Niedziela w Czeskim Raju?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cyneq
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.12
    • 181

    Pięknie było, szkoda tylko że musiałem już o 18 coś pozałatwiać i do tego samochodowo, więc zza krótko i prawie bezalkoholowo (no ale na degustacji udało się po łyczku dwóch całkiem do rzeczy warek spróbować, aż wole nie myśleć co było dalej jak poszedłem ).

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Dalej były kolejne piwa do degustacji, wszystkie oczywiście bardzo smaczne

      Mareks przywiózł bardzo ciekawy wynalazek: piwo wiśniowe, wiśnie dodawane do fermentacji. Smakowało to bardzo fajnie, ani jak piwo, ani jak wino, też nie jak lambic, bo nie było kwaśne. Zdradliwe też było, bo w smaku jak soczek, a woltaż solidny. Chyba mi zaszkodziło, bo łącznie przez całe popołudnie wypiłam ok. 1,5 l piwa, a wrażenie miałam, że ze 3 litry
      Oprócz tego piliśmy stouta owsianego sławnych studentów z Wrocławia, dzięki którym TVN dowiedziało się o istnieniu piwowarstwa domowego, rauchbiera uwarzonego na poprzedniej Szkółce, ciemną imbirową 8-mkę (wysłodek po porterze), angielskie IPA i kilka innych smacznych wyrobów domowych.

      W każdym razie AIPA zostało uwarzone. Po zbiorowej degustacji węchowej przywiezionych chmieli wąchacze w zasadzie jednogłośnie wybrali Simcoe dla aromatu. Sorachi Ace poszło na goryczkę. Do chmielenia na zimno też chyba przeznaczę Simcoe, żeby ocenić pełnię możliwości aromatycznych tego chmielu.

      Frekwencja dopisała, nawet nieco za późno zamknęłam listę zapisów, bo było wręcz tłoczno. Grupa bardzo aktywna, fajnie się warzyło. Dzięki za tradycyjnie udane spotkanie i do zobaczenia
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • el_kurczako
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.01
        • 62

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        Oprócz tego piliśmy stouta owsianego sławnych studentów z Wrocławia, dzięki którym TVN dowiedziało się o istnieniu piwowarstwa domowego
        Swoją drogą bardzo smaczne piwo. Życzę im by w niedalekiej przyszłości ich piwa mogły być lane co najmniej we Wrocławiu :-)

        Naprawdę fajne spotkanie i możliwość uzyskania odpowiedzi na nurtujące pytania u bardziej doświadczonych Piwowarów.
        Na burzliwej: Tripel XXX
        Na cichej: Amber Ale,
        W butelkach: Belgian Wheat, AIPA, Porter Bałtycki, American Stout,

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Dalej były kolejne piwa do degustacji, wszystkie oczywiście bardzo smaczne

          Mareks przywiózł bardzo ciekawy wynalazek: piwo wiśniowe, wiśnie dodawane do fermentacji. Smakowało to bardzo fajnie, ani jak piwo, ani jak wino, też nie jak lambic, bo nie było kwaśne. Zdradliwe też było, bo w smaku jak soczek, a woltaż solidny. Chyba mi zaszkodziło, bo łącznie przez całe popołudnie wypiłam ok. 1,5 l piwa, a wrażenie miałam, że ze 3 litry
          Cieszę się, że smakowało. To taka owocowa alternatywa dla wynalazków sztucznie aromatyzowanych. Wysoki woltaż wyszedł niechcący. Mimo, że wiśnie są kwaśne to jednak cukier zawierają a drożdże przerobiły go na alkohol.

          Miło było poznać sławnych studentów. Życzę kolejnych sukcesów!

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Marek ja się piszę na butelkę tego trunku - masz może jakieś bączki, bo pół litra na raz to niewątpliwa śmierć dla pijącego
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • czesiek1102
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.12
              • 44

              Dobra inicjatywa, pokłony za organizację ;] Na następną szkółkę przyszykujemy więcej trunków do degustacji ;]
              www.lafamilia.com.pl

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Marek ja się piszę na butelkę tego trunku - masz może jakieś bączki, bo pół litra na raz to niewątpliwa śmierć dla pijącego
                Ok. Przy okazji przekażę.
                Niestety bączków nie ma ale może Slavoy się skusi i wypijecie na spółkę.
                Last edited by mareks; 2012-02-14, 09:02.

                Comment

                • Undeath
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2011.08
                  • 113

                  Niestety na stouta się nie załapałem (choć nie przepadam za owsianym) wszyscy tak zachwalali, aż mi żal że nie została jakaś butelczyna. Załapałem się za to na wędzone i przypadło mi ono do gustu! wysłodziny portera z imbirem też bardzo ciekawe. Miło było się spotkać czekam na następne zgrupowanie
                  Last edited by Undeath; 2012-02-15, 14:44.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Undeath Wyświetlenie odpowiedzi
                    Niestety na stouta się nie załapałem (choć nie przepadam za owsianym) wszyscy tak zachwalali, aż mi żal że nie została jakaś butelczyna.
                    No bo to był stout z zestawu CP, czyli receptura znakomita była
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • czesiek1102
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.12
                      • 44

                      Dziś na cichą przelewam kolejnego owsianego, tym razem przepis modyfikowany i inne drożdże, 14BLG, jak zdąży doleżakować i będzie dobry, to przyniesiemy następnym razem
                      www.lafamilia.com.pl

                      Comment

                      • inspektor007
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.12
                        • 13

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika czesiek1102 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dziś na cichą przelewam kolejnego owsianego, tym razem przepis modyfikowany i inne drożdże, 14BLG, jak zdąży doleżakować i będzie dobry, to przyniesiemy następnym razem
                        myśle że marcowe też będzie można pokazać

                        przepraszam że z takim opóźnieniem, ale dzięki, wiśniowe było pyszne i do następnego :P

                        http://www.klubclio.pl
                        http://www.strefacaraudio.pl/
                        http://browarlafamilia.wordpress.com/

                        Bawić się !

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X