VII Warsztaty Piwowarskie we Wrocławiu - Konkurs Piw Domowych - dyskusja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    VII Warsztaty Piwowarskie we Wrocławiu - Konkurs Piw Domowych - dyskusja

    Pora się za to zabrać, czas leci!
    Dla nie wiedzących: co roku na WWP jest konkurs piw domowych w dwóch kategoriach: stała pozycja konkursowa to PILS

    Do dyskusji drugie piwo konkursowe. Moja propozycja to KOELSCH, albo SCOTTISH ALE.

    Co Wy na to?
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    To drugie.

    Koelsch za bardzo podobny do Pilsa.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • artur2
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2008.02
      • 535

      #3
      Scottish Ale mają duży przedział i barwy i BLG, ale coś takiego mogłoby być.
      Mniej alkoholu, więcej smaku !
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        To drugie.

        Koelsch za bardzo podobny do Pilsa.
        No i co z tego?
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          No i co z tego?
          Nuda.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 2007.05
            • 1501

            #6
            A może jakieś klasztorne jako drugie ?
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
              A może jakieś klasztorne jako drugie ?
              Było dopiero co.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Koelsh może być w Żywcu, także zdecydowanie z tej pary Scottish Ale.
                A może witbier, to takie wdzięczne piwo.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Też jestem za szkockim. Może w końcu coś gdzieś wyślę...
                  A chodzi dokładnie o strong scotch ale?
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-09-28, 08:51.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    W Żywcu pewnie też będzie Wee Heavy, czyli mocne szkockie. Mi się podoba, jak się w konkursach dublują piwa - ciekawe doświadczenie dla startujących

                    Choć witbier też mnie nęci.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      W Żywcu pewnie też będzie Wee Heavy, czyli mocne szkockie. Mi się podoba, jak się w konkursach dublują piwa - ciekawe doświadczenie dla startujących

                      Choć witbier też mnie nęci.
                      No tu jest dylemat, czy konkurs ma skłonić do warzenia nowego stylu (i wspomóc sprzedaż słodu do whisky ) czy ma mieć wysoką frekwencję? W tym pierwszym wypadku scotisch ale, w tym drugim zdecydowanie witbier. Witbiera jest ponadto łatwiej oceniać, bo to już dość popularny styl, natomiast scottisch ale to podejrzewam dla komisji będzie macanie po omacku we mgle. Osobiście ni czuł bym się na siłach oceniać szkota, a blanche jak najbardziej.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #12
                        Jestem za witbierem.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                          No tu jest dylemat, czy konkurs ma skłonić do warzenia nowego stylu (i wspomóc sprzedaż słodu do whisky ) czy ma mieć wysoką frekwencję?
                          Żaden z tych powodów nie jest powodem

                          Chodzi o doskonalenie umiejętności w warzeniu Pilsa, bo chcę go robić co roku, a drugie piwo mogło by właśnie być "przedbiegami" do KPD w Żywcu, tak jak napisałam wyżej - i co widać po tegorocznych pilsach - jest to ciekawe doświadczenie.

                          WWP to impreza autorska i spokojnie Kopyr oddzielam myślenie o niej od CP, zatem masz szczęście, że zamieściłeś po tej insynuacji ze słodem whisky
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #14
                            Ktoś może wskazać mi na bjcp konkretny styl o którym piszecie scottisch ale?

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19276

                              #15
                              A ja pytam czemu mamy doskonalić zdolności w zakresie warzenia piw obcych. Witbier chyba jest bliższy naszym niż skotisz cośtam.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X