Niedziela w Czeskim Raju?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Antoś na wywczasie,

    hehe, no, już mi donieśli, że Antoś w Sulau
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Pora na kolejną szkółkę - zapraszamy 28 listopada do Czeskiego Raju, jak zwykle na godz. 15.00. Jak ktoś ma jakieś propozycje, co uwarzyć, to chętnie się zapoznam
      Pewnie już będzie dobra temperatura na dolniaki - pilsik jakiś?
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • brloin
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2002.10
        • 534

        a ja przypomne zeszloroczny temat: jakies swiateczne?
        brloin; od Szczecina do Wrocławia

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          A ten to tylko ciągle o tym świątecznym No dobra, w sumie czemu nie. Tylko dolna, czy górna fermentacja - jak dolna, to będzie na święta wielkanocne Zatem raczej górna. Receptura bazowa - co proponujecie? Przyprawy:
          - skórka pomarańczowa i cytrynowa
          - goździki
          - cynamon
          - miodek
          - imbir
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13961

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            co proponujecie? Przyprawy:
            Kardamon ?
            Lukrecja ?
            Pieprz ?

            Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2010-11-20, 12:43.

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Jeśli kardamon, to raczej tylko on sam, bo jest dość intensywny. Piwo wychodzi o ciekawym aromacie cocacolowym.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13961

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Jeśli kardamon, to raczej tylko on sam, bo jest dość intensywny. Piwo wychodzi o ciekawym aromacie cocacolowym.
                Czyżby Fortuna go sypała?
                Ja co prawda nazywam ten ich posmak polococtowym, ale jeden pies

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • maroxan
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.03
                  • 179

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  A ten to tylko ciągle o tym świątecznym No dobra, w sumie czemu nie. Tylko dolna, czy górna fermentacja - jak dolna, to będzie na święta wielkanocne Zatem raczej górna. Receptura bazowa - co proponujecie? Przyprawy:
                  - skórka pomarańczowa i cytrynowa
                  - goździki
                  - cynamon
                  - miodek
                  - imbir
                  Jeśli przyprawy to dobrze pasuje tutaj Saison, a jak wiemy świetnie komponuje się z aromatami pomarańczy.
                  Górniak z dużą ilością owoców w smaku i aromacie. To jest to !!

                  No to, do dzieła.
                  Cogito ergo sum vampiras
                  moje skromne warzenie
                  ________________
                  Nasze fotografie

                  Comment

                  • brloin
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2002.10
                    • 534

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    A ten to tylko ciągle o tym świątecznym No dobra, w sumie czemu nie. Tylko dolna, czy górna fermentacja - jak dolna, to będzie na święta wielkanocne Zatem raczej górna. Receptura bazowa - co proponujecie? Przyprawy:
                    - skórka pomarańczowa i cytrynowa
                    - goździki
                    - cynamon
                    - miodek
                    - imbir
                    Oj bo tak
                    Tym bardziej, ze w zeszlorocznym mam imbiru na 3 warki z gorka i niedosyt, ze nie wyszlo jak chcialem...
                    Jako baze cos brazowawego i slodkawego bym proponowal:
                    polowa slod jasny, cwiartka wiedenski, z 15 % monacha, ewentualnie jeszcze cos - CaraVienne? special B?
                    chmiel aromatyczny
                    drozdze - brit ale?
                    z przypraw to jeszcze wanilia.
                    Masz opcje podzielic warke na 3 czesci? To moze jedna czesc z kardamonem, druga z cynamonem lub gozdzikami, miodem i imbirem, a trzecia z wanilia i skorka owocowa?

                    Rok temu robilem Honey-Ginger IPA i uwazam, ze za duzo w tym gorzkich akcentow.
                    brloin; od Szczecina do Wrocławia

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Chyba Ci się Brulionie w głowie poprzestawiało - i co, w Czeskim Raju mam 3 warki gotować?

                      Wezmę jakieś przyprawy, wagę, moździerz i coś wspólnie pokombijnujemy na miejscu
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • brloin
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2002.10
                        • 534

                        hahaha
                        no tak, rozpedzilem sie. kompletnie o tym nie pomyslalem, ze czesc rzeczy nalezaloby dodac do gotowania a nie tylko na fermentacje? wprost przeciwnie - zalozylem, ze podzielisz brzeczke do fermentacji i tu pojda dodatki.
                        ale spoko - podobba mi sie Twoja koncepcja
                        brloin; od Szczecina do Wrocławia

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Zima ścisnęła, śniegu napadało - no to w sam raz dzisiaj takie zimowe piwo przyprawowe Mocniejsze jakieś zrobimy, na miejscu w Raju zrobimy burzę mózgów co do chmielenia i przypraw - na najbliższe Święta pewnie jeszcze do picia się nie nada, ale na następną Szkółkę, która zapewne odbędzie się w styczniu, to już na pewno

                          Do zobaczenia - dziś w programie degustacyjnym m.in. Domowe Piwo Koncernowe
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Piwo zimowe, uwarzone na poprzedniej szkółce już smakuje zacnie. O czym będzie się można przekonać 30 stycznia w trakcie degustacji na kolejnej odsłonie piwnego warzenia w Czeskim Raju - zapraszamy!

                            Coś chyba dolej fermentacji teraz wypadało by nawarzyć.... Jakieś propozycje?
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • brloin
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2002.10
                              • 534

                              no jasne:
                              kozlaka belgijskiego dolnofermentacyjnego
                              brloin; od Szczecina do Wrocławia

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                proponuje Tmave.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X