Niedziela w Czeskim Raju?
Collapse
X
-
Comment
-
Z przyczyn różnych najbliższa szkółka jednak odbędzie się dopiero 13 grudnia.
Nic to - więcej piw dojrzeje do degustacji
Zapraszamy do zapisów.Comment
-
To już jutro. Zapowiada się dziki tłum
Co by uwarzyć - jakieś sugestie? Pomyślałam o milk stoucie.Comment
-
Z Kroniki Szkółki Niedzielnej wyszukałem zapiski o poprzednio warzonych piwach. Były to: pale ale, dry stout, grodziskie, irish red ale, dunkelweizen, orkiszowe w Opolu, scottish ale, oatmalt stout w Chorzowie, alt, rauchbier. Przewaga ale miażdżąca
Moja propozycja to uwarzenie jutro... pilsa. Wiem, jasne pilsy/lagery to pospolite piwa, ale może to być pils z "dodatkami" albo trochę "zmodyfikowany". Ponieważ powstanie w Czeskim Raju, a dojrzewanie rozpocznie w czasie świąt, to nazwiemy je "Rajskie Świąteczne"
Oooo i pora roku odpowiednia na leżakowanie jasnegoLwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
No to mamy IPA kontra Milkstout kontra Pils - może ktoś jeszcze się wypowie, wieczorem zrobię losowanie (Gromit będzie sierotką) i pójdę śrutować
Comment
-
Kurczę, Chemmobile masz rację - "sfiksowaliście boście ale'a w Polsce nie mieli"-syndrom nam się chyba odezwał. Pomysł z pilsem świątecznym jest dobry.
Jednakowoż: przejrzałem pośpiesznie receptury z "radical brewing", niestety akurat pilsa na święta nie ma. Są aleMacie zatem jakiś przepis?
Jeśli nie to ja bym proponował zostać w klimacie świąt i albo zrobić jedno z piw, które podam poniżej, albo pójść na żywioł i zrobić mocne jasne z dodatkiem przypraw. W obu przypadkach mogę: dać propozycje przypraw z książki/przetłumaczyć przepisy.
A spodobały mi (i nie są przekombinowane w warzeniu):
- Spiced Dunkel Weizenbock (bock z przyprawami)
- Honey Ginger IPA (imbir i miód dodane na cichą)
- Abbey Weizen (klasyczny weizen fermentowany Belgian Abbey, z dodatkiem skórki mandarynki ewentualnie)
No i jeszcze coś na dolną:
- Bat Bateman's Black Pepper Porter (porter z dodatkiem czarnego pieprzu jak sama nazwa wskazuje)
Co Wy na to?brloin; od Szczecina do WrocławiaComment
-
To ma być szkółka czy warzenie dla zaawansowanych?
Pokarzcie ludkom jakąś prostą recepturę, bez dodatków dziwacznych, bo się przelękną.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
A jakieś straszne różnice w samym warzeniu widzisz? To co Marusia pokazuje na szkółce jest podobne, od technicznej strony patrząc. A że powstają różne, delikatnie mówiąc, nietypowe piwa, to zupełnie inna sprawa i imho nie ma to znaczenia dla obserwujących wykonanie warki.brloin; od Szczecina do WrocławiaComment
-
Taaaa.... stawiam raczej na coś prostszego, a to z tego względu, że nie mam już dziś czasu na grzebanie w necie i komponowanie całkiem nowych receptur. A co do warzenia, to ludzie przychodzą na prezentację multimedialną i na zacieranie infuzyjne, które jest podobne, niezależnie od receptury, zatem i wynalazki mogą być. Ale nie tą razą, trochę za późno ten pomysłComment
-
Taaaa.... stawiam raczej na coś prostszego, a to z tego względu, że nie mam już dziś czasu na grzebanie w necie i komponowanie całkiem nowych receptur. A co do warzenia, to ludzie przychodzą na prezentację multimedialną i na zacieranie infuzyjne, które jest podobne, niezależnie od receptury, zatem i wynalazki mogą być. Ale nie tą razą, trochę za późno ten pomysł
za 5 minut ide do Fido i Hanki, zatem jest wystarczajaco czasu, zeby podsunac Ci pod nos, jakze trudna recepture na ginger honey IPA:
- luknij na strone 73 do znakomitych piw - przepis na IPA
- do cichej dodaj skruszonego imbiru kandyzowanego - 60 gramów (sklepy z herbata), oraz 0,9 kg miodu.
I masz trudne piwo....brloin; od Szczecina do WrocławiaComment
-
Ten przepis to mnie akurat nie ciągnie, bo piwa z imbirem to nie maj stajl
Po za tym przepis na IPA to ja mam swój, nie muszę się podpierać innymi
Ale ta "świąteczność" jednak mnie aczęła kręcić i zastanawiam się nad moim zeszłorocznym dubblem z kardamonem, czy by go nie powtórzyć na Szkółce.Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-12-12, 18:22.Comment
-
A jakieś piwa domowe adeptom dajecie do picia czy tylko czeskorajowe?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Niedzielne warzenie piwa w Czeskim Raju - reaktywacja!
Dzięki aktywności wrocławskich piwowarów wracamy do Czeskiego Raju ze szkoleniami dla początkujących.Zapraszamy na pokaz warzenia piwa przeznaczony głównie dla świeżo upieczonych piwowarów, lub takich, którzy dopiero...2013-10-23, 10:40 -
Mają kilka nieobrandowanych kranów z piwami o nazwach IPA, Lager, itp.
Bierzesz taką IPKę i pytasz się z jakiego to browaru. Dowiadujesz się że z ProfesjiMówisz że browaru już trochę nie ma... No i otrzymujesz w rewanżu głęboki wzdech zdziwienia przy gorączkowym sprawdzaniu...
-
Channel: Opolskie
-
-
Dobrze zaopatrzony sklep z alkoholami i nie tylko. Wydzielona salka z piwami. Jeszcze większa wydzielona salka z rumami.
Dużo kraftów (przede wszystkim), większość w lodówkach.
Czynny poniedziałek - sobota 9-18, niedziela nieczynne
www: http://pivoteka-liberec...-
Channel: Czechy
2025-02-01, 09:39 -
-
Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment