2010.08.13 - Parpary, IV Pomorski Konkurs Piw Domowych im. Sławomira Pahlke

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Saks Wyświetlenie odpowiedzi
    Skład drużyny sędziowskiej podam jak uzyskam zgodę osób w niej zasiadających na podanie ich danych.
    Hmmm.... tajne jury? Tego jeszcze nie widziałam

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika luklaz Wyświetlenie odpowiedzi
    zapewniam Cię że nie byli z łapanki
    Nie chodzi o to, czy z łapanki, czy nie, tylko warto by było wiedzieć, kto ocenia piwo
    Last edited by Marusia; 2010-08-17, 08:29.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10769

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Saks Wyświetlenie odpowiedzi

      Oceny rzeczywiście były dość surowe, szczególnie w kategorii smak. Sędziowie nie wykorzystywali w niej pełnej skali punktowej (0-20pkt). Myślę że sędziowie pozostawiali w rezerwie wysokie oceny dla piw wybitnych, których za dużo nie było.
      .
      W pszenicy to było rzeź
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • luklaz
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.11
        • 121

        #33
        Rzeź bo niektóre pszeniczniaki warzyli chyba rzeźnicy i to zapodając fermentację jak do salami

        Comment

        • Kanclerz
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.10
          • 81

          #34
          Odnosząc się bezpośrednio do opinii Łukasza. Zrobiłem pewien szpas statystyczny i jego wynik jest ->TUTU<-

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #35
            Masakra. Były jakieś wytyczne np. co powinno być wyczuwalne w smaku weizena, aby dostał 0/4/8/12/16/20 punktów? Bo niektóre piwa to musiały być chyba bezpienne (albo z pianą minusową), śmierdzące, kwaśne i fioletowe.

            Comment

            • Kanclerz
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.10
              • 81

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie chodzi o to, czy z łapanki, czy nie, tylko warto by było wiedzieć, kto ocenia piwo
              Pełnomocnik powinien dzisiaj jeszcze wywiesić skład poszczególnych komisji w kategoriach.

              Comment

              • damiano70
                Porucznik Browarny Tester
                • 2005.05
                • 306

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                Masakra. Były jakieś wytyczne np. co powinno być wyczuwalne w smaku weizena, aby dostał 0/4/8/12/16/20 punktów? Bo niektóre piwa to musiały być chyba bezpienne (albo z pianą minusową), śmierdzące, kwaśne i fioletowe.
                3-4 pkt na 50 mozliwych to woda by lepiej wypadła
                Tato nie pij - zostaw dla syna

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #38
                  Gazowana - na pewno

                  Comment

                  • Saks
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.09
                    • 108

                    #39
                    Marusia, w dobie "ochrony danych osobowych" nie każdy może chcieć być wywieszany z imienia i nazwiska, ale poniżej pełna lista osób oceniających. Z tych osób ułożonych zostało 5 komisji. W ten sposób by sędziowie nie ocieniali piw w kategoriach, w których sami starowali.

                    Skład komisji sędziowskiej:
                    Roman Kotlewski (Browar Amber)
                    Marek Skrętny (Browar Amber)
                    Tomasz Patzer (niegdyś, Franciscan Well Brewery, Cork, Irlandia)
                    Wociech Piasecki-Wieliczko (Sklep Piwa Regionalne Olsztyn)
                    Daniel Duda (laureat I miejsca w kategorii Milk Stout KPD 2010 w Żywcu)
                    Witold Cyranowicz (Kanclerz Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła)
                    Andrzej Drożdż (członek Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła)
                    Magda Kobus (Sklep PIWOWAR)
                    Mirosław Szumski (Sklep PIWOWAR)
                    Rober Żochowski (GASTRO, współorganizator pierwszego PKPD)
                    Jerzy Czajkowski
                    Michał Saks (Brovarnia Gdańsk)
                    Mel Gaudii Vitae Est

                    www.michalsaks.com

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #40
                      aha

                      Comment

                      • Saks
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.09
                        • 108

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika luklaz Wyświetlenie odpowiedzi
                        Rzeź bo niektóre pszeniczniaki warzyli chyba rzeźnicy i to zapodając fermentację jak do salami
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                        niektóre piwa to musiały być chyba bezpienne (albo z pianą minusową), śmierdzące, kwaśne i fioletowe.
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika damiano70 Wyświetlenie odpowiedzi
                        3-4 pkt na 50 mozliwych to woda by lepiej wypadła
                        Odnosząc się do tych uwag. Niektóre piwa powinny zostać po prostu zdyskwalifikowane, bo były ewidentnie popsute i ich konsumpcja zagrażała by zdrowiu członkom komisji sędziowskich. Dokładnie neutralna woda wypadła by dużo lepiej w porównaniu z odrażającym zapachem kiszonki. Piwa te zapunktowały jedynie w kategorii pienistość.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                        Masakra. Były jakieś wytyczne np. co powinno być wyczuwalne w smaku weizena, aby dostał 0/4/8/12/16/20 punktów?
                        Ocena smaku wynikała z następujących składowych:
                        (Z wcześniejszym wprowadzeniem jakie powinny być cechy dla poszczególnych styli)
                        Słodowość 0-3
                        Chmielenie 0-3
                        Dojrzałość 0-2
                        Posmak 0-3
                        Balans 0-4
                        Pozostałe charakterystyczne dla stylu cechy smakowe 0-4
                        Mel Gaudii Vitae Est

                        www.michalsaks.com

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Saks Wyświetlenie odpowiedzi
                          Piwa te zapunktowały jedynie w kategorii pienistość.
                          A co z kolorem?

                          Comment

                          • Saks
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.09
                            • 108

                            #43
                            Pienistości i kolorze oczywiście.
                            Mel Gaudii Vitae Est

                            www.michalsaks.com

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Saks Wyświetlenie odpowiedzi
                              Niektóre piwa powinny zostać po prostu zdyskwalifikowane, bo były ewidentnie popsute
                              Tak tak, panie Saks. Preeliminacje w przyszłym roku murowane My we Wrocku wszystkie ewidentnie zepsute piwa zdyskwalifikowaliśmy, a jury i tak kręciło nosem na pozostałe
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #45
                                Nie chodzi tylko o te 3-4 punkty. Dwie kategorie wygrały piwa z wynikiem poniżej 30/50, czyli ledwo przeciętne lub słabe. Wydaje mi się, że większość jury miała małe doświadczenie w ocenie piw DOMOWYCH.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X