A u nas: Witka nie wystawialiśmy bo wydawało się że za młody , natomiast pils sklasyfikowany na 8 miejscu, 81 pkt., jury stwierdziło, że: goryczka pozostająca, piołunowa i zbyt duże nasycenie. Jak dla mnie ta goryczka jest ok, bo lubię mocno goryczkowe. Z wyniku jestem zadowolony i nawet trochę zdziwiony, bo myślałem że ten pils to żadna rewelacja
Ps. Nie wiem czy jury widziało formularze zgłoszeniowe przy ocenie, jak nie to czapki z głów za wychwycenie części zasypu Pale w Pilsie (jak to przy czyszczeniu magazynku) i dość wysoką temp. fermentacji
.
Zapewniam Cię, że Jury nie widziało niczego, po za numerkiem na butelce
A u mnie łobuzy wyczuły siarkowodór i siarkę (witek) nie wyczuli za to zapachów typowo dla Witbiera, bo nie mogli. Pijaki przyszły gdy warzyłem i zapomniałem dodać przypraw
Tym bardziej cieszy 5 miejsce
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
komentarze do moich piw:
1) Pils - 2 miejsce 107pkt.: alkohole wyższe, słodkie, estrowe
2) Wit - 9 miejsce 90 pkt.: nie w stylu, siarkowe, zbyt chmielowe
Last edited by sziszi; 2010-05-21, 20:59.
Powód: ort.
Pils:
13 miejsce, 53 punkty. Uwagi Jury: skunks, siarkowodór
Kurcze, przy butelkowaniu pils był idealny, w butelkach coś się zaczęło dziać i pojawił się ten siarkowodór...
Może pozostawienie lubelskiego od chłodzenia na cichą daje takie efekty? Trza się podciągnąć w następnym roku
Czy mógłbyś napisać, co miałeś na myśli? Od chłodzenia na cichą z pominięciem burzliwej - nie kumam
W każdym razie - domyślam się, ze chodzi o chmielenie na zimno - może jury jednak błędnie tego skunksa zdiagnozowało, bo ja właśnie (zresztą nie tylko ja) uznałam to za ciekawy aromat chmielowy
na korzyść niemieckiego przemawiało chyba raczej chmielenie, na korzyść czeskiego skład
no niemiecki pils to może i mógłby być, czeski moim zdaniem na pewno nie
a tak naprawdę kto to wie,
Metryczki poszły do wszystkich. Jeśli ktoś jeszcze nie dostał - proszę o przejrzenie zakładki spam Jeśli i tam nie będzie - proszę o info na PW i wtedy wyślę tą drogą
na korzyść niemieckiego przemawiało chyba raczej chmielenie, na korzyść czeskiego skład
no niemiecki pils to może i mógłby być, czeski moim zdaniem na pewno nie
a tak naprawdę kto to wie,
Spróbuję z podobnym zasypem. Może dodatkowo wrzucę minimalną ilość dekstrynującego (albo zrobię poprostu bursztynowego lagera).
A do jakiego ballingu Ci odfermentowało?
To może będzie wiążące w stwierdzeniu stylu.
ot i zgryz, nie zapisałem
ale na pewno nie więcej niż 3 stopnie ballinga
niestety tego piwo już nie ma i nawet nie mogę go przekazać jakiemuś specjaliście co by go zakwalifikował
Comment