Pewnie, że będę.
Niedziela w Czeskim Raju?
Collapse
X
-
Postawiłam na Munich Dunkela, a dziś sobie w domu wiedeńskiego lagerka machnę. Drożdże będą z odzysku Budvar Lagery z pilsa, który jutro pójdzie na cichą fermentację. Reszta jak w recepturze CP.
Do zobaczenia
Comment
-
-
Uwaga! Zepsuła nam się zapalarka gazu w taborecie - jeśli ktoś posiada w domu zapalarkę do kuchenki to proszę o informację tutaj i o zabranie jej ze sobą, bo zapałkami pod garem 40 litrowym trochę ciężko się manewruje
Comment
-
-
Trzeba najpierw zapalić a później postawić garMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Tak, i tak przy każdej przerwie, oraz przy podgrzewaniu w trakcie przerw jak temperatura za bardzo spadnie - bardzo dziękuję Jacer za poradę, bardzo cenna, pozwolisz, że nie skorzystam
Comment
-
-
Oj, działo się wczoraj, działo... sala wypchana po brzegi, za późno zamknęłam zapisy Piwa domowego poszło sporo (chyba ze 2 skrzynki - jedna nasza oraz piwa przyniesione przez innych piwowarów), z kijów za barem też się lało... Ja rozpoczęłam Szkółkę wędzonym Urbockiem Uwarzyliśmy Munich Dunkela, a w każdym razie coś w tym rodzaju Jakaś nędzna wydajność wyszła - miało być 25 l 13 blg, a jest zaledwie 23 l 12 blg. Atmosfera Czeskiego raju wysysa ekstrakt
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziOj, działo się wczoraj, działo... sala wypchana po brzegi, za późno zamknęłam zapisy Piwa domowego poszło sporo (chyba ze 2 skrzynki - jedna nasza oraz piwa przyniesione przez innych piwowarów), z kijów za barem też się lało... Ja rozpoczęłam Szkółkę wędzonym Urbockiem Uwarzyliśmy Munich Dunkela, a w każdym razie coś w tym rodzaju Jakaś nędzna wydajność wyszła - miało być 25 l 13 blg, a jest zaledwie 23 l 12 blg. Atmosfera Czeskiego raju wysysa ekstraktOstatnia zmiana dokonana przez przemo70; 2011-01-31, 20:44.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedziJak się piwowar/ka podczas warzenia rozrzedza to i wydajność spada, mam to przetestowane, czyli norma
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziUrbockiem to ja się raczej zagęściłamSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Kolejna Szkółka 3 kwietnia - zapraszamy! Termin na ozpoczęcie sezonu górnofermentacyjnego akurat jak w sam raz
Comment
-
-
Szkółka już jutro - co by tu uwarzyć... będę miała świeżą gęstwę London ESB - może stoucik? Milk? Owsiany? Dry? Imperial?
Oprócz warzenia piwa oczywiście degustacja się odbędzie - w programie przewiduję: American IPA, Bitter, Zimowe Przyprawowe, Wee Heavy, Pils, Vienna Lager, Munich DunkelOstatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-04-02, 12:30.
Comment
-
-
No i nawarzyliśmy 27 litrów czarnucha 13 blg. Zasyp:
2 kg słód monachijski
2 kg słód pilzneński
1,2 kg słód owsiany
0,3 kg słód barwiący
0,4 kg jęczmień palony.
Frekwencja dopisała, degustacja również Degustatorzy w większości ocenili mojego bittera i AIPA na "tak sobie gorzkie" A mi się wydawało, że to killery
No, ale trzeba przyznać amerykańskim chmielom, że zapachy tak wkręcają, że można i goryczkę przełknąć bez bólu
Następna szkółka pewnie dopiero w lipcuOstatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-04-04, 13:25.
Comment
-
-
Pora zabutelkować tę szkółkową warkę, wystarczająco się w wiaderku naczekała - półtora miecha Z 14 blg odfermentowała do 4. Wydajność, wyliczona łącznie ze stratami, wynikającymi z mojego lenistwa (czyli nieodcedzanie i wyżymanie pozostałości po chmieleniu oraz przelewanie na fermentację cichą metodą "chlust", która powoduje straty, bo podnosi osad drożdży z dna) 76,83%. Skoro już w innym temacie o wydajności rozmowa się toczy, to chcę pochwalić śrutownik CPOstatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-05-15, 09:25.
Comment
-
Comment