TikrasAlus.lt i Dzeru Alu (dzerualu.wordpress.com) zapraszają
Pierwsze PanBaltyckie Spotkanie Miłośnikow Piwa
Aizpute, Łotwa
30 kwietnia - 2 maja 2010
Tradycje warzenia piwa na Litwie i Łotwie zawsze były wyjątkowe w kontekście Europy. Nawet Jan Długosz odnotowal, że żmudzkie piwo jęczmienne był używane do celów rytualnych. Tradycja ta nie uległa zmianie aż do 19 wieku. Podczas wizyty w tych krajach 15 lat temu, słynny krytyk piwa Michael Jackson odkrył pewne wyjątkowe cechy. Litwini mieścily groch do piwa dla lepszej piany. Łotysze pamiętali jeszcze czasy, kiedy worki jęczmienia były kladzione do rzeki do kiełkowania i zioła były wykorzystywane zamiast chmielu.
Tradycje warzenia piwa na Litwie i Łotwie, uprawy chmielu w Inflantach, wykorzystanie lokalnych ziół zamiast chmielu, wymiana receptur warzenia, doświadczeńia warzenia miodu - będą to specjalne tematy tego spotkania.
Darowizna na pokrycie kosztów zakwaterowania (2 noce) i wyżywienia podzczas spotkania szacuje się na 50 euro.
Więcej informacji w języku angielskim: Atis Rektiņš: +371 20237528 , atis.rektins@gmail.com; w języku polskim: tikrasalus@gmail.com
Pierwsze PanBaltyckie Spotkanie Miłośnikow Piwa
Aizpute, Łotwa
30 kwietnia - 2 maja 2010
Tradycje warzenia piwa na Litwie i Łotwie zawsze były wyjątkowe w kontekście Europy. Nawet Jan Długosz odnotowal, że żmudzkie piwo jęczmienne był używane do celów rytualnych. Tradycja ta nie uległa zmianie aż do 19 wieku. Podczas wizyty w tych krajach 15 lat temu, słynny krytyk piwa Michael Jackson odkrył pewne wyjątkowe cechy. Litwini mieścily groch do piwa dla lepszej piany. Łotysze pamiętali jeszcze czasy, kiedy worki jęczmienia były kladzione do rzeki do kiełkowania i zioła były wykorzystywane zamiast chmielu.
Tradycje warzenia piwa na Litwie i Łotwie, uprawy chmielu w Inflantach, wykorzystanie lokalnych ziół zamiast chmielu, wymiana receptur warzenia, doświadczeńia warzenia miodu - będą to specjalne tematy tego spotkania.
Darowizna na pokrycie kosztów zakwaterowania (2 noce) i wyżywienia podzczas spotkania szacuje się na 50 euro.
Więcej informacji w języku angielskim: Atis Rektiņš: +371 20237528 , atis.rektins@gmail.com; w języku polskim: tikrasalus@gmail.com
Comment