VII Warsztaty Piwowarskie we Wrocławiu - Konkurs Piw Domowych - dyskusja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Chodzi o doskonalenie umiejętności w warzeniu Pilsa, bo chcę go robić co roku, a drugie piwo mogło by właśnie być "przedbiegami" do KPD w Żywcu, tak jak napisałam wyżej - i co widać po tegorocznych pilsach - jest to ciekawe doświadczenie.
    Czuję się emocjonalnie związany z WWP, bo uczestniczę chyba od 2. edycji, jest mi to najbliższa impreza geograficznie, no i mam nadzieję, że uda mi się zorganizować panel degustacyjny w 2010r. Po co ten wstęp, bo wydaje mi się, że "nasze" WWP nie powinny być żadnymi przedbiegami, do niczego. To jest teraz obok Żywca najważniejsza impreza piwowarska. I nie powinniśmy umniejszać jej rangi, a podnosić.

    WWP to impreza autorska i spokojnie Kopyr oddzielam myślenie o niej od CP, zatem masz szczęście, że zamieściłeś po tej insynuacji ze słodem whisky
    No nie sądziłem, że zostanie to inaczej zrozumiane niż żart, nie posądzam Was żebyście mieli tego słodu tony. A odżegnywać się IMO nie ma ani potrzeby, ani sensu. O ile Żywiec jest pod patronatem BA, to WWP może być pod egidą CP (i nie chodzi o Carlsberg Polska ). Nie widzę w tym nic zdrożnego, ani nie właściwego.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Seta
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 6964

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
      Ktoś może wskazać mi na bjcp konkretny styl o którym piszecie scottisch ale?
      Macie mnie w ignorowanych ?
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5617

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        A ja pytam czemu mamy doskonalić zdolności w zakresie warzenia piw obcych. Witbier chyba jest bliższy naszym niż skotisz cośtam.
        A na czym polega ta bliskość Witbiera w odniesieniu do Scottish Ale, bo nie kumam zbytnio. Czy tylko na tym, że część piwowarów już takie piwo warzyła, a Scottish Ale pewnie mało kto? No to właśnie chyba jest przyczynek ku temu by jednak wybrać to piwo skoro nikt go dotąd nie warzył to i szanse w konkursie są równiejsze
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          Po co ten wstęp, bo wydaje mi się, że "nasze" WWP nie powinny być żadnymi przedbiegami, do niczego. To jest teraz obok Żywca najważniejsza impreza piwowarska. I nie powinniśmy umniejszać jej rangi, a podnosić.
          Nie widzę w tym nic umniejszającego rangę, jakieś kompleksy przemawiają przez Ciebie chyba Może źle się wyraziłam z tymi "przedbiegami", chodziło mi tylko o to, że nasz konkurs jest pierwszy, jakby było odwrotnie, to wtedy KPD w Żywcu była by przedbiegami do WWP



          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          No nie sądziłem, że zostanie to inaczej zrozumiane niż żart, nie posądzam Was żebyście mieli tego słodu tony. A odżegnywać się IMO nie ma ani potrzeby, ani sensu. O ile Żywiec jest pod patronatem BA, to WWP może być pod egidą CP (i nie chodzi o Carlsberg Polska ). Nie widzę w tym nic zdrożnego, ani nie właściwego.
          Patronat owszem, ale chciałam uświadomić, że takie sztuczki, jakie żartem zapodałeś, to kompletnie nie w naszym (Marusia, Maggyk, Art&Slavoy) stylu
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
            Macie mnie w ignorowanych ?
            Tak trochę

            Scottish Ale pewnie jak już sam poczytałeś może być o różnej mocy i wg ekstraktu się je dzieli. Musielibyśmy wybrać którąś opcję. Póki co mam już testową warkę na słabszego Scottisha (dziś lub jutro butelkowanie).
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • przemo70
              † 1970-2019 Piwosz w Raju
              • 2007.05
              • 1501

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
              A na czym polega ta bliskość Witbiera w odniesieniu do Scottish Ale, bo nie kumam zbytnio. Czy tylko na tym, że część piwowarów już takie piwo warzyła, a Scottish Ale pewnie mało kto? No to właśnie chyba jest przyczynek ku temu by jednak wybrać to piwo skoro nikt go dotąd nie warzył to i szanse w konkursie są równiejsze
              Szanse już nie są równe marusia jutro butelkuje to toto
              Save water, drink beer ...

              http://www.parowozy.com.pl/
              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                A na czym polega ta bliskość Witbiera ...
                ...dostępności i powszechności składników. tyle i aż tyle.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                  ...dostępności i powszechności składników. tyle i aż tyle.
                  A co takiego do Scottisha jest niedostępne? Bo jeśli chodzi o słód wędzony na torfie to bynajmniej nie jest on konieczny, a wręcz BJCP wskazuje, że tego typu słód MOŻE a nie musi, być użyty do Wee Heavy. Po za tym to, że czegoś nie ma w każdym sklepie za rogiem to raczej słaby argument przeciw.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19260

                    #24
                    Skoro argument o surowcach i piwach kalibracyjnych oraz o odpowiednim przeszkoleniu tychże jurorów nie stanowi przeszkody to ja nie widzę problemu. Dla mnie może być i piwo z sorga
                    Last edited by e-prezes; 2009-09-28, 17:16.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #25
                      W tym roku był w Żywcu Saison i Roggen, a to też nie są ogólnie dostępne wzorce a zabawa była - a w końcu o to chodzi. Piwo z sorgo - pomyślimy
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie widzę w tym nic umniejszającego rangę, jakieś kompleksy przemawiają przez Ciebie chyba Może źle się wyraziłam z tymi "przedbiegami", chodziło mi tylko o to, że nasz konkurs jest pierwszy, jakby było odwrotnie, to wtedy KPD w Żywcu była by przedbiegami do WWP
                        Nie chodzi o kompleksy, chodzi o fakty. Wiadomo, że Żywiec jest największy i pewnie długo taki pozostanie. Wobec czego dublowanie tej kategorii zawsze będzie w kategoriach przedbiegów lub konkursu pocieszenia (jeśli byłoby to po konkursie w Żywcu).
                        Poza tym nie mamy tak wielu konkursów w Polsce, żeby dublować kategorie.


                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Patronat owszem, ale chciałam uświadomić, że takie sztuczki, jakie żartem zapodałeś, to kompletnie nie w naszym (Marusia, Maggyk, Art&Slavoy) stylu
                        Oj bo pomyślę, że nie masz poczucia humoru.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi

                          Oj bo pomyślę, że nie masz poczucia humoru.
                          Szczerze mówiąc jeśli chodzi o wątpienie w moją uczciwość, to kompletnie nie mam poczucia humoru Ale wiem, że żartowałeś, zatem nie ma czego roztrząsać
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • arzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.06
                            • 2814

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie chodzi o kompleksy, chodzi o fakty. Wiadomo, że Żywiec jest największy i pewnie długo taki pozostanie. Wobec czego dublowanie tej kategorii zawsze będzie w kategoriach przedbiegów lub konkursu pocieszenia (jeśli byłoby to po konkursie w Żywcu).
                            Poza tym nie mamy tak wielu konkursów w Polsce, żeby dublować kategorie.
                            (...)
                            Weryfikacja degustatorów.
                            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            Bractwo Piwne
                            Skład Piwa
                            Piszę poprawnie po polsku!

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedzi
                              Weryfikacja degustatorów.
                              Nie sądzę. Mój pils z 2. miejsca we Wrocławiu, w Żywcu nie wszedł do finału. I jak się okazało całkiem słusznie. Piwo bardzo się zmieniło przez 6 tygodni.

                              Poza tym nadal uważam, że mamy zbyt mało konkursów, żeby dublować kategorie, chyba że jest to pils, pszeniczne lub np. porter - wtedy rozumiem.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • Stasiek
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2007.02
                                • 609

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                                ...chyba że jest to pils, pszeniczne lub np. porter - wtedy rozumiem.
                                Hmm... to może porter na drugą kategorię?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X