Niedziela w Czeskim Raju?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • brloin
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2002.10
    • 534

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    A nieprawda, temperatura okazała się być idealną - 10-12 stopni w fermentowni i zaszczepiłam S 23

    A kolejna Szkółka 29.11.09 - zapraszamy
    Dzień przed andrzejkami? Oj to bedzie szkola a nie szkolka chyba
    Nie dotre, gdyz transport z Hameryki bede odbieral we Warszawie
    Ale na kolejna....
    brloin; od Szczecina do Wrocławia

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brloin
      Dzień przed andrzejkami?
      Andrzeje sobie porobią imprezy w soboty, to chyba do 15 w niedzielę wytrzeźwieją razem z gośćmi
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia

        A kolejna Szkółka 29.11.09 - zapraszamy
        Z przyczyn różnych najbliższa szkółka jednak odbędzie się dopiero 13 grudnia.

        Nic to - więcej piw dojrzeje do degustacji

        Zapraszamy do zapisów.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #79
          To już jutro. Zapowiada się dziki tłum

          Co by uwarzyć - jakieś sugestie? Pomyślałam o milk stoucie.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • brloin
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2002.10
            • 534

            #80
            Uwarz IPA. Porównamy
            brloin; od Szczecina do Wrocławia

            Comment

            • chemmobile
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2009.03
              • 2168

              #81
              Z Kroniki Szkółki Niedzielnej wyszukałem zapiski o poprzednio warzonych piwach. Były to: pale ale, dry stout, grodziskie, irish red ale, dunkelweizen, orkiszowe w Opolu, scottish ale, oatmalt stout w Chorzowie, alt, rauchbier. Przewaga ale miażdżąca
              Moja propozycja to uwarzenie jutro... pilsa. Wiem, jasne pilsy/lagery to pospolite piwa, ale może to być pils z "dodatkami" albo trochę "zmodyfikowany". Ponieważ powstanie w Czeskim Raju, a dojrzewanie rozpocznie w czasie świąt, to nazwiemy je "Rajskie Świąteczne"
              Oooo i pora roku odpowiednia na leżakowanie jasnego
              Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
              Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #82
                No to mamy IPA kontra Milkstout kontra Pils - może ktoś jeszcze się wypowie, wieczorem zrobię losowanie (Gromit będzie sierotką) i pójdę śrutować
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • brloin
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2002.10
                  • 534

                  #83
                  Kurczę, Chemmobile masz rację - "sfiksowaliście boście ale'a w Polsce nie mieli"-syndrom nam się chyba odezwał. Pomysł z pilsem świątecznym jest dobry.
                  Jednakowoż: przejrzałem pośpiesznie receptury z "radical brewing", niestety akurat pilsa na święta nie ma. Są ale Macie zatem jakiś przepis?
                  Jeśli nie to ja bym proponował zostać w klimacie świąt i albo zrobić jedno z piw, które podam poniżej, albo pójść na żywioł i zrobić mocne jasne z dodatkiem przypraw. W obu przypadkach mogę: dać propozycje przypraw z książki/przetłumaczyć przepisy.
                  A spodobały mi (i nie są przekombinowane w warzeniu):
                  - Spiced Dunkel Weizenbock (bock z przyprawami)
                  - Honey Ginger IPA (imbir i miód dodane na cichą)
                  - Abbey Weizen (klasyczny weizen fermentowany Belgian Abbey, z dodatkiem skórki mandarynki ewentualnie)
                  No i jeszcze coś na dolną:
                  - Bat Bateman's Black Pepper Porter (porter z dodatkiem czarnego pieprzu jak sama nazwa wskazuje)

                  Co Wy na to?
                  brloin; od Szczecina do Wrocławia

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #84
                    To ma być szkółka czy warzenie dla zaawansowanych?

                    Pokarzcie ludkom jakąś prostą recepturę, bez dodatków dziwacznych, bo się przelękną.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • brloin
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2002.10
                      • 534

                      #85
                      A jakieś straszne różnice w samym warzeniu widzisz? To co Marusia pokazuje na szkółce jest podobne, od technicznej strony patrząc. A że powstają różne, delikatnie mówiąc, nietypowe piwa, to zupełnie inna sprawa i imho nie ma to znaczenia dla obserwujących wykonanie warki.
                      brloin; od Szczecina do Wrocławia

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #86
                        Taaaa.... stawiam raczej na coś prostszego, a to z tego względu, że nie mam już dziś czasu na grzebanie w necie i komponowanie całkiem nowych receptur. A co do warzenia, to ludzie przychodzą na prezentację multimedialną i na zacieranie infuzyjne, które jest podobne, niezależnie od receptury, zatem i wynalazki mogą być. Ale nie tą razą, trochę za późno ten pomysł
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • brloin
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2002.10
                          • 534

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          Taaaa.... stawiam raczej na coś prostszego, a to z tego względu, że nie mam już dziś czasu na grzebanie w necie i komponowanie całkiem nowych receptur. A co do warzenia, to ludzie przychodzą na prezentację multimedialną i na zacieranie infuzyjne, które jest podobne, niezależnie od receptury, zatem i wynalazki mogą być. Ale nie tą razą, trochę za późno ten pomysł
                          nosz zaraz mnie strzeli
                          za 5 minut ide do Fido i Hanki, zatem jest wystarczajaco czasu, zeby podsunac Ci pod nos, jakze trudna recepture na ginger honey IPA:
                          - luknij na strone 73 do znakomitych piw - przepis na IPA
                          - do cichej dodaj skruszonego imbiru kandyzowanego - 60 gramów (sklepy z herbata), oraz 0,9 kg miodu.
                          I masz trudne piwo....
                          brloin; od Szczecina do Wrocławia

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #88
                            Ten przepis to mnie akurat nie ciągnie, bo piwa z imbirem to nie maj stajl

                            Po za tym przepis na IPA to ja mam swój, nie muszę się podpierać innymi

                            Ale ta "świąteczność" jednak mnie aczęła kręcić i zastanawiam się nad moim zeszłorocznym dubblem z kardamonem, czy by go nie powtórzyć na Szkółce.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-12-12, 18:22.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #89
                              Sznurek do składu:


                              Do chmielenia (30 g marynki i 20 g lublina) ziarna kardamonu - szczypta.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #90
                                A jakieś piwa domowe adeptom dajecie do picia czy tylko czeskorajowe?
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Marusia
                                  2013.11.17 - Wrocław, Szkółka Niedzielna w Czeskim Raju
                                  Marusia
                                  Niedzielne warzenie piwa w Czeskim Raju - reaktywacja!

                                  Dzięki aktywności wrocławskich piwowarów wracamy do Czeskiego Raju ze szkoleniami dla początkujących.
                                  Zapraszamy na pokaz warzenia piwa przeznaczony głównie dla świeżo upieczonych piwowarów, lub takich, którzy dopiero
                                  ...
                                  2013-10-23, 10:40
                                • ART
                                  Opole, Krakowska 32, Klubokawiarnia OPO
                                  ART
                                  Mają kilka nieobrandowanych kranów z piwami o nazwach IPA, Lager, itp.

                                  Bierzesz taką IPKę i pytasz się z jakiego to browaru. Dowiadujesz się że z Profesji Mówisz że browaru już trochę nie ma... No i otrzymujesz w rewanżu głęboki wzdech zdziwienia przy gorączkowym sprawdzaniu...
                                  wczoraj, 19:15
                                • ART
                                  Liberec, Hanychovská 832/37, Pivotéka Liberec
                                  ART
                                  Dobrze zaopatrzony sklep z alkoholami i nie tylko. Wydzielona salka z piwami. Jeszcze większa wydzielona salka z rumami.

                                  Dużo kraftów (przede wszystkim), większość w lodówkach.

                                  Czynny poniedziałek - sobota 9-18, niedziela nieczynne

                                  www: http://pivoteka-liberec...
                                  2025-02-01, 09:39
                                • heckler
                                  Czechy, Hlavní 425, Třebotov, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...