Tę część programu proponuję dla w miarę doświadczonych piwowarów. Można zrobić kryterium minimalnej ilości warek, choć nie wiem czy jest taka konieczność. Jeśli będzie bardzo dużo zgłoszeń, to może będzie trzeba takie kryterium zastosować. Warto, żeby w tym panelu wzięli udział również bardzo doświadczeni piwowarzy, żeby było od kogo się uczyć.
Widzę to tak, w tym temacie musimy ustalić jakim stylem lub ewentualnie dwoma stylami chcemy się zająć. Myślę, że wszelkie podstawowe style typu pils, weizen, pale ale możemy odrzucić, bo nie ma tu wiele dylematów. Wszyscy mniej więcej wiemy jak dany styl powinien smakować. Proponuję albo ekstremalnie rzadkie style np. russian imperial stout, barley wine, roggen, flemish red ale, lub trochę bardziej popularne np. maerzen, witbier, milk stout, scottish ale, koelsch. Generalnie sprawa jest do przedyskutowania.
Cały panel widziałbym na 10, maksymalnie 15 osób. Przy czym każdy uczestnik powinien uwarzyć piwo w danym stylu, zabrać ze sobą 2, góra 3 półlitrowe butelki oraz notatki z warzenia. Mniej więcej takie jak w dzienniku piwnym, czyli skład, sposób zacierania, chmielenie, drożdże.
Bierzemy na warsztat dane piwo, wszyscy próbujemy, następnie wyrażamy swoje opinie i dopytujemy autora jak uzyskał jakiś efekt. Ewentualnie rypiemy między oczy jakie wyczuwamy wady i co podejrzewamy jako przyczynę.
Możemy sobie zrobić też taki mini konkurs, który polegałby na tym, że wybieralibyśmy spośród swoich piw jedno najlepsze, które dostanie tytuł "najlepszego piwa panelu degustacyjnego VII WWP".
Jeżeli idea spotka się z żywym odzewem można by zrobić 2 grupy, każda z innym piwem, ale myślę, że podczas pierwszej edycji raczej nam to nie grozi.
Czekam na ewentualne propozycje i pytania.
Oczywiście najbardziej prosiłbym o wypowiedzi osoby, które chcą wziąć w tym udział i będą na WWP, a nie chcą tylko gadać, żeby pogadać.
To powyżej to był zarys tak jak to widziałem w roku ubiegłym. Można też zrobić to na sposób chłopaków ze stolicy. Czyli degustujemy w ciemno, opisujemy w miarę sensorycznie swoje doznania. Mnie się wydaje to jednak mniej interesujące. Brakuje mi właśnie dyskusji nad kuflem. Ja czuję, to a ty czujesz to. Coś w stylu:
Widzisz?
Nie widzę.
A widzisz!
Widzę to tak, w tym temacie musimy ustalić jakim stylem lub ewentualnie dwoma stylami chcemy się zająć. Myślę, że wszelkie podstawowe style typu pils, weizen, pale ale możemy odrzucić, bo nie ma tu wiele dylematów. Wszyscy mniej więcej wiemy jak dany styl powinien smakować. Proponuję albo ekstremalnie rzadkie style np. russian imperial stout, barley wine, roggen, flemish red ale, lub trochę bardziej popularne np. maerzen, witbier, milk stout, scottish ale, koelsch. Generalnie sprawa jest do przedyskutowania.
Cały panel widziałbym na 10, maksymalnie 15 osób. Przy czym każdy uczestnik powinien uwarzyć piwo w danym stylu, zabrać ze sobą 2, góra 3 półlitrowe butelki oraz notatki z warzenia. Mniej więcej takie jak w dzienniku piwnym, czyli skład, sposób zacierania, chmielenie, drożdże.
Bierzemy na warsztat dane piwo, wszyscy próbujemy, następnie wyrażamy swoje opinie i dopytujemy autora jak uzyskał jakiś efekt. Ewentualnie rypiemy między oczy jakie wyczuwamy wady i co podejrzewamy jako przyczynę.
Możemy sobie zrobić też taki mini konkurs, który polegałby na tym, że wybieralibyśmy spośród swoich piw jedno najlepsze, które dostanie tytuł "najlepszego piwa panelu degustacyjnego VII WWP".
Jeżeli idea spotka się z żywym odzewem można by zrobić 2 grupy, każda z innym piwem, ale myślę, że podczas pierwszej edycji raczej nam to nie grozi.
Czekam na ewentualne propozycje i pytania.
Oczywiście najbardziej prosiłbym o wypowiedzi osoby, które chcą wziąć w tym udział i będą na WWP, a nie chcą tylko gadać, żeby pogadać.
To powyżej to był zarys tak jak to widziałem w roku ubiegłym. Można też zrobić to na sposób chłopaków ze stolicy. Czyli degustujemy w ciemno, opisujemy w miarę sensorycznie swoje doznania. Mnie się wydaje to jednak mniej interesujące. Brakuje mi właśnie dyskusji nad kuflem. Ja czuję, to a ty czujesz to. Coś w stylu:
Widzisz?
Nie widzę.
A widzisz!
Comment