marusia
                                  2013.11.17 - Wrocław, Szkółka Niedzielna w Czeskim Raju
                                  Marusia
                                  Niedzielne warzenie piwa w Czeskim Raju - reaktywacja!

                                  Dzięki aktywności wrocławskich piwowarów wracamy do Czeskiego Raju ze szkoleniami dla początkujących.
                                  Zapraszamy na pokaz warzenia piwa przeznaczony głównie dla świeżo upieczonych piwowarów, lub takich, którzy dopiero
                                  ...
                                  2013-10-23, 10:40
                                • ART
                                  Opole, Krakowska 32, Klubokawiarnia OPO
                                  ART
                                  Mają kilka nieobrandowanych kranów z piwami o nazwach IPA, Lager, itp.

                                  Bierzesz taką IPKę i pytasz się z jakiego to browaru. Dowiadujesz się że z Profesji Mówisz że browaru już trochę nie ma... No i otrzymujesz w rewanżu głęboki wzdech zdziwienia przy gorączkowym sprawdzaniu...
                                  2025-02-19, 19:15
                                • ART
                                  Liberec, Hanychovská 832/37, Pivotéka Liberec
                                  ART
                                  Dobrze zaopatrzony sklep z alkoholami i nie tylko. Wydzielona salka z piwami. Jeszcze większa wydzielona salka z rumami.

                                  Dużo kraftów (przede wszystkim), większość w lodówkach.

                                  Czynny poniedziałek - sobota 9-18, niedziela nieczynne

                                  www: http://pivoteka-liberec...
                                  2025-02-01, 09:39
                                • heckler
                                  Czechy, Hlavní 425, Třebotov, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...