Niedziela w Czeskim Raju?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #181
    Pewnie, że będę.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #182
      Postawiłam na Munich Dunkela, a dziś sobie w domu wiedeńskiego lagerka machnę. Drożdże będą z odzysku Budvar Lagery z pilsa, który jutro pójdzie na cichą fermentację. Reszta jak w recepturze CP.

      Do zobaczenia
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #183
        Uwaga! Zepsuła nam się zapalarka gazu w taborecie - jeśli ktoś posiada w domu zapalarkę do kuchenki to proszę o informację tutaj i o zabranie jej ze sobą, bo zapałkami pod garem 40 litrowym trochę ciężko się manewruje
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #184
          Trzeba najpierw zapalić a później postawić gar
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #185
            Tak, i tak przy każdej przerwie, oraz przy podgrzewaniu w trakcie przerw jak temperatura za bardzo spadnie - bardzo dziękuję Jacer za poradę, bardzo cenna, pozwolisz, że nie skorzystam
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #186
              Oj, działo się wczoraj, działo... sala wypchana po brzegi, za późno zamknęłam zapisy Piwa domowego poszło sporo (chyba ze 2 skrzynki - jedna nasza oraz piwa przyniesione przez innych piwowarów), z kijów za barem też się lało... Ja rozpoczęłam Szkółkę wędzonym Urbockiem Uwarzyliśmy Munich Dunkela, a w każdym razie coś w tym rodzaju Jakaś nędzna wydajność wyszła - miało być 25 l 13 blg, a jest zaledwie 23 l 12 blg. Atmosfera Czeskiego raju wysysa ekstrakt
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • przemo70
                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                • 2007.05
                • 1501

                #187
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Oj, działo się wczoraj, działo... sala wypchana po brzegi, za późno zamknęłam zapisy Piwa domowego poszło sporo (chyba ze 2 skrzynki - jedna nasza oraz piwa przyniesione przez innych piwowarów), z kijów za barem też się lało... Ja rozpoczęłam Szkółkę wędzonym Urbockiem Uwarzyliśmy Munich Dunkela, a w każdym razie coś w tym rodzaju Jakaś nędzna wydajność wyszła - miało być 25 l 13 blg, a jest zaledwie 23 l 12 blg. Atmosfera Czeskiego raju wysysa ekstrakt
                Jak się piwowar/ka podczas warzenia rozrzedza to i wydajność spada, mam to przetestowane, czyli norma
                Ostatnia zmiana dokonana przez przemo70; 2011-01-31, 21:44.
                Save water, drink beer ...

                http://www.parowozy.com.pl/
                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #188
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                  Jak się piwowar/ka podczas warzenia rozrzedza to i wydajność spada, mam to przetestowane, czyli norma
                  Urbockiem to ja się raczej zagęściłam
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • przemo70
                    † 1970-2019 Piwosz w Raju
                    • 2007.05
                    • 1501

                    #189
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Urbockiem to ja się raczej zagęściłam
                    No nie przesadzaj, jednym urbockiem
                    Save water, drink beer ...

                    http://www.parowozy.com.pl/
                    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                    Comment

                    • klisz
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.11
                      • 4

                      #190
                      Dziękuję za pokaz. Nie wiedziałem, że w Raju jest tak tłoczno
                      W pociągu powrotnym z 20kg kartonem słodów też kolorowo nie było
                      Czas się więc zabrać za warzenie.
                      Jeszcze raz dzięki za atmosferę.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #191
                        Kolejna Szkółka 3 kwietnia - zapraszamy! Termin na ozpoczęcie sezonu górnofermentacyjnego akurat jak w sam raz
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #192
                          Szkółka już jutro - co by tu uwarzyć... będę miała świeżą gęstwę London ESB - może stoucik? Milk? Owsiany? Dry? Imperial?

                          Oprócz warzenia piwa oczywiście degustacja się odbędzie - w programie przewiduję: American IPA, Bitter, Zimowe Przyprawowe, Wee Heavy, Pils, Vienna Lager, Munich Dunkel
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-04-02, 13:30.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #193
                            No i nawarzyliśmy 27 litrów czarnucha 13 blg. Zasyp:
                            2 kg słód monachijski
                            2 kg słód pilzneński
                            1,2 kg słód owsiany
                            0,3 kg słód barwiący
                            0,4 kg jęczmień palony.

                            Frekwencja dopisała, degustacja również Degustatorzy w większości ocenili mojego bittera i AIPA na "tak sobie gorzkie" A mi się wydawało, że to killery

                            No, ale trzeba przyznać amerykańskim chmielom, że zapachy tak wkręcają, że można i goryczkę przełknąć bez bólu

                            Następna szkółka pewnie dopiero w lipcu
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-04-04, 14:25.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #194
                              Pora zabutelkować tę szkółkową warkę, wystarczająco się w wiaderku naczekała - półtora miecha Z 14 blg odfermentowała do 4. Wydajność, wyliczona łącznie ze stratami, wynikającymi z mojego lenistwa (czyli nieodcedzanie i wyżymanie pozostałości po chmieleniu oraz przelewanie na fermentację cichą metodą "chlust", która powoduje straty, bo podnosi osad drożdży z dna) 76,83%. Skoro już w innym temacie o wydajności rozmowa się toczy, to chcę pochwalić śrutownik CP
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-05-15, 10:25.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • LeoxxX
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2010.03
                                • 224

                                #195
                                Cieszy mnie ta wiadomość. Teraz wiem, że to ja muszę dokonać wszelkich starań by uzyskać wysoką wydajność z śrutownika CP

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Marusia
                                  2013.11.17 - Wrocław, Szkółka Niedzielna w Czeskim Raju
                                  Marusia
                                  Niedzielne warzenie piwa w Czeskim Raju - reaktywacja!

                                  Dzięki aktywności wrocławskich piwowarów wracamy do Czeskiego Raju ze szkoleniami dla początkujących.
                                  Zapraszamy na pokaz warzenia piwa przeznaczony głównie dla świeżo upieczonych piwowarów, lub takich, którzy dopiero
                                  ...
                                  2013-10-23, 11:40
                                • bastion
                                  Włochy, Palermo, Via Castrofilippo 20, Ballarak Magione.
                                  bastion
                                  Mikrusów we Włoszech nie brakuje. Ba jest ich multum. Jednak w większości są to jakieś browarki umiejscowione w garażach na takich peryferiach, że dotarcie tam wymaga niezłego wysiłku. W przypadku Palermo, miasta turystycznego z pięknymi zabytkami, przed wyjazdem tam oczekiwałem ich może...
                                  2025-04-24, 22:25
                                • darekd
                                  Fortuna, Miłosław Jasne Pełne
                                  darekd
                                  Chyba nowość na rynku.

                                  Ekstr. 12,5%
                                  Alk. 5%

                                  Pełne i słodowe piwo jasne, które zachwyca zrównoważonym smakiem. Wyczuwalna, przyjemna goryczka subtelnie kontrastuje z bogatym, gładkim profilem słodowym, nawiązując do charakteru dawnych, mniej odfermentowanych lagerów....
                                  2025-03-20, 20:40
                                • ART
                                  Opole, Krakowska 32, Klubokawiarnia OPO
                                  ART
                                  Mają kilka nieobrandowanych kranów z piwami o nazwach IPA, Lager, itp.

                                  Bierzesz taką IPKę i pytasz się z jakiego to browaru. Dowiadujesz się że z Profesji Mówisz że browaru już trochę nie ma... No i otrzymujesz w rewanżu głęboki wzdech zdziwienia przy gorączkowym sprawdzaniu...
                                  2025-02-19, 20:15
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...