Jeśli komuś jest potrzebna oficjalna "oficjałka" - zapraszam na witrynę Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła Napitku i Rękodzieła, gdzie Michał-Pełnomocnik zapodał co należy na dzień dzisiejszy. Szczegóły regulaminowe odkładając na ... Dzień Dziecka
Ale szkoda trochę, bo w kategorii "piwa ciemne dolnej i górnej fermentacji" mogły by się trafić jakieś ciekawe wynalazki.
A stout to stout.
Ale dla jury na pewno będzie łatwiej.
Dry stout? Imperial Stout? Stout owsiany? Jeśli bez rozróżnienia, to mam nadzieję, że ktoś zadba, żeby jurorom podawać w odpowiedniej kolejności, bo degustowanie dry stouta po imperialu nie rokuje dobrze temu pierwszemu
Dry stout? Imperial Stout? Stout owsiany? Jeśli bez rozróżnienia, to mam nadzieję, że ktoś zadba, żeby jurorom podawać w odpowiedniej kolejności, bo degustowanie dry stouta po imperialu nie rokuje dobrze temu pierwszemu
IMO to słusznie, że tak szeroko. Niech będą i takie konkursy (jak KPD czy WWP gdzie styl jest określony precyzyjnie) i takie (gdzie styl czy rodzina stylów jest określona szeroko).
A czy ja protestuję? Zauważam tylko, że to dla jury i prowadzącego konkurs robota bardziej skomplikowana, bo jeśli pewne zasady nie zostaną zachowane, to bardzo dobre piwo może przepaść z powodu nieodpowiedniej kolejności podawania trunków, a jurorzy będą musieli przeprogramowywać kubki smakowe w przyśpieszonym tempie.
XVIII Pomorski Konkurs Piw Domowych przeprowadzony zostanie w kategoriach:
a) Porter Bałtycki (18-22° BLG)
b) Milk Stout (11-14.7° BLG)
c) Weissbier (11-13° BLG)
Dnia 13.08.2010 odbędzie się
IV Pomorski Konkurs Piw Domowych im. Sławomira Pahlke
W tym roku jury będzie oceniało piwa w 5 kategoriach, zgodnych z specyfikacją styli według BJCP*.
A mianowicie będą to trzy kategorie znane z zeszłego roku:
Comment