Będzie rzeźnia
VII WWP - Regulamin Konkursu piw Domowych
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Ostateczna lista piw zgłoszonych do KPD przy VII WWP 8 maja 2010
Kategoria PILS
1. Aleksandrowicz Janusz (Alex666)
2. Bareła Robert (piworobi)
3. Brożyna Arkadiusz
4. Chrapek Dorota (dori)
5. Domagalski Jacek (jacer)
6. Domagalski Przemysław Domagalski Maciej (maaciej6, przemo 70)
7. Grzeliński Andrzej (Admiro)
8. Janaczyk Bartek (Brloin)
9. Jankowski Andrzej Adam (Adanjan)
10. Kierszniowski Szymon (sziszi)
11. Kozak Andrzej (brainwreck)
12. Krysiak Jan (wena)
13. Kulec Krzysztof (kentaki)
14. Lewandowski Maciej (macas)
15. Maciejewski Michał (ion)
16. Materski Jacek (hasintus)
17. Olender Artur (artur2)
18. Piasecki-Wieliczko Wojciech (Woyteck)
19. Pieciuń Tomasz (piecyk13)
20. Sikorski Marek (mareks)
21. Smyk Andrzej (anteks)
22. Szała Wojciech (wogosz)
23. Szweda Waldemar (waldi_sz)
24. Turek Piotr (pioturek)
25. Wilk Anna
26. Wypych Piotr coder
KATEGORIA WITBIER
1. Aleksandrowicz Janusz (Alex666)
2. Bareła Robert (piworobi)
3. Błażewicz Paweł (muzealnik)
4. Domagalski Jacek (jacer)
5. Grzęda Bartosz (flood)
6. Grzeliński Andrzej (Admiro)
7. Janaczyk Bartek (Brloin)
8. Jankowski Andrzej Adam (Adanjan)
9. Juszczak Krzysztof (Josefik)
10. Kierszniowski Szymon (sziszi)
11. Kula Krzysztof (KULI)
12. Lewandowski Maciej (macas)
13. Materski Jacek (hasintus)
14. Olender Artur (artur2)
15. Piasecki-Wieliczko Wojciech (Woyteck)
16. Piotr Wypych (coder)
17. Sikorski Marek (mareks)
18. Szała Jan (ecc81)
19. Szała Wojciech (wogosz)
20. Szweda Waldemar (waldi_sz)
Jednocześnie informuję, że zgodnie z punktem 8 Regulaminu dokonano preeliminacji i do ostatecznej "rozgrywki" zakwalifikowano po 15 piw z każdej kategorii, żeby ułatwić pracę jury
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziJednocześnie informuję, że zgodnie z punktem 8 Regulaminu dokonano preeliminacji i do ostatecznej "rozgrywki" zakwalifikowano po 15 piw z każdej kategorii, żeby ułatwić pracę juryMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sziszi Wyświetlenie odpowiedziKiedy można spodziewa się wyników w internecie??Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziJak się obudzą
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNo kurde, do środy mamy czekać.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziFlood gratulacje! (ups )
Miałem okazję spróbować łyka Twojego wita - był prawie idealny...
uuups....
Comment
-
-
Konkursowe Witbiery
Witam,
Zapewne lada chwila będą opublikowane wyniki, sam jestem ciekawy kto zbliżył się najbardziej do wzorca. Korzystając z okazji chciałbym napisać słowo komentarza do ocenianych piw. Generalnie grupa Wit była mocniejsza od Pilsa. W tym drugim królowały często siarkowodór (zgniłe jajka) i SO2 (zapach zapałek) ... nie we wszystkich oczywiście. Witbier był całkiem ok, a kilka naprawdę udanych. Jeden mankament, który wielu piwowarów może zapisać sobie na koncie to przesadzona ilość kolendry i skórki cytrynowej. O ile cytrynowy smak jest całkiem przyjemny o tyle kolendra mocno narzucała się swoją obecnością. Oba te smaki mają być wyczuwalne ale nie mogą dominować innych w tym tych, które zawdzięczmy specjalnym szczepom drożdży.
Jeżeli miałbym sugerować ilości tych specyfików, to poradziłbym zastosować nie więcej niż: 7-8g kolendry i 8-10 szt. cytryn / 30 litrów piwa. Kolendrę można lekko potraktować moździeżem a cytrynę wycisnąć (sok do zacieru) a skórkę na drobnych oczkach zetrzeć i dozować do gotującej brzeczki (50% w połowie, i 50% 15 min przed końcem).
Wszystkim piwowarom gratuluję!
Pozdrawiam
Raf.
Comment
-
-
... moździerzem ...
sorry.
R.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedziWitam,
Zapewne lada chwila będą opublikowane wyniki, sam jestem ciekawy kto zbliżył się najbardziej do wzorca. Korzystając z okazji chciałbym napisać słowo komentarza do ocenianych piw. Generalnie grupa Wit była mocniejsza od Pilsa. W tym drugim królowały często siarkowodór (zgniłe jajka) i SO2 (zapach zapałek) ... nie we wszystkich oczywiście. Witbier był całkiem ok, a kilka naprawdę udanych. Jeden mankament, który wielu piwowarów może zapisać sobie na koncie to przesadzona ilość kolendry i skórki cytrynowej. O ile cytrynowy smak jest całkiem przyjemny o tyle kolendra mocno narzucała się swoją obecnością. Oba te smaki mają być wyczuwalne ale nie mogą dominować innych w tym tych, które zawdzięczmy specjalnym szczepom drożdży.
Jeżeli miałbym sugerować ilości tych specyfików, to poradziłbym zastosować nie więcej niż: 7-8g kolendry i 8-10 szt. cytryn / 30 litrów piwa. Kolendrę można lekko potraktować moździeżem a cytrynę wycisnąć (sok do zacieru) a skórkę na drobnych oczkach zetrzeć i dozować do gotującej brzeczki (50% w połowie, i 50% 15 min przed końcem).
Wszystkim piwowarom gratuluję!
Pozdrawiam
Raf.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedziWitam,
W tym drugim królowały często siarkowodór (zgniłe jajka) i SO2 (zapach zapałek) ... nie we wszystkich oczywiście.
Raf.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Jeżeli jest to pierwszoplanowy zapach, to ...
Raf
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziMyślałem że SO2 ( zapałki ) w pilsach nie jest wadą
Comment
-
-
Witajcie, nasza ekipa dopiero przybyła do siedziby - wyprowadzanie się z Zamku trochę trwało
Poniżej szybciutko podaję wyniki, żeby nie trzymać Was w niepewności, a szersza relacja może jutro
Kategoria Pils:
1 miejsce z wynikiem 119 pkt. - Piotr Turek (pioturek)
2 miejsce z wynikiem 107 pkt. - Szymon Kierszniowski (sziszi)
3 miejsce z wynikiem 106 pkt. - Jacek Domagalski (jacer)
Kategoria Witbier:
Dwa piwa uzyskały identyczną ilość punktów, zatem została zrobiona dogrywka - już nie przez jury, które rozjechało się do domów, ale przez degustację zbiorową w trakcie Festiwalu w niedzielę. Udział w głosowaniu brali m.in. Seta, Makaron i jego szkocki kolega, Ark, Fteo, Maggyk, Jackson, ja - wynik był jednogłośny mimo tak dużej ilości degustujących, zatem z czystym sumieniem spokojnie mogę napisać, że:
1 miejsce z wynikiem 124 pkt. - Bartosz Grzęda (flood)
2 miejsce z wynikiem 124 pkt. - Krzysztof Juszczak (josefik)
3 miejsce z wynikiem 109 pkt. - Waldemar Szweda (waldi_sz)
W związku z identyczną ilością punktów proponuję podział nagród dodatkowych, które idą za pierwszym miejscem i za Grand Prix - czyli kartę kolorów EBC przyznaję Josefikowi, a talon dla 2 osób do łaźni piwnej Floodowi. No, chyba, że chłopaki chcą razem ten karnet wykorzystać
W przypadku odmiennych zapotrzebowań proszę o kontakt na PW
Acha - szanowne jury wzięło na siebie w tym roku obie kategorie w trójkę - wyrazy współczucia - a byli to:
Maciej Chołdrych (sensor)
Rafał Kowalczyk (Browarzyciel)
Michał Kopik (Maidenowiec)
Kierownikiem zamieszania czyli rozlewającym piwa jurorom był Antoś, któremu niniejszym bardzo dziękuję za poświęcenie swego czasu i pracy. No i wielkie podziękowania dla Macasa, który tak jak w zeszłym roku w wielce profesjonalny sposób przygotował piwa do konkursu wraz z wzorcową dokumentacją.
Reszta podziękowań i wiwatów jutro - zdrówko wszystkich uczestników Konkursu i gratulacje dla zwycięzców
Comment
-
Comment