Niedziela w Czeskim Raju?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • brloin
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2002.10
    • 534

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    A nieprawda, temperatura okazała się być idealną - 10-12 stopni w fermentowni i zaszczepiłam S 23

    A kolejna Szkółka 29.11.09 - zapraszamy
    Dzień przed andrzejkami? Oj to bedzie szkola a nie szkolka chyba
    Nie dotre, gdyz transport z Hameryki bede odbieral we Warszawie
    Ale na kolejna....
    brloin; od Szczecina do Wrocławia

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brloin Wyświetlenie odpowiedzi
      Dzień przed andrzejkami?
      Andrzeje sobie porobią imprezy w soboty, to chyba do 15 w niedzielę wytrzeźwieją razem z gośćmi
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi

        A kolejna Szkółka 29.11.09 - zapraszamy
        Z przyczyn różnych najbliższa szkółka jednak odbędzie się dopiero 13 grudnia.

        Nic to - więcej piw dojrzeje do degustacji

        Zapraszamy do zapisów.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #79
          To już jutro. Zapowiada się dziki tłum

          Co by uwarzyć - jakieś sugestie? Pomyślałam o milk stoucie.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • brloin
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2002.10
            • 534

            #80
            Uwarz IPA. Porównamy
            brloin; od Szczecina do Wrocławia

            Comment

            • chemmobile
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2009.03
              • 2168

              #81
              Z Kroniki Szkółki Niedzielnej wyszukałem zapiski o poprzednio warzonych piwach. Były to: pale ale, dry stout, grodziskie, irish red ale, dunkelweizen, orkiszowe w Opolu, scottish ale, oatmalt stout w Chorzowie, alt, rauchbier. Przewaga ale miażdżąca
              Moja propozycja to uwarzenie jutro... pilsa. Wiem, jasne pilsy/lagery to pospolite piwa, ale może to być pils z "dodatkami" albo trochę "zmodyfikowany". Ponieważ powstanie w Czeskim Raju, a dojrzewanie rozpocznie w czasie świąt, to nazwiemy je "Rajskie Świąteczne"
              Oooo i pora roku odpowiednia na leżakowanie jasnego
              Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
              Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #82
                No to mamy IPA kontra Milkstout kontra Pils - może ktoś jeszcze się wypowie, wieczorem zrobię losowanie (Gromit będzie sierotką) i pójdę śrutować
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • brloin
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2002.10
                  • 534

                  #83
                  Kurczę, Chemmobile masz rację - "sfiksowaliście boście ale'a w Polsce nie mieli"-syndrom nam się chyba odezwał. Pomysł z pilsem świątecznym jest dobry.
                  Jednakowoż: przejrzałem pośpiesznie receptury z "radical brewing", niestety akurat pilsa na święta nie ma. Są ale Macie zatem jakiś przepis?
                  Jeśli nie to ja bym proponował zostać w klimacie świąt i albo zrobić jedno z piw, które podam poniżej, albo pójść na żywioł i zrobić mocne jasne z dodatkiem przypraw. W obu przypadkach mogę: dać propozycje przypraw z książki/przetłumaczyć przepisy.
                  A spodobały mi (i nie są przekombinowane w warzeniu):
                  - Spiced Dunkel Weizenbock (bock z przyprawami)
                  - Honey Ginger IPA (imbir i miód dodane na cichą)
                  - Abbey Weizen (klasyczny weizen fermentowany Belgian Abbey, z dodatkiem skórki mandarynki ewentualnie)
                  No i jeszcze coś na dolną:
                  - Bat Bateman's Black Pepper Porter (porter z dodatkiem czarnego pieprzu jak sama nazwa wskazuje)

                  Co Wy na to?
                  brloin; od Szczecina do Wrocławia

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #84
                    To ma być szkółka czy warzenie dla zaawansowanych?

                    Pokarzcie ludkom jakąś prostą recepturę, bez dodatków dziwacznych, bo się przelękną.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • brloin
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2002.10
                      • 534

                      #85
                      A jakieś straszne różnice w samym warzeniu widzisz? To co Marusia pokazuje na szkółce jest podobne, od technicznej strony patrząc. A że powstają różne, delikatnie mówiąc, nietypowe piwa, to zupełnie inna sprawa i imho nie ma to znaczenia dla obserwujących wykonanie warki.
                      brloin; od Szczecina do Wrocławia

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #86
                        Taaaa.... stawiam raczej na coś prostszego, a to z tego względu, że nie mam już dziś czasu na grzebanie w necie i komponowanie całkiem nowych receptur. A co do warzenia, to ludzie przychodzą na prezentację multimedialną i na zacieranie infuzyjne, które jest podobne, niezależnie od receptury, zatem i wynalazki mogą być. Ale nie tą razą, trochę za późno ten pomysł
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • brloin
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2002.10
                          • 534

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Taaaa.... stawiam raczej na coś prostszego, a to z tego względu, że nie mam już dziś czasu na grzebanie w necie i komponowanie całkiem nowych receptur. A co do warzenia, to ludzie przychodzą na prezentację multimedialną i na zacieranie infuzyjne, które jest podobne, niezależnie od receptury, zatem i wynalazki mogą być. Ale nie tą razą, trochę za późno ten pomysł
                          nosz zaraz mnie strzeli
                          za 5 minut ide do Fido i Hanki, zatem jest wystarczajaco czasu, zeby podsunac Ci pod nos, jakze trudna recepture na ginger honey IPA:
                          - luknij na strone 73 do znakomitych piw - przepis na IPA
                          - do cichej dodaj skruszonego imbiru kandyzowanego - 60 gramów (sklepy z herbata), oraz 0,9 kg miodu.
                          I masz trudne piwo....
                          brloin; od Szczecina do Wrocławia

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #88
                            Ten przepis to mnie akurat nie ciągnie, bo piwa z imbirem to nie maj stajl

                            Po za tym przepis na IPA to ja mam swój, nie muszę się podpierać innymi

                            Ale ta "świąteczność" jednak mnie aczęła kręcić i zastanawiam się nad moim zeszłorocznym dubblem z kardamonem, czy by go nie powtórzyć na Szkółce.
                            Last edited by Marusia; 2009-12-12, 18:22.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #89
                              Sznurek do składu:


                              Do chmielenia (30 g marynki i 20 g lublina) ziarna kardamonu - szczypta.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #90
                                A jakieś piwa domowe adeptom dajecie do picia czy tylko czeskorajowe?
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X