VII WWP - Panel degustacyjny

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #1

    VII WWP - Panel degustacyjny

    Tę część programu proponuję dla w miarę doświadczonych piwowarów. Można zrobić kryterium minimalnej ilości warek, choć nie wiem czy jest taka konieczność. Jeśli będzie bardzo dużo zgłoszeń, to może będzie trzeba takie kryterium zastosować. Warto, żeby w tym panelu wzięli udział również bardzo doświadczeni piwowarzy, żeby było od kogo się uczyć.
    Widzę to tak, w tym temacie musimy ustalić jakim stylem lub ewentualnie dwoma stylami chcemy się zająć. Myślę, że wszelkie podstawowe style typu pils, weizen, pale ale możemy odrzucić, bo nie ma tu wiele dylematów. Wszyscy mniej więcej wiemy jak dany styl powinien smakować. Proponuję albo ekstremalnie rzadkie style np. russian imperial stout, barley wine, roggen, flemish red ale, lub trochę bardziej popularne np. maerzen, witbier, milk stout, scottish ale, koelsch. Generalnie sprawa jest do przedyskutowania.
    Cały panel widziałbym na 10, maksymalnie 15 osób. Przy czym każdy uczestnik powinien uwarzyć piwo w danym stylu, zabrać ze sobą 2, góra 3 półlitrowe butelki oraz notatki z warzenia. Mniej więcej takie jak w dzienniku piwnym, czyli skład, sposób zacierania, chmielenie, drożdże.
    Bierzemy na warsztat dane piwo, wszyscy próbujemy, następnie wyrażamy swoje opinie i dopytujemy autora jak uzyskał jakiś efekt. Ewentualnie rypiemy między oczy jakie wyczuwamy wady i co podejrzewamy jako przyczynę.

    Możemy sobie zrobić też taki mini konkurs, który polegałby na tym, że wybieralibyśmy spośród swoich piw jedno najlepsze, które dostanie tytuł "najlepszego piwa panelu degustacyjnego VII WWP".

    Jeżeli idea spotka się z żywym odzewem można by zrobić 2 grupy, każda z innym piwem, ale myślę, że podczas pierwszej edycji raczej nam to nie grozi.

    Czekam na ewentualne propozycje i pytania.

    Oczywiście najbardziej prosiłbym o wypowiedzi osoby, które chcą wziąć w tym udział i będą na WWP, a nie chcą tylko gadać, żeby pogadać.

    To powyżej to był zarys tak jak to widziałem w roku ubiegłym. Można też zrobić to na sposób chłopaków ze stolicy. Czyli degustujemy w ciemno, opisujemy w miarę sensorycznie swoje doznania. Mnie się wydaje to jednak mniej interesujące. Brakuje mi właśnie dyskusji nad kuflem. Ja czuję, to a ty czujesz to. Coś w stylu:
    Widzisz?
    Nie widzę.
    A widzisz!
    blog.kopyra.com
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #2
    Może witbier?
    Będzie piwem konkursowym warsztatów więc można od razu zweryfikować swoje błędy i wypaczenia oraz sędziów.

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
      Może witbier?
      Będzie piwem konkursowym warsztatów więc można od razu zweryfikować swoje błędy i wypaczenia oraz sędziów.
      No właśnie tego bym wolał uniknąć, bo zaraz będą ansy, co Ty jak to piwo X mogło wygrać, albo czemu nie wygrało Y, było najlepsze, kto to oceniał itd.
      Jeśli już dublować kategorie, to z Żywcem. Można wtedy będzie przynieść np. dwa piwa w tym samym stylu, a panel pomoże wybrać lepsze czy bardziej stylowe. Ale trochę nie wierzę w takie obłożenie panelu.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #4
        Ok.
        Co prawda do Żywca nic nie wysyłam ale portera mam a weizenbocka mam zamiar popełnić.
        Pozostałe style mnie nie interesują.
        No, może milk stout ale terminarz mam napięty.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Ja się zgłaszam, nawet jeśli fizycznie w panelu uczestniczyć nie dam rady, to swoje piwa zgłaszam Weizenbocka już mam, ale nie wiem, czy doczeka Z kolei porter będzie za świeży, bo go jeszcze nie uwarzyłam... Uwarzyłam Wee Heavy, ale zbyt torfowe wyszło... może milk stout?
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • hasintus
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.07
            • 850

            #6
            Super pomysł właśnie z możliwością na bieżąco przedyskutowanioa wad i zalet danego piwa. Tego chyba brakuje każdemu piwowarowi. Bo często trudno się obiektywnie odnieść do wlasnej produkcji.
            Ja sie na pewno piszę. Warto wmiarę szybko ustalić jakie to mają być style. Może jakiś belg.
            Może warto byloby dać Grodzisza to udalo by się ustalić jakieś wspólne kryteria dla tego piwa.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
              Super pomysł właśnie z możliwością na bieżąco przedyskutowanioa wad i zalet danego piwa. Tego chyba brakuje każdemu piwowarowi. Bo często trudno się obiektywnie odnieść do wlasnej produkcji.
              Ja sie na pewno piszę. Warto wmiarę szybko ustalić jakie to mają być style. Może jakiś belg.
              Może warto byloby dać Grodzisza to udalo by się ustalić jakieś wspólne kryteria dla tego piwa.
              Grodzisz tylko pod warunkiem, że jakiś medalista przywiózłby coś kalibracyjnego, bo tak to sobie możemy pogadać.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • hasintus
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2006.07
                • 850

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                Grodzisz tylko pod warunkiem, że jakiś medalista przywiózłby coś kalibracyjnego, bo tak to sobie możemy pogadać.
                Toż przecież chodzi o dyskusję. Razem można by dojść do ciekawych wniosków. A jakby dołączyli się ci którzy wygrywali w Grodzisku to jeszcze lepiej.
                Myślę że jest kilku takich którzy nie byli medalistami a tez mogliby coś powiedzieć.
                Warto by też skonfrontować metody produkcji. Porównać różnice w składzie, metodzie zacierania, zastosowanych drożdżach.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10798

                  #9
                  Na giełdzie w Poznaniu była okazja spróbowania oryginalnego Grodzisza
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • wogosz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.12
                    • 1007

                    #10
                    Owszem, ale nie uznałbym tego za piwo kalibracyjne. Gdybym nie wiedział, nigdy bym się nie domyślił że to Grodzisz

                    Comment

                    • przemo70
                      † 1970-2019 Piwosz w Raju
                      • 2007.05
                      • 1501

                      #11
                      Wędzonka przyćmiła wszystko potem mi się odbijało na przemian wędzonką a Marusi torfem
                      Jeśli chodzi o panel to byłbym za Weizenbock BPA lub Milk Stout
                      Save water, drink beer ...

                      http://www.parowozy.com.pl/
                      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                        Wędzonka przyćmiła wszystko potem mi się odbijało na przemian wędzonką a Marusi torfem
                        Może tylko torfem, bo wg mnie to ten Grodzisz oryginalny był miodowy (utleniony) i to przykryło wędzonkę
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Infam
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.05
                          • 715

                          #13
                          Chłopaki ze stolicy chętnie pisaliby się na outside. Czy indywidualnie, czy inaczej będę się starał uczestniczyć w tak zacnym przedsięwzięciu.
                          "Dużo to nie znaczy Dobrze
                          Dobrze znaczy dużo"

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10798

                            #14
                            To co weizenbocka czy grodzisza ?
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Stasiek
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2007.02
                              • 609

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                              To co weizenbocka czy grodzisza ?
                              No to chyba tu lepszy byłby grodzisz. Zauważ że zakładane jest 10-15 degustatorów i każdy ze swoim piwem... Dobrze mówię? To chyba lepiej jakieś lżejsze.
                              Jakby co, to mogę podesłać parę butelek z 3. miejsca '09 ale:
                              1. nie wiem czy się za bardzo nie zmienią do czasu warsztatów
                              2. nie wiem czy 3. miejsce jest wystarczająco kalibracyjne.
                              2a. ew. anteks mógłby wziać z 2. '09

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • bastion
                                Bułgaria, Triavna, Pencho Raikov 5, Biraria Triavna Luc's.
                                bastion
                                Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
                                Centrum...
                                2025-02-02, 20:53
                              • bastion
                                Ukraina, Kijów, Ul. Hetmana Vadima 6, Brovarnia Cosmopolite.
                                bastion
                                Wielkie przeszklone gmachy świadczą niechybnie, że miejsce przeznaczone jest dla celów biznesowo - handlowych. W takim otoczeniu, mieści się browar restauracyjny Cosmopolite. Generalnie nazwa tego kombinatu brzmi: Mercure Kyiv Congress Hall. Moloch z wielkim centrum handlowym.
                                Nie powiem,...
                                2021-07-26, 20:48
                              • Grbuy
                                Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                Grbuy
                                Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                2023-11-30, 20:57
                              • heckler
                                Co zrobić z puszkami?
                                heckler
                                Po wypiciu piw z jedynego, czeskiego minibrowaru rozlewającego piwa do puszek mam dylemat co z nimi zrobić . Do kosza, czy może ktoś ze zbieraczy reflektuje na takowe ,skarby,?
                                Praktycznie wszystkie wzory posiadam podwójnie....
                                2019-10-14, 08:22
                              • kopyr
                                VI WWP 2009 - Panel degustacyjny
                                kopyr
                                Tę część programu proponuję dla w miarę doświadczonych piwowarów. Można zrobić kryterium minimalnej ilości warek, choć nie wiem czy jest taka konieczność. Jeśli będzie bardzo dużo zgłoszeń, to może będzie trzeba takie kryterium zastosować. Warto, żeby w tym panelu wzięli udział...
                                2008-10-14, 17:25
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...