VII WWP - Regulamin Konkursu piw Domowych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #76
    Składniki i inne elementy są oczywiście bardzo ważne, ale najważniejsze jest to, żeby się skupić nad eliminacją ewidentnych wad, których było co niemiara. Naprawdę, mało które piwo - bez oceny przynależności do stylu - nie było obarczone jakimś nieprzyjemnym zapaszkiem. Najdoskonalsza receptura nie pomoże, jak piwowar coś skopie Dlatego ćwiczę pilsa do upadłego, bo to naprawdę piwo, w którym każdy niuans wyłazi.

    Przy preeliminacjach moje piwo też było degustowane i jakkolwiek witbier wypadł nad wyraz pozytywnie, to niestety pils miał zalegającą goryczkę. Preeliminacje by przeszedł, ale jury pewnie by się nad nim popastwiło
    Last edited by Marusia; 2010-05-24, 10:44.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • macas
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2008.02
      • 680

      #77
      Sorki faktycznie było :

      Pils 9 miejsce z ilością punktów 79.


      Najczęstsze komentarze Jury:

      utlenione, niska goryczka, mydlane

      Ja tam uważałem, że przechmieliłem to piwko, ale widać z tego że jestem jeszcze miętki a nie twardy

      W Witku odpadłem w przedbiegach z powodu szpitalnych zapaszków, cosik tam faktycznie czuć, ale żeby od razu szpital

      pozdrowienia dla komisji, i w przyszłym roku obiecuje się poprawić aby nie narażać ww. na ryzyko obcowania z niepożądanymi zapachami
      Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
      Beniamin Franklin

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
        W Witku odpadłem w przedbiegach z powodu szpitalnych zapaszków, cosik tam faktycznie czuć, ale żeby od razu szpital
        Przejrzałam jeszcze raz notatki, widnieje "lekka apteka" - były gorsze Ale było też 15 lepszych Za rok na pewno będzie lepiej
        Last edited by Marusia; 2010-05-24, 16:17.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #79
          Witbier - 14 miejsce - 52 punkty.

          Uwaga jury - nie w stylu.
          Właściwie niewiele mi to mówi.
          Może za mało cytrusów, kolendry albo za mało mętne?


          Pils odpadł w przedbiegach z uwagą: duszący zapach kanalizacji.
          Rozumiem, że to siarkowodór?
          Początkowo go czuć ale potem się ulatnia.
          Nie kumam tylko, w którym miejscu schrzaniłem. Poczytałem forum ale jest niewiele informacji na ten temat.
          Reakcja z chmielem, za małe napowietrzenie przed fermentacją, za długa burzliwa lub cicha, infekcja?

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 2007.05
            • 1501

            #80
            Ja bym chętnie spróbował czyjegoś pilsa i porównał do swojego, szczególnie te mocno goryczkowe bo jestem ciekawy czy przesadziłem z chmielem czy nie jest aż tak źle bo że przegazowane to wiem a i tak już mniej cukru sypałem do refermentacji tak za kilka lat będę już chyba wiedział jak chmielić i ile sypać żeby nie przeginać i oszczędzać trochę jurorów
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #81
              A ile, kuzyn, dałeś tego chmielu?
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                Witbier - 14 miejsce - 52 punkty.

                Uwaga jury - nie w stylu.
                Właściwie niewiele mi to mówi.
                Może za mało cytrusów, kolendry albo za mało mętne?
                Z moich notatek z preeliminacji wynika, że za dużo kolendry, a co tam jury z tym stylem, to nie wiem - przesłałam taką notę, jaką mam


                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                Pils odpadł w przedbiegach z uwagą: duszący zapach kanalizacji.
                Rozumiem, że to siarkowodór?
                Początkowo go czuć ale potem się ulatnia.
                Nie kumam tylko, w którym miejscu schrzaniłem. Poczytałem forum ale jest niewiele informacji na ten temat.
                Reakcja z chmielem, za małe napowietrzenie przed fermentacją, za długa burzliwa lub cicha, infekcja?
                To była zdecydowanie infekcja.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  To była zdecydowanie infekcja.

                  No to pójdzie "do koneserów". Nie będę się truł.

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Z moich notatek z preeliminacji wynika, że za dużo kolendry, a co tam jury z tym stylem, to nie wiem - przesłałam taką notę, jaką mam
                    Kolendry było tyle co w większości przepisów.
                    Trzeba będzie dać mniej i poeksperymentować z cytryną. Polubiłem ten styl piwa.
                    Tylko jak zrobić taką fajną mętność jak widziałem u innych?

                    Comment

                    • przemo70
                      † 1970-2019 Piwosz w Raju
                      • 2007.05
                      • 1501

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                      A ile, kuzyn, dałeś tego chmielu?
                      Na 40l 200g/60min marynki szyszki, 30g/15min Hellertau gran. i 30g/15min saaz gran.
                      Save water, drink beer ...

                      http://www.parowozy.com.pl/
                      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #86
                        Troche tego jest.
                        Powinien być smaczny
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • przemo70
                          † 1970-2019 Piwosz w Raju
                          • 2007.05
                          • 1501

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                          Troche tego jest.
                          Powinien być smaczny
                          Dla mnie jest, ale jury ma delikatniejsze kubki smakowe i kicha Wezmę do Źywca i poddam pod ocenę na żywo zawsze lepiej jest się dowiedzieć co jest nie tak a co ok
                          Save water, drink beer ...

                          http://www.parowozy.com.pl/
                          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #88
                            Trochę inaczej się pije pojedynczo, a inaczej w degustacji ciągłej. Ja w Waszym pilsie wyczułam na przykład drożdże i aromat surowego ciasta Pewnie jakbym go piła solo, to by mi smakował, bo nie miał żadnych wad odstręczających
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • przemo70
                              † 1970-2019 Piwosz w Raju
                              • 2007.05
                              • 1501

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                              Kolendry było tyle co w większości przepisów.
                              Trzeba będzie dać mniej i poeksperymentować z cytryną. Polubiłem ten styl piwa.
                              Tylko jak zrobić taką fajną mętność jak widziałem u innych?
                              Kupić zmętniacz i sup a tak na poważnie to pewnie ma też wpływ długość fermentacji.Kiedy trzymałem witka tydzień na burzliwej i tydzień na cichej wtedy był mętny, kiedy ostatnio przetrzymałem na burzliwej 3 tyg i potem na cichej stał 1 tydz to zrobił sie taki klar że aż głupio i to wszystko z braku czasu bo nie było kiedy przelać. Ale nie wiem czy to jest prawda bo witka robiłem pierwszy raz i nie mam doświadczenia
                              Save water, drink beer ...

                              http://www.parowozy.com.pl/
                              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                              Comment

                              • przemo70
                                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                                • 2007.05
                                • 1501

                                #90
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                Trochę inaczej się pije pojedynczo, a inaczej w degustacji ciągłej. Ja w Waszym pilsie wyczułam na przykład drożdże i aromat surowego ciasta Pewnie jakbym go piła solo, to by mi smakował, bo nie miał żadnych wad odstręczających
                                No to się ciszę że nie jest tak źle, a ta goryczka była faktycznie taka piołunowa?. P.S. Ja tam niewiele wyczuwam, a już ciasta to wcale, ale pewnie z tego powodu że nie piekę
                                Save water, drink beer ...

                                http://www.parowozy.com.pl/
                                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X